IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще запази доверието си в американската платежоспособност

Hяма друг пазар, който може да приюти размера на капитала, който те имат, смята експерт

09:37 | 18.10.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай ще запази доверието си в американската платежоспособност

Разгорещените политически дебати около тавана на дълга доведоха до понижаване на кредитния рейтинг на САЩ от страна на китайската агенция Dagong Global. Въпреки това анализатори не предвиждат това да повлияе на доверието на Китай в американския дълг, пише CNBC.

"Не виждам това да е огромна промяна за разпределението на активите на Китай. Погледнете нивото на валутните резерви, които претежават. Няма друг пазар, който осигурява ликвидността, от която те се нуждаят", каза Крис Уестън, главен пазарен стратег в IG. "Ще има някаква диверсификация, но няма друг пазар, който може да приюти размера на капитала, който те имат", допълни още той.

Китай е най-големият чуждестранен притежател на американски държавен дълг. Според данни от края на юли азиатската страна държи щатски държавни ценни книжа (ДЦК) в размер на 1,28 трлн. долара, или около 22,8% от всичките американски боновете, намиращи се извън територията на САЩ.

Dagong, една от четирите най-големи китайски рейтингови агенции, намали рейтинга на държавния дълг на САЩ до ниво "A-" от "А" в четвъртък, запазвайки негативната перспектива. Използваната от агенцията скала за оценяване е подобна на тази на S&P и Fitch, като "AAA" е най-високото равнище.

Според експертите на Dagong постигнатото от Конгреса на САЩ споразумение за покачване на дълговия лимит до началото на следващата година ще предотврати кризата само временно.

"Скоростта на растежа на дълга значително изпреварва тази на фискалните приходи, а при брутният вътрешен продукт остава непроменена", се посочва в изявление на сайта на Dagong.

"От дълго време насам правителството на САЩ поддържа своята платежоспособност чрез погасяване на старите си дългове с нови задължения. Това непрекъснато задълбочава уязвимостта на платежоспособността на федералното правителство", посочват още китайските експерти.

Въпреки че повечето анализатори не очакват понижението на рейтинга да накара Пекин да се раздели с щатските ДЦК, те са съгласни, че то изпраща ясно послание.

"Те изпращат сигнал: "Ние сме най-големият ви кредитор и сме обезпокоени". Мисля, че това е причината за намаляването на рейтинга", каза Марк Десмид, управляващ директор и ръководител на BlackRock Asia-Pacific.

На фона на понижението на кредитното доверие от страна на Dagong щатският долар се задържа в близост до 8-месечно дъно. По думите на валутният анализатори обаче зелените пари може да поевтинеят още повече, ако пазарите се отдръпнат от очакванията си, че Федералният резерв ще започне постепенно намаляване на паричните стимули.

Доларовият индекс ICE – мярката, която отчита представянето на американските пари спрямо кошница от шест други основни валути, достигна ниво от 79,71 пункта късно в четвъртък в Северна Америка, приближавайки се до 8-месечно дъно.

Същевременно в петък китайският юан разшири поскъпването си спрямо щатската валута, достигайки нов рекорд от 6,09 за долар. По този начин китайските пари се насочват към най-голямата си седмична печалба в последната една година.

Икономисти смятат, че 16-дневното частично блокиране на американската администрация и несигурността по отношение на следващия кръг от преговори между политиците в началото на следващата година може да насърчи Фед да запази текущия размер на стимулите за по-дълго от очакваното.

"Смятаме, че доларът ще се котира по-ниско. Сключената сделка за тавана на дълга отлага възможността Фед да изтъни стимулите", каза Майкъл Уулфолк, управляващ директор и старши валутен стратег в BNY Mellon.

"Някои смятат, че затягането няма да се случи до края на 2014 г. и вероятно до началото на 2015 г. Това подкопава американския долар по отношение на лихвените диференциали и разликите в растежа", допълни той.

Доларовият индекс губи почти 6% от постигнатия в началото на юли тригодишен връх. Тогава очакванията, че Фед ще намали мащабните си 85-милиардни месечни стимули през септември бяха в своята най-голяма сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още