IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единственият въпрос пред САЩ – докога така?

Политическите неуредици ще продължат и занапред въпреки оптимизма във Вашингтон

10:20 | 17.10.13 г. 4
Единственият въпрос пред САЩ – докога така?

Противно на логиката, с началото на края на рецесията в САЩ Вашингтон е обхванат от все повече сътресения. През 2010 г. основният фокус на демократите бе насочен към реализиране на амбицията на Обама да реформира здравеопазването. Независимо от това доста хора продължават да подлагат под съмнение успеха на цялостната визия на т.нар. Обамакеър.

Публичният натиск по отношение на законовите изменения в здравния сектор помогнаха на републиканците да поемат контрола върху Камарата на представителите през 2010 г. Впоследствие множеството кавги между двете основни политически сили доведоха и до настоящата първа по рода си криза с тавана на дълга, при която страната бе на часове от изпадането в неплатежоспособност.

Но американските политици отново избегнаха дефолта в последния възможен момент, което някой хора биха удостоили с адмирирации. Политическият авантюризъм обаче избута потребителското доверие в САЩ към най-ниско ниво в последните близо две години.

Неуредиците между републиканците и демократите впрочем започнаха поради таваната на дълга, съкращенията в разходите за отбрана, инфраструктура, наука и други. Слабо внимание обаче бе обърнато на пенсионната система, която представлява може би най-голямата заплаха за дългосрочното фискално здраве на страната.

Според публикувано в понеделник изследване на Macroeconomic Advisers 1,2 млн. повече американци щяха да имат работа днес, ако Конгресът бе запазил нивата на държавните разходи на нивата от 2010 г. Политическата нестабилност във Вашингтон пък е повишила безработните с други 900 000.

Международният валутен фонд нееднократно обяви усилията на Съединените щати за намаляване на дефицита за "прекалено бързо и зле проектирани". Според организацията това ще намали почти наполовина икономическия растеж на страната през настоящата година.

Междувременно пък Конгресът заложи на реализирането на други важни законови поправки, като например имиграционната реформа, която по думите им може да даде тласък на икономиката.

Пазарите продължават да наблюдават отблизо и ситуацията около Федералния резерв, чиято следваща срещата е насрочена за 29-30 октомври. Макар прогнозите да са централната банка да запази мащабните си 85-милиардни стимули за икономиката, нищо не е напълно ясно. Фед е способен на изненади, доказа го и през септември.

Изненада ли беше сделката в Сената? Вижте във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
lozkhris
преди 10 години
В Азия са работливи?!Ти ходил ли си в Азия?Нека ти дам малко инфо за работен ден в Сингапур / лични наблюдения/: 9ч идва на работа.До 9:45 си оправя бюрото.В 10 пие кафе.В 10:30 пуши цигари.До 11:30 се мота,след това отива да обядва.Почивката е от 12 до 13ч,но "работягата" се връща в 13;30.До 14;45 се мота и пуши.В 15ч е на опашката за кафе. До 16 пие кафе и пуши. В 16:45 вече се е изнизал от офиса. За работливостта на китаец или индиец па да не ти говоря.Изобщо нямаш представа какъв трудов ентузиасъм кипи в Индонезия,Виетнам,Малайзия...И да,говоря от личен опит и наблюдения в горепосочените страниТака че спести си изказванията по темата щото си неподготвен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
misanthrope
преди 10 години
Докато и САЩ и Европа са мързеливи и надменни. Азиатците бачкат, доволни са и на малко и не ги мързи. Съществува огромна разлика в нивата на заплащане и стандарта на живот между САЩ Европа и Азия и в условията на глобална икономика, няма какво да поддържа тази разлика така че тя ще изчезва полека а именно - азиатците ще започнат да получават повече и да живе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Виждам ти си се приготвил с ракетите и само чакаш удобния момент :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Ето какво ще стане със Ю Ес Ей, както и със всички банки! ТОВА ГИ ЧАКА....ЗАРАДИ ЛАКОМИЯТА! :))))http://s43.radikal.ru/i101/1310/3b/e0e90d80f9ee.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още