IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата повдигна първи обвинения по казуса за АЕЦ "Белене"

Обвиняеми са двама бивши директори на НЕК, сключили неизгоден договор за оборудването на централата

11:18 | 17.10.16 г. 14
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив Ройтерс

Софийската градска прокуратура е привлякла като обвиняеми двама бивши директори на Националната електрическа компания (НЕК), става ясно от съобщение на институцията. Любомир Велков и Мардик Папазян са обвинени за съзнателно сключване на неизгодна сделка за продажба на старото оборудване за АЕЦ „Белене“.

Щетите, които са причинили двамата директори с подписването на договора с „Атомстройекспрот“, са в размер на 77,1 млн. евро, става ясно още от изявлението на Прокуратурата.

Проверката е показала, че договорът, подписан от Велков и Папазян през ноември 2007 година, е предвиждал всички разходи по изпълнението му, включително товаренето на оборудването на транспортните средства и разтоварването, транспортното застраховане и ремонтно-възстановителните работи на руската територия, да бъдат поети от НЕК.

Изнесеното оборудване е на стойност 164,7 млн. евро, но съгласно подписания от Велков и Папазян договор, сумата е намалена със 77,1 млн. евро. Вредата за НЕК е значителна по размер и деянието представлява особено тежък случай, категорични са от Прокуратурата.

Освен че сделката е неизгодна за НЕК, тя е сключена и без разрешението на едноличния собственик на капитала, каквито са изискванията на Правилника за реда и упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие.

Разследването по делото продължава, като в следващите седмици ще бъдат извършени и други действия, насочени към ангажиране на наказателната отговорност на виновни длъжностни лица, съобщават още от Софийската градска прокуратура. 

Преди месеци енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че през 2008 година Велков и Папазян са поръчали и новото оборудване за АЕЦ "Белене", за което НЕК беше осъдена да плати от Арбитражния съд. Това отново е станало без решение на Управителния съвет на енергийното дружество. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Въобще руските компрадори не си поплюват. Вкараха държавата в цунгцванг с Белене. Но както казват, няма нищо безплатно на този свят. Свободата на България от миризливият руски ботуш ще ни струва скъпо. Ще си я платим.Парите обаче са нищо в сравнение с чувствата които обземат роба при освобождаването му. Аз не се страхувам и наричам Румен Овчаров, Симеон Сакс-Кобург-Гота, Георги Първанов и Валентин Златев престъпници и родоотстъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
След неколко години ше се разбере, че никакви закони не са нарушили тези бивши незнамквиситам, но пък, взависимост от конюнктурата и кра^туните на власт, може да подгонят Теменужка и нейните хора за начина, по който са платили на ***... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
E какво да свършат? Да вкарат тия двама окаяници в затвора, както искаха да вкарат в затвора шефката на агенцията по вписванията, за 50 000 лева ли? Това са недоказуеми неща, колко е реалната стойност на старо оборудване за АЕЦ. Разбира се на Р.Овч. Симо Горския (който всъщност рестартира АЕЦа,), Гоце, Златев и др. ще им кривнат калпаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
Alx
преди 7 години
Доста сериозна предизборна кампания.... на всички им е ясно че "независимия" съд и прокуратурата няма да свърша нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още