IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на труда през 2013 година - повече песимизъм от очакваното

В следващите две години ще разчитаме на 100 млн. евро от „младежката гаранция“, които да съживят пазара

09:07 | 04.01.14 г. 1
<p>
	В следващите две години ще &quot;спасяваме&quot; заетостта със 100 милиона евро по европейската инициатива &bdquo;Гаранция за младежта&rdquo;. <em>Снимка: Reuters</em></p>

В следващите две години ще "спасяваме" заетостта със 100 милиона евро по европейската инициатива „Гаранция за младежта”. Снимка: Reuters

Пропастта между работодателите и служителите като търсене и предлагане ще се разширява, все още не се очертават реални стъпки по реализацията на завършилите висше образование, за да се постигне реално обвързване на обучението с потребностите на пазара на труда.

Годината записа още една негативна тенденция - почти половината от трудоспособните българи са били извън пазара на труда. А голяма част от тях са имали шанс да започнат работа. Остава и тенденцията, започнала от миналата година на увеличаване на работещите бедни.

От тази година обаче се вижда и нова - нарастване на безработните с висше образование. Вече всеки втори висшист у нас работи на позиция, за която се изисква средно образование. Факт е вече, че безработицата не просто расте, а от по-малките градове отива към по-големите, от по-ниско квалифицираните към по-високо квалифицираните.

Рискът от бедност у нас продължава да нараства – и това е друга тенденция с отрицателен знак. Последните данни на европейската статистическа служба показаха, че през миналата година 49,3%, или 3,6 млн. души, от българите са били в риск от бедност и социално изключване. През 2011 г. делът им е бил 49,1%, а през 2008 г. - 44,8%. Според експертите има риск бедността да не намалее в следващите 10 години заради липсата на радикални реформи в политиките по заетост и доходи.

2013-а година отбеляза и трайното ни настаняване на челните позиции в класациите по брой млади, които рано отпадат от училище. Само през миналата година от образователната система са отпаднали около 4 500 ученици по данни на синдиката на българските учители.

Наред с това работодателите спират да инвестират в квалификация на служителите си, което е друг сериозен фактор за бедността у нас. По данни на КНСБ едва 20% от работодателите са вложили някакви пари в квалификацията на служителите си. Много малко фирми осигуряват възможност за кариерно развитие на своите работници и служители.

Доходите са друга критична точка, която за поредна година има отчайваща статистика. И през 2013-а продължи „замразяването“ на заплатите за около половината от наетите у нас, показаха данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. При 30% дори възнагражденията намаляват спрямо предходната година. Едва около 16% са тези, които са получили повишение.

А и нагласите на работодателите за наемане на нови служители не са благоприятни. Очакванията са темповете на наемане да намалеят в края на годината. А за началото на следващата като цяло в страната ще има слаб ръст на намеренията за наемане на нови служители. Само 11% от работодателите са заявили, че ще наемат нови служители в периода януари – март 2014 година. 10% от работодатели пък планират да намалят своя персонал.

Последна актуализация: 19:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Silveto
преди 10 години
Основният проблем на пазара на труда в момента и липсата на квалифицирани кадри. И този проблем сериозно ще се задълбочава с времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още