IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за пет милиона електромера

Месец преди старта на либерализацията на енергийния пазар все още не е ясно как ще бъдат компенсирани преференциалните цени на тока

14:04 | 01.12.15 г. 24
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

На регулирания енергиен пазар има около 5 млн. електромера и от 1 януари 2016 г. започва битката за привличането на домакинствата, които ги използват, на свободния пазар на електроенергия. Потребителите ще получат правото, но няма да бъдат задължени да излязат на свободния пазар, където конкуренцията ще е по-добра, а търговията - по-прозрачна. Или поне към това ще се стремят институциите в страната.

Либерализацията не е нещо неизвестно за част от участниците на енергийния пазар у нас. Първата сделка на свободния енергиен пазар беше сключена още през 2004 г. между АЕЦ "Козлодуй" и Аурубис България. От 2007 г. на свободния пазар са всички потребители на средно напрежение.

От 2016 г. се отваря пазара и за потребителите на ниско напрежение - т.е. на битовите потребители и някои малки стопански обекти. И докато небитовите потребители вече имат някакви наблюдения и опит на свободния енергиен пазар, то за бита темата е доста неясна, признават от властта.

В този смисъл и от Министерството на енергетиката, съвместно с енергийния регулатор, Електроенергийния системен оператор (ЕСО), електроразпределителните и електроснабдителните дружества и Българския енергиен холдинг (БЕХ), започнаха информационна кампания за разясняване на ситуацията.

Оказва се обаче, че тя не е пълна, защото все още не са съвсем ясни и всички параметри на либерализацията. По-пълна кампания ще бъде проведена в началото на 2016 г., обеща зам.-министърът на енергетиката Николай Николов по време на закриващата пресконференция от настоящата кампания. Николов подчерта, че целта на освобождаването на пазара е повишаване на конкуренцията, което в крайна сметка ще даде на потребителите по-добро качество на услугата и оптимизация на разходите.

Излизането на пазара на битовите потребители ще стане поетапно и ще започне от 1 април, но тъй като ще бъде право, а не задължение, няма да има краен срок за това, обясниха от Министерството на енергетиката. "Такава е и препоръката на Световната банка", посочи зам.-министърът Жечо Станков.

Още неясноти

Един от най-неясните моменти при либерализацията на енергийния пазар е как ще бъдат компенсирани производителите, които имат сключени договори по преференциални цени. Основно това са ВЕИ-мощностите, когенерациите и двете американски централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал.

Институциите очакват възможни решения на проблема да предложи Световната банка, с която БЕХ сключи консултантски договор. До дни се очаква първият междинен доклад на банката с предложени няколко модела, които да бъдат приложени за нашите условия.

Друг момент, по който също няма яснота, е индивидуалното потребление на битовите потребители. Повечето електромери в страната, които са всъщност собственост на електроразпределителните дружества, имат само две тарифи - за дневното и нощното потребление. На свободния пазар обаче цената често се променя почасово, в зависимост от търсенето.

Промяната на петте милиона електромера с такива с почасов отчет не може да стане дори в следващите 3-4 години, защото ще натежи много на цената за доставка на електроенергия на мрежовите доставчици, призна Евгения Харитонова, член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Затова и разпределителните дружества ще разработят стандартизирани товарови профили на потребителите. Те ще бъдат одобрени от енергийния регулатор и след това ще се ползват от търговците при определянето на "кошницата" от тарифи, които ще бъдат включени в офертите към потребителя.

Така договорите вече ще бъдат гъвкави, но и значително по-сложни, и в тях може да има много повече от традиционните днес две тарифи. Към момента един от най-сложните договори на пазара е с шест тарифи, коментираха от бранша.

Повече от един договор за електроенергия

Договорите могат да бъдат няколко вида. Единият е комбиниран, с които потребителите ще очакват от своя доставчик да им продаде нужната електроенергия, да осигури преноса, както и плащането на всички допълнителни такси, като например "Задължения към обществото".

Другата възможност пред битовия потребител у нас е да сключи отделни договори с доставчик на електроенергия и на мрежова услуга. Мрежите у нас са собственост на ЕРП-та и те ще продължават да ги администрират, както досега. Това означава, че те ще отчитат електромерите и ще трябва да отговарят за аварии, прекъсване и възстановяване на захранването, ако не бъдат платени навреме сметките, обясни омбудсманът на ЧЕЗ България Радослав Димитров.

В същото време обаче всички срокове за плащане, прекъсване и възстановяване на услугата ще бъдат договорени с търговеца на електроенергия. Качеството на услугата пък важи само от състоянието на енергийните съоръжения, вложените инвестиции и поддръжката им. Затова и експертите съветват потребителите да бъдат много внимателни при преговорите за условията, а не да гледат само по-ниската цена.

От съществено значение ще бъде самият избор на търговец не само заради цената, но и заради това дали той ще може да достави нужното количество електроенергия. Това е особено важно, ако търговците са от втора инстанция, тоест купуват от други търговци, а не от производителите. 

Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ще е по-висока в начална сметка :) демек в началото, когато пазарът не е конкурентен. С течение на времето, ще стане такава, каквато трябва да бъде, а дали това значи по-висока или по-ниска, ще се види. Лошото е, че на този пазар , няма как да се играе с качеството на услугата, защото всичко, което контролира търговеца е цената. Качеството си остава при ЕРПто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 4
power grid
преди 8 години
Кво стана бе що врътнахте дупарата а мушмороци?Га ви думах че пазаря ще вдигне цените ми викахте комунист.Сега гледам друго нещо.Като получите първите сметки ще отрезнеете още повече.И едно въпросче за размисъл колко ще са ви сметките ако търговецът ви не е познал потреблението?А на зам министъра Николов искам да му кажа че е лольо щом твърди че пазаря ще подобри качеството...Тоя дали знае че е зам министър на енергетиката а не на търговията със зарзават и чорапи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 5
Hahoto
преди 8 години
Това, което Деляна е претупала в материала, е да обясни ясно, че МОНОПОЛИТЕ остават. И докато големите предприятия имат изграден собствен пренос за високо напрежение и могат да се отърват от ЕРП-тата, което много от тях правят от години, то Бай Иван и Хаджи Хасан няма как да пуснат други жици до дома си и ще ползват под наем тези на местното ЕРП, с всички произтичащи от това монополни последствия.Та каква ще е тая реформа със запазени монополисти и 20 годишни фиксирани договори за изкупуване на ток.... ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 5
Hahoto
преди 8 години
Пействам си коментара от преди ден с твърдението на одиторката-министърка, че цената на тока ще подскоче след либерализацията:В какво се изразява тая "либерализация" ??? С още един нов гладник по веригата - търговецът, който ще сключва договори с абонатите и ще ги прилъгва с "прекрасни" условия. Естествените монополи на ЕРП-тата обаче остават, но вече скрити от погледа.Ще си правят разходите и ще ги начисляват на търговеца. Държавния регулатор и той щастлив, зер не те, а борсата веече ще определя цената, ще си пият уискито на спокойствие. Държавата и тя щастлива, "пазара" вече ще определя цената, бат Бойко ще се прави на Пилат Понтийски, ни пил, ни ял, ни лук мирисъл, след поредното поскъпване! . А как ще се компенсират дългосрочните договори за Американските ТЕЦове и ВЕИта, еееее, няма страшно, чакаме инструкции от Световната банка. Поредният експеримент, вече ще храним и едни търговци в повече и една борса в повече. Щастие, а!?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 14
mick
преди 8 години
Е че то ако жиците са едни, каква конкуренция ще има? Виртуална? ако в един блок един апартамент реши да си доставя от ел енергия от еди къде си, как ще стане това? ще му пускат нови жици? Или ще използва старите? Кой ще му поддържа жиците? Игра на пазар.. смешна работа е това.. само дето сметките няма да са смешни - а доста по-високи от сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
"Излизането на пазара на битовите потребители ще стане поетапно и ще започне от 1 април," :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още