IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет причини защо фондовият пазар в САЩ ще продължава да расте

Според CNN Money въпреки колебливите нагласи на инвеститори и експерти Wall Street може да достигне нови върхове

12:45 | 27.08.16 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните борсови индекси в САЩ достигнаха исторически високи нива, но мнозина инвеститори и експерти имат по-скоро негативни нагласи. Расте скептицизмът за това, дали пазарите ще достигнат нови върхове, но числата представят друга картина, пише CNN Money.

Индексът VIX, който измерва волатилността и често се определя като показател за страха на Wall Street, е на най-ниското си ниво от близо година

Измерителят на CNN за страха, който включва VIX и още шест индекса за инвеститорските нагласи, показва сигнали по-скоро за „ненаситност“ на пазарите през последния месец. Опасенията след референдума във Великобритания първоначално разтърсиха пазарите, но бързо бяха разсеяни съмненията, че последиците биха наподобявали кризата след фалита на Lehman Brothers.

Инвеститорите също така не изглеждат особено загрижени за последиците от предстоящите президентски избори. Много проучвания дават преднина на Хилари Клинтън, което вероятно би усложнило политическата безизходица, тъй като републиканците контролират Конгреса. Липсата на динамика едва ли ще се хареса на гласоподавателите, но пък трейдърите на Wall Street биха приветствали тази ситуация, тъй като това означава, че няма да има какво да стресира пазарите.

Изглежда няма особено много страх и при евентуална победа на Тръмп. Въпреки противоречивите му изказвания Wall Street смята, че президентът Тръмп би бил по-малко провокативен от кандидата Тръмп.

Така че в крайна сметка американският фондов пазар може да продължи подема си, макар и със скромен темп в обозримото бъдеще. Ето и причините:

Корпоративна Америка е в по-добра форма. Инвеститорите се надяват, че печалбите ще се увеличат през второто полугодие. Освен това добри новини идват от пазара на труда.

„Очакваме резултатите от корпоративните отчети да се възстановят през втората половина на годината. Американската икономика също би трябвало да помогне“, казва Бърт Уайт, главен инвестиционен директор в LPL Financial.

Акциите могат да останат скъпи известно време. Въпреки че пазарите достигат рекорди, това е очевиден повод за опасение. Но с лихвени проценти близо до нулата това може да овладее мечите настроения.

„Естествените последици от ситуацията „евтиното става по-евтино“ е „скъпото става по-скъпо“, което пък означава, че разпродажби на този пазар от страх от преоценяване биха били грешка“, казват анализаторите от Voya Global. Освен това според тях акциите ще останат привлекателни, тъй като доходността по държавните облигации е на най-ниското си ниво от 1792 г., когато Александър Хамилтън консолидира дълга на колониите.

Фед (а и други централни банка) са все още ваши приятели. Забавеният растеж в САЩ е по-добър от растежа в други части на света. Американската икономика обаче все още е далеч от състоянието, което се счита за стабилно.

Колкото до несигурността в Китай, Япония, Европа и редица развиващи се пазари и доколко тя застрашава САЩ, Фед може да задържи лихвените проценти на това ниво, макар че повечето икономисти смятат, че централната банка иска да затегне паричната политика.

Уилям Линч, инвестиционен директор в Hinsdale Associated, казва, че шансовете за повишение на лихвите през септември са се увеличили заради добрите данни за заетостта. По думите му обаче вероятността остава все още сравнително ниска, тъй като това ще изостри разминаването между Фед и останалата част на света.

Бумът на сливанията все още не е приключил. Корпоративна Америка харесва тази среда на ниски лихва. Dollar Shave Club се съгласи да бъде придобита от Unilever за 1 млрд. долара миналия месец, а пък този месец Walmart купи стартъпа за онлайн търговия Jet за 3,3 млрд. долара. Манията по сливания насърчава цените на акциите, тъй като инвеститорите залагат на още сделки. Тя подкрепя и компаниите, които придобиват, тъй като им дава начини да увеличат продажбите и печалбата, посочва CNN Money.

Бавният и умереният печели. Сега може и да не е времето за смели залагания, но не е и времето за изоставяне на фондовия пазар. Комбинация от облигации и акции има смисъл за мнозина инвеститори, тъй като светът на свършва. Това не е 2008 г.

„Търпеливите инвеститори би трябвало да бъдат възнаградени, ако не вършат налудничави неща“, казва Тери Спат, главен инвестиционен директор в Sierra Investment Management. “Вярваме, че е по-добре да се правят пари бавно, отколкото да се предприемат спекулативни залози. Все още има начини да се правят пари и да се правят плавно”, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
само, че тези две картинки говорят в пълен противовес на лъжите на CNN, така като гледам да ше има последно полудяване, но после ...... после ше скивате за кво става въпрос ..... :))http://***.mcoscillator.com/data/charts/weekly/SPX_2-year_range_Aug2016.gifhttp://***.mcoscillator.com/data/charts/weekly/Crude_10-yr_offset_DJIA_Aug2016.gif
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Абсолютно!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
милиардерче
преди 7 години
Сигурно би могло и поне още пет причини да се намерят. Въпросът е как оценяваме вероятността растежа да продължи и дали възвращаемостта ще е смислена и достатъчна да оправдае риска от внезапен трус с голям магнитуд. На рекордно скъпи акции и изфабрикувани EPS (чрез съкращаване броя на акциите) трябва наистина да си много смелчага да вярваш на сляпо и дословно преписани статийки. Повярвайте ми, подобни материалчета са със същото качество като от вестник Шок, Шоу, Телеграф, Преса, Класа, Импулс - 2 колони слухове и доразвити съчинения за издънката на еди коя си соц естрадна звезда или нейното финансово падение, или колко хилки отказала за участие във ВИП брадър. Пак да се върнем на главното - на чифт тройки или петици в покера човек не таи големи надежди да умножи чиповете си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Относно пост 6:Признавам че във финансовия сектор има доста голям процент junks. Но все пак:1. Раздаването на дивидент от производствените и добивните предприятия към коя от посочените от теб категории го причисляваш, на финансовия или производствения сектор?2. Много от големите американски компании са изнесли производството и редица услуги в чужди страни, с които имат подписани споразумения за намалено или почти никакво данъчно облагане. Това дава възможност много голям брой кеш да се държи в оборот за редица дейности вместо да се плащат като данъци в американския бюджет.Тези компании имат свои собствени ноу-хау и ползват евтина работна ръка. След като избягват данъчно облагане в САЩ, и в по-голямата си степен не присъстват в БВП на САЩ, за коя икономика според теб работят те? За тази чиито евтин труд ползват и не плащат данъци ли или за някоя друга? В тази група са такива огромни конгломерати като Google, Facebook, Apple и Intel, които се търгуват из борсите из цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
Пазара SPX в близките години ше *** на 1200 ако искате вазпремайте ако искате ньет ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Hermes73
преди 7 години
В основата си е истина-между 40 и 50% от брутния вътрешен продукт на САЩ се дължи на финансовия сектор,30% на услугите и не повече от 20% на производство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
bgMan
преди 7 години
Това не е истина.От 1980 година досега има изключително много много нови изобретения, нововъведения, лицензии и ноу-хау, които изцяло промениха живота и производителността на труда.Сравни производителността в различните отрасли тогава и сега. Например до 80-те години роботизираните операции бяха съвсем малко. Докато през 90-те години вече във всички японски предприятия произвеждащи климатици имаше само 2-*** оператори за надзор и контрол, а всичко от входа до изхода е само роботи. Само в автомобилната индустрия ръчните операции бяха намалени над 90% между 80-та и 99-та година. Не само роботите но и всички машини станаха изключително автоматизирани и интелигентни (т.е. с ЦПУ). Къде днес можеш да видиш ръчен струг или фреза?След 15 години няма да има нужда и от шофьори, разносвачи, келнери, камериери и много други нискоквалифицирани професии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
scott
преди 7 години
ше пукясам от смех зарад таз сатиес.Помните ли енрон? Е, у момента ФЕД е направил целия капиталов пазар кат енрон, а те са му управителниа съвет. И САМО НАДУВАТ ОТЧЕТИТЕ. СИЧКИТЕ ВИКАТ ОССАНА И СИ КУПУВАТ АКЦИИ ЩОТО........................абе, ясно е що.Конкурентите, ксоректорите, всички останали са смазани. или печелиш с нас или си фалирал.Всъщност, да, пазарите може да достигнат нови върхове. На кукловода нищо не му пречи да разтваря ножицата и натяга гилотината.Всички са съучастници, но съмишлиниците стават все по-малко. и измъкване не се планира и предвижда, дори не се задава. ай честито. ЕНРОН ГРЪМНА, ШЕ ГРЪМНЕ И ФЕД. НЕМА НАЧИН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
Jorkata
преди 7 години
Аз па мога да кажа само една причина, поради която тоя пазар в един момент ще се срине - и тя е, че няма нищо вечно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Търпеливите инвеститори би трябвало да бъдат възнаградени, ако не вършат налудничави неща моментът на възнаграждаването наближава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още