IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криза ли? Русия запазва спокойствие въпреки поевтиняването на рублата

Все пак има сигнали, че доверието към Путин може да има граници, пише в свой анализ Ройтерс

08:34 | 15.10.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p align="LEFT" style="font-size: 11.8181819915771px;">
	Много богати руснаци вече се възползваха от годините на относителна финансова свобода, за да разпределят яйцата си в повече кошници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Много богати руснаци вече се възползваха от годините на относителна финансова свобода, за да разпределят яйцата си в повече кошници. Снимка: Ройтерс

На фона на поевтиняването на рублата спрямо долара с 18 % тази година и санкциите, които разрушават икономическите връзки със Запада, на обикновените руснаци може да им бъде простено, че бързат да обърнат парите си в добра, "сигурна" чуждестранна валута.

Засега все пак не се виждат километричните опашки пред обменните бюра или паническото изкупуване на трайни стоки, белязали руската финансова криза от 1998 година, за която все още се разказва как отнесе спестяванията на много хора, пише в свой анализ Ройтерс, цитирана от БТА. 

Много богати руснаци вече се възползваха от годините на относителна финансова свобода, за да разпределят яйцата си в повече кошници.

В същото време стимулираният от кредитирането потребителски бум означава, че руснаците имат за губене по-малко ликвидни средства и повече кредити, за които девалвацията на рублата само ще бъде от полза.

А ето го и Владимир Путин. Малцина вярват, че президентът, който дойде на власт през 1999 година и спечели репутацията си, възстановявайки благосъстоянието на руснаците след хаотичните години на Елцин, когато рублата се срина със 70 %, сега няма да успее да ги защити.

"През последните няколко години държа сравнително скромните си спестявания, разпределени приблизително поравно в рубли, долари и евро, за да минимизирам валутния риск. Така че не съм пострадал много", казва Сергей Елин, управляващ партньор в одиторска и консултантска фирма в Москва.

"Няма много смисъл да се паникьосваме, отчасти защото хората са наясно, че рублата отслабва заради геополитическите обстоятелства", отбелязва той.

Руската централна банка (РЦБ) похарчи над 40 милиарда долара за защита на рублата от март, когато Русия анексира Крим от Украйна, разпалвайки най-тежката криза в отношенията между Изтока и Запада от Студената война. Налаганите западни санкции, а след тях и руските ответни мерки възпряха чуждестранните инвестиции, ускориха забавянето на икономиката, подхраниха инфлацията и лишиха руските фирми от доларите и еврата, които са им необходими, за да обслужват чуждестранните си кредити.

Исторически минимум

В края на миналата седмица рублата достигна нов исторически минимум от 40,46 долара в търговията на Московската борса, поевтинявайки с около 8 % само от началото на септември. Руските търговски банки Сбербанк и ВТБ 24, подразделение на банка ВТБ, обявиха, че напоследък отчитат леко повишаване на търсенето от частни клиенти на услуги за валутен обмен, но въпреки това търсенето не може да се сравни с нивата от март. Газпромбанк пък посочи, че търсенето на чуждестранна валута не е по-голямо от обичайното, продължава анализа си Ройтерс. 

Данни на централната банка показват, че месечното търсене на чуждестранна валута при банковите услуги на дребно през март е скочило до около 14 милиарда долара или два пъти над нивото година по-рано, но се е върнало на обичайните равнища до юли - последния период, за който има публикувани данни.

Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 15 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Тук не става дума за сигурност, която ти дават доларите, а за брутална забрана от страна на държавата да притежаваш долари. Това е нещото, което обсъждам. Какво общество приема с примирение факта, че *** може да му забрани да притежава долари? При това забележи "на обикновените руснаци", за необикновените няма проблем. *** няма да ги остави гладни, но може да забрани на обикновените руснаци да ядат салам. Каша и гречка ще е менюто по закон.Разбираш ли за какво става дума? Комуто не са забранявали да слуша метъл, да носи тесни панталони, да слуша BBC, да пазарува от Кореком, той не може да разбере това но някои го разбираме много добре. Тези хора не са свободни и дори не се стремят към свобода, те се стремят към оцеляване. За каква държава говорим представяш ли си? Те в обществен план са 100 години след арабите, които все пак вдигат някакви революции, стемят се да махат диктатори, воюват за/против исламизма ако щеш, а тези са спокойни, че няма да умрат от глад, благодарение на Вова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
Колко сериозна ? Питам сериозно за някакво число. От началото на годината спрямо двувалутната кошница са надолу 22%. Колко още ? Аз на мястото на тяхната банка не бих правил никакви интервенции. Бих казал - пускаме го докъдето падне, но да знаете, че имаме > 50 млрд. положителен баланс на година. Да видим кой носи риска после....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
"ако правителството въведе ограничения, забраняващи на обикновените руснаци да имат долари" Ама това моля ви се кърти. "..............Защо , чак толкова се учудваш? Като държат долари руските граждани, каква сигурност им дава това? Кипър , предполагам е съвсем пресен в съзнанието им и всичко това се случи преди фазата на изостряне на взаимоотношенията с УСА. Не смятам, че е толкова ирационално поведението им, колкото може да изглежда на пръв поглед. Съвсем правилно си дават сметка, че в една откровенно мобилизационна обстановка, ако поведението им е на атомизирани индивиди, нямат шансове да оцелеят нито поеденично, нито като държава/нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 8
meto76
преди 9 години
Един безплатен съвет за хора, които имат пари и се чудят как да изкарат повече.Играйте на форекс пазара, активно против рублата.Два пъти при залозите ще загубите, но пет пъти ще спечелите.Поне следващите два, три месеца активни залози против раблата.Могат да се спечелят много пари.Може да се залага и на обезценка на петрола, но там залозите са по-несигурни, защото идва зима и за мен специално има повече неизвестни;Докато за руската рубла е сигурно - обезценка и то сериозна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
"ако правителството въведе ограничения, забраняващи на обикновените руснаци да имат долари"Ама това моля ви се кърти. Кои са "необикновените" руснаци? Значи те ще имат долари (ЦК на КПСС)?Един чукча пътувал за Москва. Синчето му казало "Тате, *** при другаря Брежнев и го питай какво е комунизма. Не мога да го разбера в училище а и ти не знаеш"Отишъл чукча при Брежнев и го питал. Брежнев погледнал през прозореца и рекъл - Виждаш ли чукча долу моята "Волга"? Когато видиш до нея твоята "Волга", ТОВА е комунизмаВърнал се чукча в село и детето го пита, научил ли е какво е комунизма, а чукча отговорил- Виждаш ли моето момче, моите *** пред вратата? - Да - рекло детето- Ами като видиш до тях цървулите на др. Брежнев, ТОВА е комунизма :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 36 rate down comment 14
Ironhorse
преди 9 години
Хахаха, страх ги било да закупуват долари, за да не ги накаже Путин ?!Ама Русия свободна страна ли е или крепостничеството още е в сила ?Според мен вече се вижда, че петролът ще бъде докаран до коридора 60-75 $ за барел и ще бъде поддържан през цялата 2015г.Понеже цените на газа се изчисляват през нефта, Путин ще бъде ударен както през цената на петрола така и през цената на газа, които представляват 2/3 от приходите в бюджета.Русия в момента няма 450 милиарда $ резерв, докарали са го до към 300.С понижаването на цените на енергоносителите, ще отнемат възможността на Путин да си играе с кранчето.Покрай тези новини, честито на износителите и производителите в България. Слабо евро и ниски цени на енергоносители, си е супер конкурентно предимство.Най-накрая и ние да сме от правилната страна, че и да изкяриме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 16
misanthrope
преди 9 години
Не ме безпокои, нямам много да губяПутин няма да ни остави да умрем от гладдоларът може да не е толкова сигурен както по-рано, например, ако правителството въведе ограничения, забраняващи на обикновените руснаци да имат долариКакво повече да коментираме?Тези хора живеят и имат мисленето на крепостни селяни на царя-Батюшка, който няма да ги остави да умрат от глад.Те не мислят за друго, освен за това, да оцелеят и вярват че Вова няма да ги остави. Смятат опасността "господаря" да им вземе доларите за съвсем реална, и не се притесняват от загуба, защото нямат нищо.Тръпки ме побиват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 17
bigmamascandal
преди 9 години
Тихо, че сега ще те налазят другарите партизани. Всичко е схема, но и за нея дори има виновни - лошите западни империалисти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 23
MZ/X
преди 9 години
Корабът потъва, но място за паника няма другари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
dr.5rov
преди 9 години
Ами като няма долари - да купуват злато. Такова поне имат много, щото сами си го копат. Така да се защитават от инфлацията. :) То нали е за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още