IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криза ли? Русия запазва спокойствие въпреки поевтиняването на рублата

Все пак има сигнали, че доверието към Путин може да има граници, пише в свой анализ Ройтерс

08:34 | 15.10.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p align="LEFT" style="font-size: 11.8181819915771px;">
	Много богати руснаци вече се възползваха от годините на относителна финансова свобода, за да разпределят яйцата си в повече кошници. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Много богати руснаци вече се възползваха от годините на относителна финансова свобода, за да разпределят яйцата си в повече кошници. Снимка: Ройтерс

На фона на поевтиняването на рублата спрямо долара с 18 % тази година и санкциите, които разрушават икономическите връзки със Запада, на обикновените руснаци може да им бъде простено, че бързат да обърнат парите си в добра, "сигурна" чуждестранна валута.

Засега все пак не се виждат километричните опашки пред обменните бюра или паническото изкупуване на трайни стоки, белязали руската финансова криза от 1998 година, за която все още се разказва как отнесе спестяванията на много хора, пише в свой анализ Ройтерс, цитирана от БТА. 

Много богати руснаци вече се възползваха от годините на относителна финансова свобода, за да разпределят яйцата си в повече кошници.

В същото време стимулираният от кредитирането потребителски бум означава, че руснаците имат за губене по-малко ликвидни средства и повече кредити, за които девалвацията на рублата само ще бъде от полза.

А ето го и Владимир Путин. Малцина вярват, че президентът, който дойде на власт през 1999 година и спечели репутацията си, възстановявайки благосъстоянието на руснаците след хаотичните години на Елцин, когато рублата се срина със 70 %, сега няма да успее да ги защити.

"През последните няколко години държа сравнително скромните си спестявания, разпределени приблизително поравно в рубли, долари и евро, за да минимизирам валутния риск. Така че не съм пострадал много", казва Сергей Елин, управляващ партньор в одиторска и консултантска фирма в Москва.

"Няма много смисъл да се паникьосваме, отчасти защото хората са наясно, че рублата отслабва заради геополитическите обстоятелства", отбелязва той.

Руската централна банка (РЦБ) похарчи над 40 милиарда долара за защита на рублата от март, когато Русия анексира Крим от Украйна, разпалвайки най-тежката криза в отношенията между Изтока и Запада от Студената война. Налаганите западни санкции, а след тях и руските ответни мерки възпряха чуждестранните инвестиции, ускориха забавянето на икономиката, подхраниха инфлацията и лишиха руските фирми от доларите и еврата, които са им необходими, за да обслужват чуждестранните си кредити.

Исторически минимум

В края на миналата седмица рублата достигна нов исторически минимум от 40,46 долара в търговията на Московската борса, поевтинявайки с около 8 % само от началото на септември. Руските търговски банки Сбербанк и ВТБ 24, подразделение на банка ВТБ, обявиха, че напоследък отчитат леко повишаване на търсенето от частни клиенти на услуги за валутен обмен, но въпреки това търсенето не може да се сравни с нивата от март. Газпромбанк пък посочи, че търсенето на чуждестранна валута не е по-голямо от обичайното, продължава анализа си Ройтерс. 

Данни на централната банка показват, че месечното търсене на чуждестранна валута при банковите услуги на дребно през март е скочило до около 14 милиарда долара или два пъти над нивото година по-рано, но се е върнало на обичайните равнища до юли - последния период, за който има публикувани данни.

Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
виж-дънки не сме имали:) което е показателно колко бяха праволинейни нашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
стига бе човек:)Това за касетките не вярвам да ти е ставало и се надявам поне до толкова да ме уважаваш, че да знаеш, че го казвам не заради партийни пристрастия, а вярно щото не го вярвам. У нас(аз съм 84ти) се е слушало само Бийтълс, Стикс, Ийгълс(само някои парчета на Ийгълс), много Куин и много Пинк Флоид и яко класическа музика(майка ми свиреше на пияно и от там). Това важи и за много ранните ми години, щото както казах майка ми е музикална личност. А можеш да си сигурен, че идвам от семейство което не обича да си създава проблеми(аз и един от братовчедите, мир на праха му, сме голямото изключение), та ако имаше някаква сериозна забрана нямаше да си позволят нашите. Най-малко щото баща ми беше фотограф към военните и си го проверяваха и досие си има(от ония в ДС дето са) и си е бил разследван много пъти. Сега...ако Пинк Флоид е бил по-разрешен от Металика, това не знам. Ама иначе е било както ти го описвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Дедо Мави, до момента не бях казал, че пишеш глупости, но сега ти го казвам в прав текст!От къде имахте всички тесни дънки супер райфЪл бе деде? Валентината продаваше дънки "Пионер" и като пуснат беше война отвън. Иначе на свободния пазар Панака ( ако помниш тази марка). Да не кажа голяма дума, ама Райфъл и Ливай'с до средата на 90тте беше трудно да си намериш (не говоря за цени). След 86та *** продаваха на битака на черно дънки, внесени нелегално от тираджии.Така че Мави или пишеш напълно нарочно манипулативни глупости или си синче на партизанин и кварталния и директора на училището са се насирали от страх да не ги изтопаш на тати че са те погледнали на криво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Явно си учил в друго време/училище или в София са били по благоклонни към такива неща. Мен през 88, на 10г и в 4ти клас, за малко да ме изключат от училище щото се бях появил на един спортен полуден с фанелка на Slayer. Чак в ДПС ме водиха и викаха баща ми да ме прибира..... Та - чисто прятелски съвет без да искам да те обиждам... по спокойно, и приемай, че има различна гледна точка и реалност от твоята.. Иначе.. с нищо не си по различе от Данито Шестака... дори на моменти съм си мислел, че сте едно и също лице...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 22 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Не пиши глупости, защото освен младежи с промити мозъци има и зрели хора тук! През 1970 г. аз си купувах български плочи на Бийтълс и Ролинг Стоунс от магазините на Балкантон - още ги имам някъде и с удоволствие ще ти ги строша от главата! Касетата са ти прибрали, защото си я слушал в час, а не защото е на Металика! Аз свирех в ученическа рок-банда, а уредбите бяха на училището ми! Техникума "Киров"! Свирехме само Пърпъл, Назарет, Гранд Фънк и Цепелин! Свирехме на училищни забави по цяла София. Беше пълно с такива като нас по кварталните читалища! Не помня съученик или приятел без дънки - все тесни. Супер Райфъл и Ливай'сРазказвай страшни случки на децата си... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 11
misanthrope
преди 9 години
Вие не усещахте забраните, щото равнявахте по партията . Като каже Йосиф Кобзон и Йосиф Кобзон, няма Бийтълс и упадъчна музика. Та ... няма как да си разбрал.Обаче на мен през 86та са ми прибирали касети на металика и са ме водили при директора на училището, а да не ти казвам как си я бях намерил тази касета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Ти кой набор си, че на теб са ти забранявали толкова много работи, а на мен не са? Аз съм 56-ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Това е малко циничен прочит, но може и така да. Лесен избор никога няма, те обаче изобщо нямат избор това е. Ето на мен например изобщо и не ми минава през главата, че правителството може да забрани да притежавам долари, а те си го мислят съвсем сериозно. Хората живеят с чувството, че съдбата и живота им е изцяло в ръцете на Путин. От него зависи дали ще ядат, от него зависи да им вземе каквото си иска когато си иска и няма смисъл да правиш каквото и да било, защото в края на краищата с теб ще стане това, което иска Путин.Страшно е това, невероятно отчаяние и примирение, до такава степен, че вече дори го смятат за нормално. Невероятно е колко лесно се манипулират хората. Някога, когато и ние бяхме част от тази трагикомедия, не ни липсваше свободата, демокрацията, даже западните стоки не ни липсваха много, защото просто НЕ ЗНАЕХМЕ че може да бъде иначе. Бяхме родени и живели в тази реалност и не си и представяхме друга, както да кажем не си представяме сват без гравитация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
Просто нямат лесен избор (това за което ти намекваш, че има вариант да се съхранят международните политически и икономически отношения, които ще позволят съществуването на широка като численост, задоволена потребителска прослойка в Русия) поне моята гледна точка е такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 11
SSIW
преди 9 години
... те се стремят към оцеляване.....Тук се съдържа и цялата моя теза по въпроса. Американците ги почнаха руснаците! Най-доброто на което могат да се надяват рашките, да се случи в страната им, по милостта от Уошингтън, е епоха Елцин 2.0 да бъде разпродадена страната за жълти стотинки и народа да бъде потопен в мизерия, те това вече са го опитали и за малко не катурнаха колибата.... Алтернативите им са или елцинова мизерия с пълен разпад и маргинализация на нацията и държавата или мизерия, като следствие от борбата им за суверенитет, докато и ако им стигнат силите да го отвоюват. Ако ще водят битка, жертвите са неизбежни, а ограничения, от рода на това да държат валута, ще са само първите стъпки по стръмната и трънлива пътека която ги очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още