IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на американските супер богаташи

Докато фракцията около Уорън Бъфет прави щедри дарения и е готова на по-високи данъци, други защитават яростно богатството си

12:36 | 24.12.11 г. 19
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестите на 99-те процента продължават и в навечерието на Коледните празници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Протестите на 99-те процента продължават и в навечерието на Коледните празници. Снимка: Ройтерс

Калейдоскоп: Около 40 милиардери в САЩ обявиха готовността си да дарят най-малко половината от активите си за добри цели. Така те последваха инициативата на основателя на Microsoft Бил Гейтс и инвеститорската легенда Уорън Бъфет, което говори за „масов отклик“.

Сред отзовалите се е и медийният магнат Тед Търнър, съоснователят на Oracle Лари Елисън и хотелският наследник Барън Хилтън. Това подхождаше на духа на времето тогава - през лятото на 2010 г., когато светът най-накрая започна да се възстановява от бедствието Lehman. 

Зимата на 2011 г.: последният участник в движението „Окупирай Wall Street“ бе разгонен от полицията, Tiffanys и Macy's на Пето Авеню са препълнени от пазаруващи, духът на времето тоново се промени, пише в свой анализ германското издание на Financial Times. Сред американските супер богаташи се появява контра движение. Заможните се борят срещу лошия си имидж.

На Джейми Даймън, най-високо платения сред ръководителите на най-големите банки в САЩ, вече му писна от атаките срещу богатите и банкерите. Толкова му писна, колкото и на редица други богати американци. Шефът на JP Morgan, който миналата година спечели 23 млн. долара, се нареди начело на Анти-Бъфет-движението и изрече своя пледоария за богатството: „Да действаш като всеки, който е успешен, е лошо. И понеже си богат, си лош човек. Това не го разбирам“, заяви Даймън на инвеститорска конференция в Ню Йорк. „Е, във всяко стадо си има мърша, но това не ни прави автоматично лоши“.

Заплатата на Даймън е 900 пъти по-висока от тази на служител на каса в неговата банка. Под негово управление JP Morgan се намеси значително върху онова, което в световната история влезе под понятието „високорискова криза“. Преди всичко заради ипотеки с ниска печалба тя понесе загуби от 50 млрд. долара. По-късно самият Даймън признава, че е дал на около 10 000 семейства неизгодни, свръхскъпи кредити.

Докато разликата в доходите в САЩ всяка година зейва все по-широко – най-богатият един процент от американските домакинства е успял да утрои доходите си в последните 30 години, известни богаташи се опълчват на лошата си репутация. А публичната им реакция е просто отговор на движението „Окупирай Wall Street“, което за първи път излезе на улицата, за да критикува горния "един процент", особено във финансовия сектор.

Последна актуализация: 01:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 4
meto76
преди 12 години
Прочети статията и ще видиш, че този 1% плащат 40% от данъците в Америка а 50% от населението основно малцинства мръзеливи латиноси и *** плащат 3% от данъците в Америка.Сега го пренеси на наша почва и да видим тук как стоят нещата.Защото в България основния данък е косвени данъци - ДДС и акцизи и дори *** го плащат като си купуват храна, цигари, алкохол, бензин.И ще видим, че Америка е доста по-справедливо общество от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
forum_rookie
преди 12 години
Meto, я, ако обичаш, ми обясни, как 1% от населениета ще произведе 20% от нетния доход. Такава глупост само нагъл безумец като Richard Ran може да твърди. Само като си помисля, че този наглец беше допуснат да дава акъл как да протече нашия т. нар. преход, ми идва да се захапя там, където не мога да се стигна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
meto76
преди 12 години
http://meto76.blog.bg/biznes/2010/12/24/richard-ran-bogatite-veche-plashtat-poveche-ot-spravedlivoto.656749Както може да се види в таблицата по-долу, данъкоплатците във водещия 1% с най-големи доходи изработват едва 20% от нетния доход в страната, но плащат почти 40% данъци, което е двойно повече от дяла, който им се полага. Данъкоплатците с най-високи доходи в първите 10% изработват малко повече от една трета от дохода, но плащат почти 70% от целия данък. В долната половина на таблицата, 50-те% данъкоплатци на дъното изработват около 13% от дохода, но плащат по-малко от 3% за данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
kane
преди 12 години
Ей заради такива *** дето неискат да плащат справедливо дълга си към държава/общество има соц.проблеми,скапан живот на мн.хора и мн.мъка. Както всички сме чели обаче има и революции в който мн.от т.н. богаташи неоцеляват. Просто някой хора са заслепени от алчност и само директния контакт с гилотината може да ги върне в реалният живот. Бъфет,Гейтс,Сорос са умни. Знаят че и с 50% и дори 10% от това което имат ще си живеят прекрасно. Има обаче *** който наистина тр.да платят най-скъпата цена, за да разберат какво се случва на обикновенния човек. Те живеят в пералелен на нашият свят. Света на богатството,лукса, разточителството без връзка с действителността. ние найстина сме 99%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Това е отвъд океана - тук се краде с пълни шепи, който както може:)Такава дискусия може и да има 3011г...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 7
Иван Митев
преди 12 години
Развитието на стопанска криза в САЩ през първите десетилетия на XXI-и век не е от видове и размери на техни данъци.Проблемът в САЩ е, че е налично американско държавно финансово управление (ДФУ), което е НЕГОДНО за стопанство с незлатен долар и подсигурява развитие на диспропорции и (за достатъчно време) криза.Тази държавна непълноценност е допусната в САЩ през 1971 г. при промяна от Златен към Незлатен стандарт при долара.Стореното е дублиране на съществуваща в други страни непълноценна държавна финансова практика, която е означена като Грешка на Джон Лоу.За да е възможно успешно противодействие срещу стопанска криза е потребно ползване на усъвършенствано ДФУ, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още