IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко дълго пазарите ще вярват на Вашингтон?

Споразумение за бюджета и тавана на дълга на САЩ все още няма, а инвеститорите започват да губят търпение преди утрешния краен срок

09:59 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко дълго пазарите ще вярват на Вашингтон?

Световните финансови пазари очакват с притаен дъх постигането на сделка във Вашингтон, с която най-голямата икономика в света да се избави от изпадането в неплатежоспособност. Търпението на пазарите обаче може бързо да изчезне, ако не бъде постигнато споразумение съвсем скоро, пише CNBC.

Вчера преговорите между демократите и републиканците за отблокиране на правителството и повишаването на тавана на дълга преди крайния срок от 17 октомври бяха рестартирани. Намеците, че още вчера може да бъде постигнато съгласие, така и не потвърдиха намеренията на двете партии да постигнат консенсус.

Редица институции като Световната банка и Международният валутен фонд предупредиха за размера на последиците, които евентуален фалит на САЩ ще причини на световната икономика. Рейтинговата агенция Fitch дори постави под наблюдение кредитния рейтинг на страната.

„Интересно е, че дори когато 17 октомври наближава, не забелязваме до такава степен отдръпване от валутните пазари, каквото  очаквахме“, казва валутният анализатор на Citigroup Тод Елмер. „Но като погледнем другите активи, в частност повишаването на краткосрочните лихвени проценти, виждаме, че е започнал процес на отдръпване. Очаквам през следващите 24 часа и през следващите няколко дни да видим спадове на валутния пазар.“

Политиците в американския Сенат може скоро да обявят споразумение, с което да увеличат тавана на дълга до февруари следващата година и с което правителството да заработи отново.

Според анализаторите въпреки че правителството най-вероятно ще получи достатъчно средства, за да може да работи още известно време, провалът в преговорите за повишаване на дълга ще увеличи вероятността за изпадане в неплатежоспособност и може да срине доверието в американските активи.

Главният икономист на инвестиционната банка Jefferies Уорд Маккарти сподели пред CNBC, че инвеститорите в Азия вече губят търпение.

Инвеститорското търпение ще бъде подложено на тест, ако всяка сделка избутва назад сроковете за постигане на споразумение за федералните разходи и за тавана на дълга, будейки притеснения, че политическите спорове от последните няколко седмици могат да се повторят отново след няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още