IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда през 2013 година - повече песимизъм от очакваното

В следващите две години ще разчитаме на 100 млн. евро от „младежката гаранция“, които да съживят пазара

09:07 | 04.01.14 г. 1
<p>
	В следващите две години ще &quot;спасяваме&quot; заетостта със 100 милиона евро по европейската инициатива &bdquo;Гаранция за младежта&rdquo;. <em>Снимка: Reuters</em></p>

В следващите две години ще "спасяваме" заетостта със 100 милиона евро по европейската инициатива „Гаранция за младежта”. Снимка: Reuters

През изминалата 2013 година ситуацията на пазара на труда не ни изненада с нищо добро. Единствените опити за известно раздвижване се чакат едва в следващите две години, когато се очаква да се влеят 100 милиона евро по европейската инициатива „Гаранция за младежта”, насочена към стимулиране на младежката заетост.

А погледът назад към трудовия пазар през изминалата година сочи повече песимизъм от очакваното. Равнището на безработицата продължи да нараства, като регистрира най-ниското си ниво за годината от 10,6% през септември, а към ноември вече е 11,5%.

Младежката безработица прерасна в изключително сериозен проблем – по данни на Евростат у нас тя достига 28%. Процентът е близо до средното за ЕС ниво от 23,5%, но оставаме на второ място по темп на нарастване на този показател. 

Плахи стъпки в опит за съживяване на критичната ситуация на пазара на труда направи служебното правителство, което изчерпа мерките си с приемането на минимален социален пакет за „най-нуждаещите се“. Служебният кабинет заложи на сигурно, като избра пътя на субсидираната заетост с цел да подаде ръка на този ограничен кръг хора. Разбира се, този пакет не гарантира дългосрочни и ефективни мерки за подобряване на пазара на труда, а беше просто временно спасение за покриване на онези дупки на трудовия пазар, които бизнесът не може да запълни така бързо.

Кабинетът „Орешарски“ започна работата си с актуализация на държавния бюджет, като с част от средствата бяха финансирани някои базови социални мерки със заявката, че най-добрата социална политика е осигуряването на заетост и усилията на правителството ще бъдат насочени в тази посока. Беше прокламирано, че Бюджет 2014 ще бъде социален. И като резултат социалното министерство получи най-големия бюджет – общо над 1 милиард лева.

В изпълнение на предизборната си програма кабинетът направи някои символични стъпки за повишаване на доходите – увеличи минималната работна заплата, както и обезщетението за майчинство и размера на обезщетението за отглеждане на малко дете до 340 лева.

Тези стъпки обаче не донесоха оптимизъм, а тъкмо обратното - трудовият пазар регистрира няколко отчетливи тенденции, които само доказват, че трудното на пазара на труда предстои. През следващите години пазарът ще бъде залят от нискоквалифицирани кадри, които няма как да намерят място на все по-взискателния трудов пазар, все по-често висшистите ще се налага да работят нискоквалифициран и съответно нископлатен труд - едва една четвърт от завършилите висшисти работят на позиции, изискващи висше образование.

Близо половината от завършилите, които са си намерили работа, са на длъжности, изискващи по-ниска образователна степен.

Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Silveto
преди 10 години
Основният проблем на пазара на труда в момента и липсата на квалифицирани кадри. И този проблем сериозно ще се задълбочава с времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още