IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единственият въпрос пред САЩ – докога така?

Политическите неуредици ще продължат и занапред въпреки оптимизма във Вашингтон

10:20 | 17.10.13 г. 4
Единственият въпрос пред САЩ – докога така?

Вече официално стана ясно, че консенсус във Вашингтон все пак е постигнат. Много от корпоративните ръководители и икономисти обаче за пореден път си затвърдиха едно печално известно твърдение: най-големият риск за най-голямата икономика в света са собствените ѝ избраници, пише Ройтерс.

След 16-дневни мъчителни преговори държавната администрация в САЩ възобновява дейността си. Въпреки че политиците нееднократно заявиха намеренията си да се постигнат съгласие за съкращаване на разходите, този ход отново бе отложен. Американската икономика пък се засили отново към бездната на рецесията.

Политическите гафове на Вашингтон в последните години значително забавиха икономическия растеж и оставиха около 2 млн. души без работа, сочат последните цитирани от Ройтерс оценки.

Макар че кризата несъмнено бе тежка, нейното правилно управление можеше да подпомогне бизнеса да продължи с израстването си вместо да  стои в изчаквателна позиция. Можеше да го накара да закупува повече оборудване, да наема повече работници. Можеше...

"Все по-често съм на мнение, че причината, поради която нашата икономика не може да премине на по-висока предавка се дължи на несигурността, създадена от Вашингтон", казва Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics.

В сряда вечер в Конгресът прие разблокирането на правителствената дейност, като отложи проблема до февруари следващата година. Сделката обаче практически не направи нищо съществено за решаването на споровете, свързани с основния ребус пред САЩ – докога може да продължава това?

Временното решение включва създаването на комисия, която ще се нагърби със задачата да изгради финален вариант на бюджета за фискалната 2014 г., която започна на 1 октомври. Въпреки това малцина вярват в успеха на начинанието.

"Ставаме свидетели на криза след криза и това оказва дестабилизиращо влияние върху икономиката", каза Грег Валиер, анализатор в Potomac Research Group. "Ако развивате бизнес, как може да правите планове в подобна среда?", допълни още той.

Истината е, че не всички инвеститори са на мнение, че политическият цирк във Вашингтон има толкова негативно влияние върху икономиката. Сигнал за това може да се види най-отчетливо в движението на борсовия индекс S&P 500, който остава в близост до своя исторически максимум.

Темповете на възстановяване след рецесията в периода 2008-2009 г. обаче са необичайно бавни. И докато в общ смисъл икономиката на САЩ е по-голяма сега, отколкото беше преди рецесията, то нивото на частните инвестиции продължава да е по-ниско от предкризисните времена. Работодателите пък продължават да наемат работници с по-бавни темпове, отколкото преди рецесията.

Последна актуализация: 00:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
lozkhris
преди 10 години
В Азия са работливи?!Ти ходил ли си в Азия?Нека ти дам малко инфо за работен ден в Сингапур / лични наблюдения/: 9ч идва на работа.До 9:45 си оправя бюрото.В 10 пие кафе.В 10:30 пуши цигари.До 11:30 се мота,след това отива да обядва.Почивката е от 12 до 13ч,но "работягата" се връща в 13;30.До 14;45 се мота и пуши.В 15ч е на опашката за кафе. До 16 пие кафе и пуши. В 16:45 вече се е изнизал от офиса. За работливостта на китаец или индиец па да не ти говоря.Изобщо нямаш представа какъв трудов ентузиасъм кипи в Индонезия,Виетнам,Малайзия...И да,говоря от личен опит и наблюдения в горепосочените страниТака че спести си изказванията по темата щото си неподготвен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Докато и САЩ и Европа са мързеливи и надменни. Азиатците бачкат, доволни са и на малко и не ги мързи. Съществува огромна разлика в нивата на заплащане и стандарта на живот между САЩ Европа и Азия и в условията на глобална икономика, няма какво да поддържа тази разлика така че тя ще изчезва полека а именно - азиатците ще започнат да получават повече и да живе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Виждам ти си се приготвил с ракетите и само чакаш удобния момент :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Ето какво ще стане със Ю Ес Ей, както и със всички банки! ТОВА ГИ ЧАКА....ЗАРАДИ ЛАКОМИЯТА! :))))http://s43.radikal.ru/i101/1310/3b/e0e90d80f9ee.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още