IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Титов: "Росатом" ще предложи идеи за АЕЦ "Белене", когато му дойде времето

Подходът за всеки проект на компанията по света е различен, каза директорът за Централна Европа на ядрената компания

19:40 | 25.10.17 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Вярвам, че "Росатом" ще предложи идеи как да участва в строителството на АЕЦ "Белене", когато му дойде времето", каза директорът за Централна Европа на руската компания Вадим Титов. Той участва в кръглата маса "Ядрената енергетика за по-устойчиво бъдеще", организирана от сп. "Ютилитис".

По време на дискусията Титов коментира, че моделът за изграждане на унгарската АЕЦ "Пакш" 2 - със заем, отпуснат от "Росатом" за унгарското правителство, е работещ за всяка държава от )Европейския съюз (ЕС). "Не виждам никакви пречки", допълни той.

От Европейската комисия (ЕК) окончателно се произнесоха, че по проекта има държавна помощ, но тя е допустима по европейското законодателство, припомни проф. Атила Асоди, упълномощен представител на унгарското правителство за разширяването на централата.

Брюксел е прекратил и процедурата, свързана с избора на "Росатом" за изпълнител без търг, защото руската компания е собственик на технологията, каза още той.

Асоди припомни още, че в своето заключение от ЕК са преценили, че приходите от дейността на централата ще покрият разходите за изграждането. Централата вече има всички необходими разрешителни и се готви да внесе документацията за разрешително за строеж. Плановете са изграждането на реакторите да започне през 2018 г.

За изграждането на централата Унгария получи заем от Русия в размер на 10 млрд. евро. Това представлява 80% от разходите за реализацията на проекта. Останалите средства ще бъдат осигурени от унгарското правителство.

Атила Асоди припомни, че всяка държава в ЕС може сама да избира своя енергиен микс и това е резонно, тъй като страните имат различни дадености и ресурсна осигуреност. Той даде за пример Унгария и Австрия, две съседни страни, но Австрия може да разчита на водни централи, докато Унгария - не.

За Вадим Титов ядрената енергетика има бъдеще и проблемите, пред които е изправен сектора, са породени от факта, че не се взимат предвид правилните аргументи. Колкото и парадоксално да звучи според него Германия е положителен пример за бъдещето на ядрената енергетика.

Германия се отказа от ядрените си централи след инцидента във Фукушима. В резултат на това въглеродните емисии започнаха да се увеличават, а и цената на електроенергията за потребителите е висока. За Титов решението за замяна на ядрените централи с възобновяеми мощности е грешно от тази гледна точка.

Ядрените централи носят и повече икономически ползи - допринасят за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната и за повече приходи в хазната, отчете още Титов. Той напомни, че ядрената енергия не означава само производство на електроенергия, а се използва в още много други области - медицина и за развитие на космически технологии например.

България може да използва опита на Унгария по отношение на развитието на ядрената енергетика, коментираха експертите по време на конференцията.

Атила Асоди даде някои аспекти, с които се е сблъскала страната му при реализацията на проекта. На първо място той посочи, че расте ролята на неправителствените организации, на общественото мнение като цяло, против ядрените централи и правителството в Унгария трябва да има много сериозни аргументи, за да защити изграждането на нови ядрени мощности.

За реализацията им са нужни консултации с ЕК и да бъде взето предвид, че разходите са големи, а строителството отнема дълго време.

"Росатом" използва различни модели при реализацията на проектите си в целия свят, допълни още Вадим Титов. За всеки един от тях подходът е различен, допълни още той и припомни скоростта, с която се развива АЕЦ "Аккую", защото проектът е определен като много важен за турската страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 6 години
Добре си го написал, пренасочиха проекта. А обърна ли внимание на цената. ДВАНАДЕСЕТ МИЛИАРДА ЕВРО за два скапани реактора Ве ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 13
majnata
преди 6 години
Така е ...Боката е голем само на килограми !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 18
Mavi Goz
преди 6 години
"За изграждането на централата Унгария получи заем от Русия в размер на 10 млрд. евро. Това представлява 80% от разходите за реализацията на проекта. Останалите средства ще бъдат осигурени от унгарското правителство."Това беше офертата и за Белене. (Кредитът се изплаща от постъпленията на новата централа). Руснаците просто я пренасочиха към Унгария, където имат ду^*** да отстояват националните си интереси. Орбан не се уплаши нито от харпията Хилари, нито от де^била Маккейн и ще си има нов АЕЦ, а ние - един гьол и два реактора за спомен... :lol: И мечтите на Винету САЩ и ЕС да го компенсират и за Белене, и за Южен поток... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още