IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популистите ще причинят щети за милиарди на Европа

Възходът на крайнодесните партии на Стария континент плаши инвеститорите, които са изтеглили от еврозоната половин трилион евро

17:00 | 25.05.16 г. 56
Автор - снимка
Създател
<p>
	Унгарският премиер Виктор Орбан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Ройтерс

Това можеше да стане "синя" вечер. Синя, като цвета на австрийската Партия на свободата (FPÖ), онази дясна популистка партия, чийто кандидат Норберт Хофер за малко не стана новият австрийски президент. В края на краищата подкрепеният от Зелените конкурент надви с малка преднина.

Но ако Хофер бе спечелил, водещият цвят в икономиката нямаше да е синият, а червеният, защото популистката политика, каквато представлява и FPÖ, се отразява негативно на икономическите тенденции. Да, тя дори оказва влияние на валутните курсове, а в един валутен съюз, като еврозоната, това свива покупателната способност на гражданите.

Но дори и сега този ефект се усеща в Европа и е измерим в икономически аспект. Не само в Австрия, почти навсякъде популизъмът е във възход: от Финландия до Гърция. Вече в шест правителства от еврозоната има представители на десните партии. Популистките движения съществуват също и в други части на света, но никъде финансовите последици не са толкова сериозни, колкото са те на Стария континент, пише в свой анализ германският Die Welt.

“Налице е много добре документирана връзка между слабата икономика и популизма", казва Карстен Бржески, главен икономист в ING-DiBa. Политическата нестабилност генерира несигурност и натоварва темповете на растеж. Последиците - затруднения за адаптиране към бъдещите условия и по този начин – за вземане на бизнес решения.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вече отправи остро предупреждение. В своя доклад за финансова стабилност, който бе публикуван във вторник, централната банка изрично предупреждава за последствията. „Нарастващата подкрепа за популистки политически партии може да доведе до забавяне на важни финансови и структурни реформи", предупреждават паричните власти. Ако това продължава, стабилността на финансовите пазари и на еврозоната е в риск като цяло, поясняват експертите на ЕЦБ.

Изрично ЕЦБ споменава риска от увеличаване на „фрагментацията". С други думи - Европа може да се разпадне. С изключение на Латвия политическият риск във всички страни членки на валутния съюз се е увеличил. Във Финландия рискът е почти двойно по-висок в сравнение с 2008 г. Австрия, Белгия, Испания и Франция са станали значително по-рискови за инвеститорите, смята ЕЦБ.

Много глобални инвеститори, които управляват чувствителен на волатилността капитал, са настроени мечо. Те отказват да купуват европейски акции и облигации. От началото на годината управители на хедж фондове и други мениджъри са изтеглили само от европейските индексните фондове около 19,7 милиарда долара. Индексните фондове са сред най-популярните инвестиционни средства за големите инвеститори.

Както показват данни на френската банка BNP Paribas, изходящите потоци са се ускорили значително от март насам. Но не само индексните фондове се разпродават. Също и европейските облигации страдат от тренда. В същото време масовото излизане приема застрашителни размери.

На годишна база изтеглянето на средства достига обем от над половин трилион евро. Това може да е свързано и с факта, че междувременно редица акции и книжа са с отрицателна лихва, иначе казано – предизвикват загуби. Но и тук политическите рискове играят решителна роля.

В крайна сметка на карта е заложен дори целият проект на еврото. Много облигации преди всичко на страни със слаби икономики, почти напълно се обезценяват само за една нощ. Ето защо много инвеститори предпочитат да влагат средства в американски облигации. 

Страхът от популизма вече се отразява и на форекс пазара. Еврото отново поевтинява значително. Единната валута падна във вторник до 1,1146 долара, което е най-ниското ниво от два месеца. На фондовия пазар европейските акции са значително по-ниско оценявани от тези на Wall Street. Австрийският индекс ATX загуби от началото на годината около седем процента, докато в САЩ S&P 500 е почти непроменен.

„Популизмът не се радва на силна популярност на финансовите пазари", казва Стивън Бароу, стратег в Standard Bank. „Рецептите на популистите са, меко казано, нестандартни и може да доведат до сериозно увреждане на икономиката“.

Самата структура на ЕС прави Европа особено уязвима към популизъм. Но и на други континенти агресивни политици напредват със своите десни популистки обещания.

Така например много от това, което обещава американският кандидат-президент Доналд Тръмп, влиза в графата „десен популизъм“. А на Филипините президентските избори бяха спечелени от мъж, чиято войнствена лексика наподобява тази на Марин Льо Пен във Франция – Родриго Дютерт. Той заяви директно на опонентите си: „Или ще ме убие, или аз ще ви убия".

Но Европа е различна. Тук решения с дългосрочен план на действия може да се вземат само със съгласието на всички членове. Трансграничните инвеститори пък обичат правната сигурност и възможността да планират, ако искат да изградят голяма фабрика или голямо поделение, което да снабдява с продукция цялата еврозона.

Популизмът, който е насочен срещу „Брюксел" или срещу други европейци, заплашва да скъса тази деликатна нишка, изтъкана от основаването през 1952 г. на Европейската общност за въглища и стомана по предложение на Жак Моне.

Самите европейски институции са от своя страна отговор на спор отпреди войната. През двадесетте години на миналия век се наблюдава вълна от икономически национализъм, който настройваше една срещу друга държавите и народите и в крайна сметка подкопа основата за общия просперитет. 

„Увеличаващият се популизъм води на първо място до това, че вариантите за коалиция между установените партии стават все по-малки и така правителствата трябва да правят големи компромиси от самото начало на съществуванията си", казва Бржески. Това също така прави по-възможни промени на съществуващите правителства. „Несигурността е отрова за пазарите и инвестициите", казва икономистът.

Ако популизмът се разпространи по-силно на Стария континент,  инвестициите ще спаднат или дори ще изчезват напълно. „Това ще затрудни още повече генерирането на растеж и борбата с високата безработица".

По-лошият сценарий -  популизмът може да предизвика дори истинска спирала на смъртта, която дори да създаде основите за увеличаваща ескалация. „Така Европа може бързо да попадне в един порочен кръг на нестабилност, страх и икономическа слабост", казва Бржески.

В много страни от ЕС, но и извън съюза, десни популисти вече успяха да сформират кабинет. От май 2015 г. във Финландия министърът на външните работи и заместник министър-председателят са от квотата на „Истинските финландци“. В Гърция десният Панос Каменос от Независимите гърци (Anel) е министър на отбраната. В Латвия десният Национален алианс притежава три министерски поста, включително Министерството на правосъдието и на културата.

Най-крещящият пример обаче е Унгария. Там от 2010 г. на власт е дяснопопулистката партия Fidesz – с абсолютно мнозинство. Премиерът Виктор Орбан е обвиняван в ограничаване на медийната свобода и намеса в правосъдието.

В Полша от есента на миналата година национално-консервативното движение „Право и справедливост“ е на власт. Малко по-късно рейтинговата агенция S&P понижи рейтинга на страната, а конкурентът Moody's присъди негативнa перспектива. Като причина и двете агенции посочват спадащи инвестиции заради растяща политическа несигурност и рискове. През първото тримесечие изненадващо полската икономика спада с 0,1 на сто, първият тримесечен спад от 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 22 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
като цяло заглавието е вярно, останалото малко понакуцва. Особено ми стана смешно, как инвеститорите се изтегляли от Европа заради популистките тенденции и предпочитали да влагат в американски облигации ( т.е. при Доналда)Е нема такъв смех честно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 21 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
популистите са последствие, а не причина.те са следствие от премълчаване и скътаване на огромна кражба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 14
khao
преди 7 години
само не разбрах общото между бежанците и това че унгарците емигрират с по бързи темпове от преди и как с това предпазва народа си от затриване.Впрочем гласовете за първия ти пост полазват точно на какво е способен популизма сред неграмотни... мислене не намесвай тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 8
Pronto
преди 7 години
Що за аргумент! То и половината Европа идва до Ченоморието да си пийне и хапне евтино. А защо е евтино ? Защо са третата най-бедна, а не беше така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 21 rate down comment 7
studioaa
преди 7 години
Във Великобритания нежаланите имигранти са нанесли щети на стойност 250 млрд. $ в педиода 2000-2011г, под формата на социални помощи и социално здравеопазване. Тези около 30 милиона души от Африка и Близкия Изток неизестно защо пуснати в Европа в последните 15-на години са нанесли щети десетократно надминаващи тези изтеглени инвестиции описани в статията, но за тези щети няма кой да напише статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 20 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
А мултикултуралистите(неомарксистите) вече насесоха щети за трилиони $, на фона на тях какво са няколко милиарда??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 18 rate down comment 6
Jay Gould
преди 7 години
Иначе не е лъжа, че популизма струва пари - само Германия и само миналата година се бръкна (тост бръкна в джоба на компаниите и на немците) с над 30-40 милиарда за да храни инженерите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 17 rate down comment 6
Jay Gould
преди 7 години
На сегашния етап само луд би вложил пари в държави в които набират скорост ислямски фундаменталисти при това които имат и политическа подкрепа отгоре и от медиите. Кой ще си купи арабски Опел или кой би си купил акция от авиокомпания, като самолетите започнаха да падат като круши заради бомби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 11 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
Да ги видим с какво ще отговорят на хода му като не могат без руски двигатели да извеждат дотам ракети. 2019г. договора им изтича а руснаците нямат никакво намерение да го подновяват. :))) Да видим възможностите на САЩ, колко са напред пред "бензиновата колонка" в технологиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 6
STRAHO
преди 7 години
Да ги видим с какво ще отговорят на хода му като не могат без руски двигатели да извеждат дотам ракети. 1019 договора им изтича а руснаците нямат никакво намерение да го подновяват. :))) Да видим възможностите на САЩ, колко са напред пред "бензиновата колонка" в технологиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още