IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната на буркините – шок за англо-саксонските страни

Според някои журналисти забраната за буркините е "атака срещу малцинствата"

13:19 | 20.08.16 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жени с традиционните мюсюлмански бурки в Гармиш-Партенкирхен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жени с традиционните мюсюлмански бурки в Гармиш-Партенкирхен. Снимка: Ройтерс

Забраната на буркините на някои френски плажове предизвика вълна от критики в англо-саксонските страни, които възприемат соченето с пръст на религиозното облекло като пречка за интеграцията, предаде AFP, цитирана от БТА.

"Френска глупост", написа авторът на уводни статии във всекидневника Times Дейвид Аронович. Той коментира, че подобни забрани могат да бъдат издавани само от "изкривено съзнание" и създават повече проблеми.

Наистина ли носенето на буркини е по-обидно, отколкото погледът към задните части на жена на зряла възраст с класически бански? - попита Ремона Алай от британската организация Exploring Islam Foundation, която работи за по-доброто разбиране на исляма.

Във Великобритания не е рядкост да бъде видяна изцяло забулена жена в някои градове или квартали със значително мюсюлманско население и това няма да породи полемика като във Франция, посочва AFP.

Най-известният пример за носене на буркини освен това не е с мюсюлманка, а Найджъла Лосън, телевизионната шеф-готвачка, която през 2011 година бе облечена така на плаж в Сидни, за да избегне потъмняване на кожата, припомня агенцията.

"Буркините ми дават свободата да плувам и да ходя на плаж и нямам чувството, че предавам вярата си", каза Айша Зияудин пред британската телевизия BBC. 

"Шокиращо е да се изисква от някой да се разголи или да напусне", коментира също за BBC Мариам Уилес.

Това разделение между британци и французи се обяснява с културните различия между двете страни, между френската политика на асимилиране и британския мултикултурализъм, твърди д-р Сара Силвестри от City University в Лондон. Според нея тези два модела на интеграция са в криза, те вече не са ясно приложими или разбираеми, двете страни се вглеждат една в друга, за да се поучат и потенциално да променят начина, по който отнасят към малцинствата.

В САЩ някои намират за нелогично да се наложат правила, така че да се попречи на жени, които са задължени да спазват правила.

Дебатите за буркините, пише Аманда Тоб в New York Times, отиват отвъд религията и носенето на облекло: става дума да бъде предпазено немюсюлманското мнозинство французи да се изправи пред променящия се свят.

В Австралия, откъдето е създателката на буркините - дизайнерката Ахеда Занети, дрехата също е възприемана като средство за интеграция. Там така се обличат инструкторка по плуване и спасителка.

Според журналистката Сара Малик, работеща в Сидни, забраната за буркините е "атака срещу малцинствата".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 13 rate down comment 0
igigov
преди 7 години
Абе пирамида, нищо не си разбрал, бурка си е бурка, ама има едно друго нещо - буркина, дето е за плаж и с него ставаш като пингвин. Е това е нещото дето е забранено в цели 2 града и предизвиква воя на толерастите и мюслитата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 7 години
Пак да напомня: "Бурка" се казва. Както и "Силиций", прочее, НЕ Е "силикон".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 7 години
С бурки илибикини, Джейка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
Религиите са измислени да се устаниви някакъв морал и се контролират масите в известна степен. Саа има някаква сила която е сътворила цялата Вселена, атоми, планети съзвездия etc. на което ние поне незнаем какво е казваме Дедо Господ. Иначе слънцето дет го приемаме за даденост дет свети всеки ден ей ти го Господ, ако то спре ние сме чао. Майката дет ни е напрайла ей я наща планета, ако нещо с нея стане ние пак сме чао. Христос казал : Обичайте се един другиго както аз ви съзлюбих, не прелюбодействай, не кради, не убивай, а ние точно тва прайм и кат се изпотепаме от квато и да е религия файда никва щото нема да ни има, а нас кат ни няма и религия няма .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
за IBM ич не ме е еня. И без тва идва от Англосаксония. Кат Персийския комп кае, че сме кат тех тогава. Ние сме станали черни щото фесовете са ни клатили 500г. не че сме били в съдружие с персийците нали?!. Ние може и да го докарваме на цвят кат тях, но нямаме нищо общо по всички други параграфи. А сега че Християнството ни било такова, ми Комунистите не даваха на хората да ходят на църква, поповете бяха от ДС ей тука във Виена попа е такъв бивш 6то УБО. Сега пък ква ти религия всичко живо го е обърнало на разврат всеки със всеки, то лошо нема ама малко по така деева малко не толкова явно, че и по ТВ и навсякаде. Разбирам флирт закачки ама не някой да го извади и да го бие у масата и вече е известен. Тва не е християнство, а олигофрения и простотия ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
Pyramid
преди 7 години
Буркините, казват, щели да забраняват. И буркина Фасо ли тоже?- Да им *** и джурналЯстиката. "Бурка" не е "буркина". Ай-си-к-тир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
След генетични изследвания проведени от IBM по проект за изследване на човешкия геном на цялото съвременно човечество се оказа, че сме по-близо до персийците, отколкото до славяните.Виж за християнството съм съгласен, само дето и християнството ни е като славянството - само на думи. Афишираме се като християни пък най-тачените български традиции са 100% езически и варварски и в пълен противовес на християнството. А пък какво да говорим за българи като Петър Дънов и Ванга, които ще бъдат определени като НЕхристияни от абсолютно всеки един християнски теолог.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Аз съм за буркините! Журналистите да се задължат да ходят с буркини щом толкова си ги харесват, а така и всеки ще ги разпознава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
Ние не сме англосаксонци, ние сме славянска християнска държава и от мнозинство станахме малцинство. Нас англосаксонските както и европейските ценности не ниинтересуват, ние трябва да запазим Българските християнски ценности и нрави, както и равноправието между силния и слабия пол! Ако Немция, Инглия и Сашш желаят да се превърнат в Германистан, Англогистан и Сащистан ние Славяните нямаме нищо напротив и ще им изнесем всички талибани ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Сега е време някой от крайно десните в Европарламента да инициират европейски референдум за забрана на бурките и проповядване на радикален ислям в целият ЕС.***.ите хомо лиг.льовци няма да могат да спрат народното недоволство и ответната реакция на хората срещу ***.отията на либерализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още