IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либерализацията ще направи енергийния ни пазар регионален

Отварянето на пазара е напълно възможно дори и при наличието на преференциалните договори за производителите, смятат от EVN България

13:10 | 12.05.15 г.
Либерализацията ще направи енергийния ни пазар регионален

Либерализацията ще направи енергийния пазар на България от регионално значение, коментираха по време на семинар от EVN България. Илина Стефанова, ръководител на отдел "Енергийна политика и околна среда" в дружеството, посочи, че при това положение трябва да се съобразяваме с поведението на участниците на пазарите в региона.

Пример за това са наводненията в Сърбия през миналата година, които затвориха голяма част от енергийните централи в страната. Тогава се повиши търсенето, а съответно и цената на електрическата енергия в региона, отбелязаха от компанията.

Освен от регионалното търсене, изкупната цена на либерализирания пазар ще зависи много и от структурата на потреблението, както от прозрачните търгове на енергия. Търговците трябва да закупуват и базова, и пикова енергия, което означава, че разходите за небаланс влияят съществено върху цената. Елемент са и маржовете на търговците.

Стефанова посочи още, че е напълно възможно отварянето на пазара у нас, дори и с наличието на дългосрочните договори с производители. Моделът, представен от дружеството, е всички производители да излязат на борсата, а разликата между пазарната и договорената преференциална цена да бъде покрита от цената за задължения към обществото. На свободния пазар таксата за задължения към обществото в момента е около 18 лева, а на регулирания е включена в цената на микса.

Инвестицията на производителите, получили преференциални условия и цени, ще бъде гарантирана, затова и те ще имат интерес да излязат на свободния пазар, защото така по-лесно ще получават сумите, които в момента НЕК бави.

Освен механизма потребителите да покриват разликата между борсовата и договорната цена чрез таксата за задължения към обществото, има и други възможности - чрез продажбата на емисии въглероден диоксид или прехвърляне от бюджета. Гочо Чемширов, зам.-председател на УС на EVN България, уточни, че дългосрочните договори са политическо решение и покриването на дефицита също трябва да е политическо решение. Стефанова допълни, че приходите и разходите на пазара трябва да бъдат калкулирани много точно и да не се допускат нови дефицити.

"Борсите са за конкуриране не само на търговците, а и на производителите", допълни Чемширов. Ако механизмите бъдат изпълнени точно, ще има изпълнение и на задълженията на държавата, и прозрачно пазарно поведение, обясни още той. За да случи това обаче е нужна експертиза, не просто прилагане на няколко формули на пазара, допълни Чемширов.

При внедряването на пазара за балансираща енергия у нас през миналата година са станали явни и някои изкривявания, отбелязаха още от дружеството и посочиха за пример цена от 3 000 лева за мегаватчас в пиков момент. Това наложи и намесата на енергийния регулатор, за да бъдат определени минималните и максималните цени на балансиращата енергия.

"Административните намеси на свободния пазар не трябва да са практика", категорична беше Стефанова и допълни, че очаква търговете за балансираща енергия да бъдат прозрачни при освобождаването на пазара.

Практиката на EVN България показва, че след задължителното излизане на свободния пазар на клиенти средно напрежение през 2013 година, само 6-7% от клиените в този сегмент не купуват на свободния пазар, а от доставчици от последна инстанция. Част от тях са производители, които ползват електричеството за собствени нужди. Цената на доставчиците от последна инстанция в момента е около 170 лева за мегаватчас, а на свободния - около 90 лева.

Доставчиците от последна инстанция купуват енергия в последния момент, защото броят на клиентите е динамична величина. По тази причина и цената, на която предлагат електричеството, е толкова висока. Ролята на доставчиците обаче е много важна за пазара, защото те гарантират доставките.

Либерализацията е дългосрочен процес, който се случва с определена подготовка, обобщи Стефанова. Тя започва с изграждането на пазарен график с ясни срокове и отговорности за всички, прозрачен и конкурентен пазар на едро и внедряването па необходимите IT системи и облекчена процедура за смяна на търговците. Във времевия график трябва да бъдат предвидени и механизми за енергийно бедните домакинства, като това не трябва да става с цени под себестойност, убедена е Стефанова.

От EVN очакват още и масова информационна кампания за либерализацията на пазара от страна на държавните институции. Дружеството също подготвя кампания за своите потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още