IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросите за АЕЦ „Белене“, които останаха без отговор

Колко струва, има ли пазари и колко работни места ще отвори втората ядрена централа у нас? Истината е някъде там

10:40 | 24.01.13 г. 87
<p>
	Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg</p>

Въпросите без ясен отговор са повече от безспорните моменти за този проект. Снимка: Investor.bg

След броени дни ще трябва да отговорим с „да“ или „не“ на въпроса: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“ Въпросите, които обаче останаха без отговор по този проект, съвсем не могат да получат толкова лесен и еднозначен отговор.

Ядрена централа – от 3,99 до 10,3 млрд. евро

В последните дни в публичното пространство летят милиарди и се размахват документи и всеки има теория относно каква е цената на този проект. Подписаният договор за изграждане на втората ядрена централа у нас е на стойност 3,997 млрд. евро. Тази цена обаче подлежи на индексация, а и в нея са записани само доставката и монтажа на двата реактора на АЕЦ „Белене“.

Преговарящите по този проект – и от страна на тройната коалиция, и от ГЕРБ, признават, че именно процентът на индексация е бил спорен момент до самия край на преговорите. Исканията на руснаците са оскъпяването на проекта да бъде с годишната руска инфлация, тъй като строителните работи ще се извършват от руска компания и руски специалисти.

Руската инфлация обаче се движи в далеч по-свободни граници от европейската, например – през 2012 година се движи в границите около 5-6%, докато в ЕС е в размер на 2 на сто.

По думите на бившия министър на икономиката в кабинета „Станишев“ Петър Димитров работеща към 1 януари 2013 година ядрена централа би била с цена от 5,13 млрд. евро. Само седмица по-рано неговият колега Румен Овчаров обаче направи друга сметка и цената тогава излезе „максимум 6 млрд. евро“.

Руската компания, която беше натоварена с изграждането на блоковете - „Атомстройекспорт“, заяви, че фиксираната цена, тоест без индексация, е 6,3 млрд. евро. Управляващите пък показват писма от стратегическия инвеститор – германската RWE, според които българският дял в централата е 5,4 млрд. евро, тоест за цялата централа цената е 10,4 млрд. евро.

Къде е истината? Вероятно еднозначен отговор на въпроса колко ще ни струва АЕЦ „Белене“ никога няма да получим. Ако се върнем няколко години назад, когато заради спор с Украйна Русия врътна газовото кранче на Европа, се оказа, че няма еднозначен отговор и на въпроса колко и на кого точно плащаме за природния газ и предвидени ли са компенсации при спиране на доставките.

Всичко е записано, но не с дребния шрифт накрая, а в анексите, които не виждаме и в случая с проекта „Белене“.

Освен това тази ядрена централа и нейното построяване вече е далеч от икономическата обосновка и логика и е изцяло в полето на политиката.

Последна актуализация: 02:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

60
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Според публикуваните справки до 31 декември 2011 г. по ядрения проект са фактурирани общо 837 810 224.26 евро. Това са нашите плащания за АЕЦ "Белене" моите, твоите, вашите. Безкрайно интересно е какво сме получили срещу това. Отговорът е гьол. Ни повече, ни по-малко. Срещу тези пари на площадката има капитализирани дълготрайни активи за едва 45 069 597.98 евро без ДДС. Забележете: платили сме 837 милиона евро, а наличностите в резултат от тези плащания възлизат на 45 милиона. Или повече от 18 пъти по-малко.цитат "Какво ли се е случило с останалите милиони? Ами да, правилно предполагате: изтекли са в нечии джобове. В правилните джобове, разбира се. В тези на енергийната мафия, открай време контролирана от остатъчните ДС-структури. И оттам в черните каси на столетницата."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 4
deant
преди 11 години
Братле и ти като Румен почна. Първо нямаш работеща централа. Ако сега започне да се строи - има няма след 10 години ще бъде готова. Ти си тръгнал да смяташ на колко стотинки, ще продава на износ??? На кого? Или и ти смяташ както Румен в миналото. На толкова сме им продавали айде пак на толкова ще продаваме. Мога да започна да ровя и да ти давам цифри без смисъл. Виж цената на тока за обикновения потребител и фирма, и ми кажи как ще падне тази цена след 10 години, ако се запази статутковото в момента. Айде да ви видя точните сметки. Румен може да го сметне за 60 години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 0 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
И не разбрах само като как износа бил по-евтин, ако може така с чисълца да се разясни. Както и какво общо има каква генерация ще строиш с разпределението. Както споменах - това е последният ми пост към ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 4 rate down comment 7
rumen221
преди 11 години
ЗАДАЧКА ЗА ДОБРЕВ И ПЕТОКЛАСТИЦИТЕ,. СЛЕД ТЪРГ - НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.) Класира на -во място Атомстойекспорт с вариант А92 (2 х1000 MW V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро.- Цената е 3,997 милиарда + 0,535 оскъпяване (удар на 400т. самолет и 9-та степен по Рихтер)- ОБЩО 4.532 милиарда евро, но вече са платени 1,39 и остават 3,142- КОЛКО Е 3,142 с ИНФЛАЦИЯ от 36% = ???? (отговор 4,273 милиарда)- ДОБРЕВ, ВНИМАВАЙ - БОКО КАЗА ДА УЧИТЕ...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Колко ще ти струва яйцето, ако в София област има САМО магазини от верига МЕТРО, във Варна САМО Пикадили, а в Русе "Дунавски хали". Ако нямаш право да ходиш по селата и да правиш/купуваш яйца. Кажи ми колко ще струва едно Яйце ако се продава от монополист и да предположим, че бе яйца не можеш да живееш пълноценно (което не е така но ти даде примера с Яйцето).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 11 години
Един вот може да бъде фалшифициран само когато в секциите (при преброяването и при попълването на протоколите) няма представители на опозицията. Ако има е невъзможно и тогава се купуват гласове с пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
Все пак може ли някъде да прочета за ВЕИ (фотоволтаик, вятърна централа или биомаса) който да продава на цена под 15 ст. за КВч ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
износът на ел.енергия е по високо напрежение - за да стигне до теб енергията, трябва да мине през ерп-то - все едно да се сърдиш на Метро, че купува яйцата на 10 ст., а ги продава на 30 ст. Нали не очаквате цените на износа да са същите като цените на дребно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 11 години
А ти какво си мислише? Че будалите отвън ще купуват ток по 30 ст/квтч? Чети официалните документи, те са достъпни за всеки, който желае да се информира. Не говори по слухове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 4
aldy
преди 11 години
Ето тук малко информация за размисъл:http://***.julianpopov.com/main_page.htmlТова е за България. А за Щатите цената на ВЕИ сега е около 5-6 цента за киловатчас. Само дето с тях няма как да се мерим. По никакъв начин. Щото сега на външните пазари изнасяме електроенергия на цени от 5-6 евроцента за киловатчас. Колко са цените, които плащаме всеки месец, всеки знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още