IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криза ли? Русия запазва спокойствие въпреки поевтиняването на рублата

Все пак има сигнали, че доверието към Путин може да има граници, пише в свой анализ Ройтерс

08:34 | 15.10.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p align="LEFT" style="font-size: 11.8181819915771px;">
	Много богати руснаци вече се възползваха от годините на относителна финансова свобода, за да разпределят яйцата си в повече кошници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Много богати руснаци вече се възползваха от годините на относителна финансова свобода, за да разпределят яйцата си в повече кошници. Снимка: Ройтерс

На фона на поевтиняването на рублата спрямо долара с 18 % тази година и санкциите, които разрушават икономическите връзки със Запада, на обикновените руснаци може да им бъде простено, че бързат да обърнат парите си в добра, "сигурна" чуждестранна валута.

Засега все пак не се виждат километричните опашки пред обменните бюра или паническото изкупуване на трайни стоки, белязали руската финансова криза от 1998 година, за която все още се разказва как отнесе спестяванията на много хора, пише в свой анализ Ройтерс, цитирана от БТА. 

Много богати руснаци вече се възползваха от годините на относителна финансова свобода, за да разпределят яйцата си в повече кошници.

В същото време стимулираният от кредитирането потребителски бум означава, че руснаците имат за губене по-малко ликвидни средства и повече кредити, за които девалвацията на рублата само ще бъде от полза.

А ето го и Владимир Путин. Малцина вярват, че президентът, който дойде на власт през 1999 година и спечели репутацията си, възстановявайки благосъстоянието на руснаците след хаотичните години на Елцин, когато рублата се срина със 70 %, сега няма да успее да ги защити.

"През последните няколко години държа сравнително скромните си спестявания, разпределени приблизително поравно в рубли, долари и евро, за да минимизирам валутния риск. Така че не съм пострадал много", казва Сергей Елин, управляващ партньор в одиторска и консултантска фирма в Москва.

"Няма много смисъл да се паникьосваме, отчасти защото хората са наясно, че рублата отслабва заради геополитическите обстоятелства", отбелязва той.

Руската централна банка (РЦБ) похарчи над 40 милиарда долара за защита на рублата от март, когато Русия анексира Крим от Украйна, разпалвайки най-тежката криза в отношенията между Изтока и Запада от Студената война. Налаганите западни санкции, а след тях и руските ответни мерки възпряха чуждестранните инвестиции, ускориха забавянето на икономиката, подхраниха инфлацията и лишиха руските фирми от доларите и еврата, които са им необходими, за да обслужват чуждестранните си кредити.

Исторически минимум

В края на миналата седмица рублата достигна нов исторически минимум от 40,46 долара в търговията на Московската борса, поевтинявайки с около 8 % само от началото на септември. Руските търговски банки Сбербанк и ВТБ 24, подразделение на банка ВТБ, обявиха, че напоследък отчитат леко повишаване на търсенето от частни клиенти на услуги за валутен обмен, но въпреки това търсенето не може да се сравни с нивата от март. Газпромбанк пък посочи, че търсенето на чуждестранна валута не е по-голямо от обичайното, продължава анализа си Ройтерс. 

Данни на централната банка показват, че месечното търсене на чуждестранна валута при банковите услуги на дребно през март е скочило до около 14 милиарда долара или два пъти над нивото година по-рано, но се е върнало на обичайните равнища до юли - последния период, за който има публикувани данни.

Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Можете и малко да се ограмотите с другия пубер, Мизантропчето, как са посрещнати от влактите първите концерти на Ролинг Стоунс в Щатите, по времето, когато пеят срещу войната във Виетнам и как изглеждат улиците на целия Запад през периода 1965 - 1975. И колко младежи и студенти са по затворите заради протести срещу това или онова. И как изглежда едно лондонско училище през този период - как ходят облечени, как се отнасят с децата учителите, как точно се налага дисциплината, на която по това време доста се държи и от двете страни на Атлантика!!!И за какво точно пее и Роджър Уотърс в "Стената" , щото не е за Берлинската стена!!!Изгледайте няколко български игрални филма от 80-те години и се загледайте в общите планове, хората по улиците, проблемите, които са около главната тема, интериорите, атмосферата... Виждате ли концлагер и хора, облечени в дочени дрехи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Не ми говорете глупости за 86-та и 88-*** - аз съм сериозен, възрастен човек! През 88-*** не само, че никой не гонеше за такива глупости, но и вече се правеха концепции и проби за нови задгранични паспорти, с които бллгарите да пътуват свободно. Пак ви казвам - ако искате да си пишете глупости, аз нямям проблем. Вие имате! Соцът имаше огромни проблеми, правеха се много глупости, но не бяха панталоните и музиката!!!! Тук Балкантон издаваше плочи на Бийтълс, когато ФБР арестува и депортира Джон Ленън и му забрани да припарва в Щатите!!! Маъ нямаш идея колко зелена тиква си, за да пишеш с такова вътрешно убеждение за години, в които си бил сперматозоид във фазата на попова лъжичка!Мен са ме били в районното и са ме стригали нула номер, но за неща, за които в Щатите можех и присъда да получа!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 5
TIM
преди 9 години
Руснаците имат международни паспорти и никой не ги ограничава вече в избора им на дестинация. Плюс това имат право на честни избори. Факт болшинството гласуват за Единна Русия и Путин. Уважавайте избора на поне 100 мил. Души
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Не мога да приема Путин и Елцин да се разглеждат като алтернатива...........Разглеждам ги като алтернатива, защото Елцин от гледна точка на американските интереси е идеалния модел за руски президент и щатите задължително ще се стремят да наложат фигура, със подобен профил, която води сходни политики, а Пютин от своя страна, като въплъщение на решителния лидер, който тр. да изведе страната през този изключително драматичен период, на противопоставяне със световната свръх сила #1, едва ли може да му се намери конкурент във вътрешно политическата сцена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 18 rate down comment 10
misanthrope
преди 9 години
Не мога да приема Путин и Елцин да се разглеждат като алтернатива. Ако не е Путин, това не значи че трябва да е някой като Елцин.Що се отнася до влиянието на САЩ, то е такова, защото поне привидно се държат като цивилизована демократична държава (не казвам, че не се правят неща през ЦРУ и т.н. но явно не анексират нищо), защото всеки президент след като си изкара 2та мандата се оттегля за разлика от Вова, защото винаги действат с мандат от ООН например, а Вова дори не поиска такъв с цел мироопазване и много други.САЩ са баткото, който идва и ти казва "Ела с мен бе, ще е много готино. Е, ще ми правиш някои услуги и ще ме слушаш ама ще си част от тайфата. Ако не искаш, ОК ама няма да си ми приятел, всички ще странят от теб.Русия е баткото който идва и ти казва, ей дребен, тръгвай че ше ти плесна два
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
за какво сте ми турили минус на#22 и #23?? Не вярвате да съм от Габрово, или не вярвате, че се гордея с родният си град?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Ето на мен например изобщо и не ми минава през главата, че правителството може да забрани да притежавам долари....................Мисля, че постановката при която се развиват събитията тук в БГ и в Раша, са принципно различни и е некоректно да с прави такова сравнение. Ние сме интегрирани в американското пространство на гео- политическо влияние и сме на директно командване от там, а може и грешно впечатление да съм си създал, но съм с чувството, че към момента желанието да имат държава превалира при руснаците, пред това да имат долари. В създалата се ситуация, определено ще им се наложи да се лишат от едното, защото условието да се разхлаби примката на санкциите е да отстъпват поетапно суверенитет (икономически, политически, военен) и се налага да се повторя: те това го видяха при Елцин, друг модел на интеграция в тази система не им се предлага. Война за пространство, какво да правиш ... за сега студена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Виж сега, чак в къщи да ти влязат за да видят какво слушаш не е било, но да кажем седиш с тайфата в двора на училището и слушате Металика. Зад ъгъла директора или училищния гадняр чул и е ти го мазен мазен. Какво правите тука бе, гамени? Я сега с касетофона при директора. Какви са тия неща, които слушате? Никой не ти казва в прав текст "Забранено е" но ако го правиш ти дават да разбереш че не трябва, а ако не разбереш, си намират начин да те накажат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
и да добавя, че съм от Габрово-гордо роден и израстнал балканджия, та не е до големият град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
и да добавя, че съм от Габрово-гордо роден и израстнал балканджия, та не е до големият град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още