IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ ще продължи да търпи несгоди заради кризата

Отчисляването на досегашните финансови щети ще отнеме месеци, но експерти очакват проблемите да продължат

15:45 | 17.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на САЩ ще продължи да търпи несгоди заради кризата

Празни контейнери със стоки на пристанищата. Намалени продажби на заведенията за сандвичи в центъра на Вашингтон. Отменени екскурзии до националните паркове и популярните дестинации в чужбина. Понижени прогнозни приходи на корпорациите. По-високи лихвени плащания по краткосрочния дълг.

Въпреки че САЩ избегна изпадането в неплатежоспособност в последния момент, блокирането на държавната администрация вече нанесе щети за милиарди на американската икономика, пише The New York Times. Изчисленията на експерти показват, че финансовите несгоди за първата по сила икономика в света ще продължат да растат, отчасти поради несигурността за това дали ситуацията няма да се повтори в началото на следващата година .

Крайната оценка за причинените от политическата криза финансовите загуби ще отнеме месеци. Икономисти обаче предупредиха, че непреклонността на републиканците да повляят на икономическия растеж през четвъртото тримесечие ще се отрази на заетостта, печалбите на бизнеса и разходите по заемите. Това пък ще намери своето отражение в целия свят.

"Видяхме огромните последици през лятото на 2011 г., когато доверието на потребителите удари 31-годишно дъно, а икономическият растеж през третото тримесечие достигна само 1,4%", заяви Бет Ан Бовино, главен икономист за САЩ в Standard & Poor’s. "Като вземем предвид, че сегашният кръг от преговори за дълговия таван се проведе по време на блокаж на правителството, въздействието върху икономиката може би ще бъде дори по-тежко", допълни още тя.

Според изследователската компания Macroeconomic Advisers двуседмичното блокиране на правителството ще коства около 0,3 процентни пункта от растежа през четвъртото тримесечие, или около 12 млрд. долара. В Standard & Poor’s са oще по-песимистично настроени, като по думите им делът ще достигне 0,6 процентни пукнта, или 24 млрд. долара. Въпреки това повечето анализатори очакват годишния темп на растеж да се запази на ниво от около 2%.

Безизходицата, в която бе изпаднал дебатът за тавана на дълга, повиши краткосрочните разходи по заеми на САЩ. В някои случаи инвеститори поискаха тройна по размер доходност върху лихвените плащания, получени само преди няколко седмици. Опасенията за статута на САЩ като добросъвестен кредитопплатец обаче могат да имат дори по-дългосрочно въздействие.

"Дори и с избягването на дефолта, щетите вече са нанесени от факта, че имаше дебат по въпроса дали САЩ ще изплати дълга си", заяви Лорънс Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock. По думите му това ще означава по-високи разходи по задълженията както на САЩ, така и на други страни.

Въпреки че фискалната безизходица на този етап привидно приключи, опасенията на Wall Street се запазват.

"Проблемът може да се завърне през декември, януари или февруари", каза Брайън Гарднър от базираната в Ню Йорк инвестиционна компания Keefe, Bruyette & Woods.

Доколко очакванията на пазарите бяха оправдани и решени ли са проблемите на Америка - вижте коментара на Патрик Льоглан, директор проучвания в Societe Generale, за Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още