IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио, бъди смел!

Европейската централна банка трябва да се поучи от успеха на неконвенционалната политика в САЩ и Великобритания, пише The Economist

08:34 | 26.08.14 г. 35
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централните банкери от целия свят се събраха този уикенд в подножието на планината Тетън, за да се скитат по пътеки и да си споделят клюки и идеи. Сега е подходящо време за размяна на бележки: икономиките в богатия свят поеха по различни пътища и банкерите имат много какво да научат един от друг в Джаксън Хол за това кои политики работят най-добре.

В САЩ и Великобритания брутният вътрешен продукт (БВП) и заетостта надминаха най-високите си равнища отпреди кризата и растат солидно. Картината в другите две големи икономики в богатия свят обаче е по-мрачна. През второто тримесечие на годината БВП на Япония се сви рязко, до голяма степен защото потребителите ускориха покупките през първото, за да избегнат повишаването на потребителския данък. Проблемите на еврозоната са по-трудни за разрешаване: БВП остана непроменен през второто тримесечие на годината и все така не е по-висок, отколкото през 2011 година, пише в свой анализ The Economist. 

Хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ), трябва да проучат работата на своите колеги. Управлението за федерален резерв на САЩ и Bank of England бързо въведоха в действие неконвенционални стимули като т. нар. количествено облекчаване - купуването на държавни облигации с току-що отпечатани пари.

Те освен това се безпокояха по-малко от наново повишаващата се инфлация, като използваха "предварителни насоки", за да успокоят пазарите, че ще имат време, за да се приспособят към покачването на лихвените проценти. Оказа се, че американската и британската централна банка са били прави да водят смекчена парична политика: инфлацията и в двете страни остава под целевото равнище от 2%.

Техните програми за стимулиране на икономиката компенсираха прекалено строгата данъчна политика и не допуснаха дефлация.

ЕЦБ реагира с достойна за уважение ефикасност на глобалната финансова криза. Оттогава обаче тя се "ослушва". ЕЦБ подцени  заплахата от дефлация, като стигна дотам да повиши лихвените проценти през 2011 година, за да неутрализира несъществуващата заплаха от инфлация. Тя продължава да се обявява против предприемането на количествено облекчаване.

Демонът на дефлацията

Това струва скъпо. ЕЦБ не може да бъде обвинявана за суровите мерки за икономии, нито за крехкостта на банките – два фактора, които намалиха икономическия растеж. Тя обаче носи отговорност за инфлацията, която спадна до 0,4% - опасно близо до дефлацията и далеч под целевото равнище на банката от близо 
2%.

Доверието в нейната цел е подкопано: на финансовите пазари очакванията за инфлацията през идните пет години намаляха стремително. Това трябва да стресне ЕЦБ - веднъж пуснат ли дълбоки корени, тези очаквания трудно могат да се разсеят.

Последна актуализация: 12:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 19 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
По 100 милиарда на месец за 36 последователни месеца и кризата отива в историята. Какво толкова трудно има??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
подпалки за зимата :), мани добре, че сега сме в съвременно общество и са само числа в комповете иначе щяха да изсекат дърветата да се напечати всичкото тва нещо. Много хора казват за Debt Crisis ей го даже и визуализирано за ЕС https://***.youtube.com/watch?v=C8xAXJx9WJ8и за ония палячовци там оттатък блатото, дето саааамо ръстове са им в кратунитеhttps://***.youtube.com/watch?v=2ziodZHZGpUинче айде Марио бъди смел - баси кенефите са тея от инвестора с техните помпозни и олигофренични заглавия ... няяам думи, тиквеници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
Едно е сигурно: без действия, нещата ще се влошават (в някаква степен и за дойчовците, щото те също продават в Ю.ропа). Наистина натрапчивото ми усещане е , че щатите имат повече интерес и амбиции да запазят валутния съюз в този му вид , от колкото Германия. А може би си има и логика да е така ... , например в близко бъдеще , при формиране на единното транс-атлантическо търговско пространство, щатите може би ще имат интерес да намерят тук колкото е възможно по-крупен и платежоспособен пазар, а тези условия ще бъдат едновременно изпълнени, ако се даде на колкото е възможно повече потребители достъп до кредит, а стойността(покупателната сила) на парите се гарантира с най-конвертируемото и ценно нещо в Европа: германската икономика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Хахаха ;)) имаше някакъв лаф, на кои места било прието да се обсъждат въжета и къде не, ама пусто не мога да се сетя какво точно беше ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 34 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
А некой замисля ли се напр. къде отиват тези кинти, дето ЦБ ги метка в "икономиката", обаче след месец вече ги нема и пак се налага да метка, и пак, и пак...? Или това за капиталетата не е интересно - учебникът по капитализъм свършва до урока "взех кинтите и си купих кола, купих и на жената..." хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
И това ли ви беше капитализмът бре, капиталета? Централната банка да печати кинти и да ги раздава на банките, а те - на капиталистите?!!! Да ви се.а и на капитализма и на либерализма! Начи без държавата да ви раздава кинти нещо капитализмът ви запецва? Па то сто пъти по-добре беше при комунистите, щото поне никой не мислеше с какво ще си храни и облича децата и с какво ще си плаща на докторите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 10
Hris0 Hrist0v
преди 9 години
Ами виж им икономическите данни и ще го разбереш. И двете отдавна излязоха от най-тежките времена на кризата, а Европа отива не само към дефлация, но и към нова рецесия (Италия вече са в такава и още няколко по-малки страни). САЩ и Англия в момента се готвят за вдигане на лихвените нива, докато Драги продължава да ги сваля, за да овладее дефлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 1
data
преди 9 години
Или Марио ще бъде смел или Южна Европа ще започне поетапно напускане на ЕЗ ! Така като гледам на първо място с Италия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
... няма да отприщи вълна от теглене на кредити; нито пък ще помогне на малките фирми, на които банките отказват заеми.------------------Ако, банките се отърват от боклучавите си активи, срещу свеж кеш от ЦБ (както стана в УСА и ГБ), може би ще коригират политиката и критериите си за кредитиране, вкл. ще са по-смели при финансиране на правителствата, което от своя страна ще даде някакъв импулс на икономиката. Другата част от въпроса ти, наистина си остава : кога ще се върне нивото на потребителско кредитиране (което зависи и от опр. психологически нагласи при отделния човек)?Всичко това в напълно хипотетичен план, защото реалностите във валутния/банков съюз са от типа : "орел, рак и щука". Имам чувството, че в Юропата, действат заедно само когато , тато им отвъд големата вода тропне по масата ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
...Да не говорим пък, че БВП-то подлежи на люта стъкмистика и нищо чудно да са пипнали някой и друг коефицент и те ти хубави числа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още