IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи позитивни сигнали за раздвижване на трудовия пазар

През април беше регистрирано първото осезаемо намаление на безработицата и създадени почти 40 хиляди нови работни места

08:16 | 23.05.14 г. 40
Автор - снимка
Редактор
Първи позитивни сигнали за раздвижване на трудовия пазар

Пазарът на труда в България регистрира първите си успехи от началото на кризата. Към края на март и националната статистика, и Агенцията по заетостта обявиха позитивни сигнали за раздвижване на трудовия пазар. Управляващите се похвалиха със създадените през първото тримесечие почти 40 хиляди нови работни места – нещо, което не се е случвало от 2009 година.

Беше отчетено първото сериозно разкриване на нови работни места, повишено търсене и предлагане на работа. През април беше регистрирано и първото осезаемо намаление на безработицата, устойчива тенденция към понижаване на младежката безработица, както и по-малко субсидирани работни места за сметка на разкритите без държавна помощ.

От субсидирана към устойчива заетост

Една от новите тенденции от началото на тази година е намаляването на броя на субсидираните работни места и компенсирането им от тези в реалната икономика. Тенденцията беше маркирана още през февруари - преди началото на сезонното търсене на работна сила. Тогава държавната агенция по заетостта отчете, че бизнесът започва да укрепва и сам да разкрива нови работни места без помощта на субсидираната заетост.

Положителната тенденция на ръст на свободните работни места в реалната икономика е индикация, че реалният сектор се отърсва от кризата. Все повече хора започнаха да се устройват на работа в реалната икономика и то в трудните зимни месеци – преди да е започнало сезонното търсене. Към края на април нарастващото търсене на работна сила на първичния пазар вече е доминирано от сезонния фактор.

Към момента агенцията поддържа 46 хиляди субсидирани работни места по-малко от миналата година - към края на април те са 27 хиляди по данни на агенцията.

Тенденцията действително е важна за трудовия пазар, тъй като от началото на кризата пазарът на труда разчиташе основно на субсидии от държавата и на евросредства за повишаване на заетостта и намаляване на безработицата. Известно е обаче, че тази субсидирана заетост създава временни работни места и то за нискоквалифицирани служители. Основателна беше и критиката на експерти - че само евросредствата и националните субсидии няма да извадят пазара на труда от кризата. Към днешна дата обаче субсидираните места са в пъти по-малко, а обявените от реалната икономика - растат. Това означава, че все повече хора придобиват доходи от труд, без да разчитат на социално подпомагане или други нетрудови доходи.

Повече търсене и повече предлагане

През април тази година и търсенето, и обявяването на нови работни места се увеличава. Това е положителна тенденция, защото се случва не толкова чрез програми, колкото в реалния сектор - при работодатели, които не получават подпомагане от държавния бюджет, което пък е признак за устойчива заетост.

Статистиката е показателна - още през февруари беше регистриран ръст – предимно в промишлеността, хотелиерството и ресторантьорството и  търговията. През март увеличаването на започналите работа в реалната икономика продължи – общо 18 606 безработни, или с 5 297 души повече в сравнение с февруари бяха устроени на работа от бюрата по труда. През април на работа са постъпили 30 312 безработни, или със 7771 повече спрямо предходния месец.

Първи значителен спад на безработицата

От началото на годината в продължение на четири поредни месеца безработицата намалява. Това е тенденция, която статистиката отбелязва за първи път от 2009 година насам.

През април Агенцията по заетостта регистрира значително намаление на безработицата – до 11,8 на сто или с 0,4% по-малко спрямо март. През април в бюрата по труда са регистрирани 386 625 безработни, или с 12 233 души по-малко спрямо март.

Припомняме, че за първите три месеца на годината показателят задържа ниво от 12,2 на сто. На годишна база обаче безработицата остава по-висока - през април 2013 година тя е била с 0,2 процента по-ниска. И въпреки че кризата на пазара на труда започва да утихва, нивото на безработица остава високо.

По данни на Евростат безработицата в Европейския съюз през март възлиза на 10,5%. Така се оказва, че у нас тя продължава да е над средното за Европейския съюз равнище.

Намалява и младежката безработица

Към края на април бяха оповестени и положителни данни за младежката безработица. През първите четири месеца на годината с близо 7000 души са намалели безработните младежи до 29-годишна възраст и в края на април те са 68 290. Броят на регистрираните безработни младежи до 24-годишна възраст също е намалял - с 5417 души в сравнение с април 2013 година. Към края на месеца регистрираните безработни млади хора са 31 108 души.

Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 11
kalendar
преди 9 години
а между другото-лична нападка в #3 има и е откровена, не че съм адвокат на Лъки(както казах-има минус от мен). А ако трябва и да те цитирам(ако правилно съм те разбрал):" С пари за временна заетост е лесно, като свършат парите ще има да се хвалят до Септември докато свърши сезона, защото това е причината за намаляването, морето и курорта""ами коментираш 40К кухи работни места в чистотата и намерилите си работа само на морето."Искаш ли вярно да го коментирам това? 40к "кухи" работещи в чистотата няма да намерят работя на морето. Тия на морето част от тях си намират работа после на другите курорти(знам, защото като студент и аз бях от тях), друга част ще си изберат това като професия. Трета част(от тия "временно заетите") ще останат в бранша като постоянно заети-знам, защото имам приятели, които са обучавали така персонал. Четвърта част от години не са работили и шансовете им да намерят работа е само през тия програми(за да не са в тежест на обществото). Искам да чуя що е зле това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
Извинявам се за личните нападки, породени бяха от това, че ми говориш с телевизора.Да те помоля да ми покажеш графиката за 8те милиарда нов дълг, за да мога да си върна думите назад?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 0
Petar
преди 9 години
Ако видиш какво съм написал - мнението ми беше че с пари за временна заетост става да се задържат работни места за около 6 месеца да речем, после идва сезона тия временните места отпадат, хората си бачкат по морето и до Септември долу горе се задържа това ниво за което се говори и после безработицата пак хуква нагоре. Това съм написал аз. Според мен има резон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 0
Petar
преди 9 години
Сори ман без нападки. не съм ти обсъждал умствения багаж или каквото и да било друго. Както казах нямам против никой и съм здраво ЗА това всеки да си понесе отговорността за стореното от него. Това на коя партия симпатизира даден човек няма общо с това което си писал. Критикувал съм много често вършеното от хора в правителството на ГЕРБ но форума е малко тесен за такива неща да се пишат. Доста просторна тема е това и като не се познаваме по-добре да не си говорим за нива. Аз новини не гледам, къртици не гледам ,определени сериали не гледам, занимавам се с децата си, смятам че те заслужават най-голяма част от вниманието ми, пък ти ми се смей колкото искаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
лъжеш, бегемане-ако не се беше прецакала системата в момента щях да ти давам линкове с твоите постове къде си хвалил предишното правителство. За това мисля, че си платен-щото си въртиш *** все едно някой ти казва с колко градуса. Но иначе-и аз не съм фен ни на Доган, ни на Станишеви, ни на ББ ни на Цв. Цв. И не-това не е в противоречие на философията ми, а потвърждение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
И аз съм умерен оптимист затова повече никога да не ни управлява правителство доминирано от Ахмед Доган + Моника Станишева или ББ + Цв.Цв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 12
kalendar
преди 9 години
и още нещо-не знам за каква временна заетост говорите през март? Март почват ли да наемат хора по морето(може и да бъркам, ако не съм прав-моля уточнете), щото аз като чета статията виждам неща, които вие умишлено пропускате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 13
kalendar
преди 9 години
Ами и аз не знам от къде Лъкито го вади ентусиазмът-аз съм умерен оптимист. Ако имаш бизнес и ти щеше да си. Но още по-малко пък виждам тия 8 милиарда нов дълг(отвори сайта на мин. фин. и си прочети за дълга, не ми повтаряй глупостите на гербаджиите) и то пък за запушване на устите на пенсиите пък съвсем:) Ще отчета опита за ДАНС, ще ти се изсмея на твърдението за външният министър и секретаря-предишните Цвъкио или пък Румен или пък Боко сикаджията по-добри ли беха? Ако си такъв радетел до сега що всички мълчаха за сикаджията ни мин. председател? И ще ти отговоря за моето семейство-сестра ми е по майчинство омъжена за програмист, майка ми е медицинско лице, баща ми почина, беше фотограф. Всичките безпартийни. И докато на Лъки съм склонен да му простя, щото допускам, че ентусиазмът е от емоция, то за твоите глупости ще обвиня ниската обществена култура и навика да се мисли през телевизора. Което пък показва, за жалост твоето ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 11
kalendar
преди 9 години
ти май не прочете какво написах. Или просто не разбра, дали щото не искаш или щото не можеш не знам-не говоря за харчовете. Говоря, че държавата създава работни места(например-държавна администрация, строителство на инфраструктура, армия, полиция и т.н.). Германия и Франция са с около 30%. И ако си отвориш учебниците по икономика там пише, че даже в класическият капитализъм(никога не съществувал в света) е 10%. А я ми покажи какъв е процента от нашият бюджет, който се разпределя за социални трансфери? Дай линк да станеш смешен:) Джокер-търси в закона за бюджета. Пак джокер-в държавен вестник ще го намериш. Тъкмо ще разбереш и колко е голям самият бюджет:) Щото в момента все едно си говоря с някой гербер по телевизията.Да знаеш-не знам как си станал милионер, ама подозирам, че са ти парите по наследство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 7
Petar
преди 9 години
Нямам нищо против Лъкито. Просто не виждам от къде го изкарва този ентусизъм и какво хубаво видя за тази една година. Аз видях 8 милиарда нов дълг, запушване устите на пенсиите. Опит Данс да се управлява от човек без идея, нагли вътрешен министър и главен секретар, които трябваше след Лясковец да хвърлят оставки от чисто човешки аспект, и много други неща защото това са само пресните примери. И така просто му се чудя и за това го попитах кой от семейството му е бил в номеклатурата. Иначе който от ГЕРБ е правил нещо нередно съда да ги осъди и да си изтърпяват наказанията ( не да лежат както се пише - излежава присъда) :). Айде лека и спорна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още