IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел, започнете да вършите работа!

Ако европейците смятат, че ЕС е добър инструмент за справяне с кризи, нека насочат усилията си натам, коментира FAZ

08:41 | 20.09.16 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знаме на ЕС е закачено на статуя на бившия британски премиер Уинстън Чърчил. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Знаме на ЕС е закачено на статуя на бившия британски премиер Уинстън Чърчил. Снимка: Ройтерс

Беше си ясно и преди: нито ще се продъни небето, нито ще настъпи краят на света, ако Великобритания наистина напусне ЕС. Но е ясно също така, че излизането на британците от Общността ще е свързано с разходи както за ЕС, така и за самата Великобритания.

Някои избиратели, гласували за Brexit, тепърва ще съжаляват, че са повярвали на приказките за безгрижните времена, които щели да настъпят, когато страната им най-после пререже европейските окови, пише Клаус-Дитер Франкенбергер в коментара си за Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Близо четири месеца след референдума правителството в Лондон все още няма ни най-малка представа, камо ли пък план какви позиции да застъпва на преговорите за излизане от ЕС. И затова все отлага тяхното начало.

Лондон много добре знае, че мераците на онези, които подкрепиха Брекзита, влизат в пряк сблъсък с реалните интереси на доскорошните партньори от Общността. Така например е пределно ясно, че британците ще продължат да имат достъп до европейския вътрешен пазар само ако на Острова остане в сила правото на свободно придвижване. Или поне ако това право не бъде драстично ограничено.

С други думи: Лондон ще трябва да обясни някои неща на британските избиратели, гласували за раздяла с ЕС. А той, впрочем, ще продължи да си съществува и след като загуби една от своите страни-членки.

ЕС на 27-те ще трябва да направи всичко възможно, за да превърне своето обединение в история на успеха - това би трябвало да се разбира от само себе си. В същото време членуването в Общността е свързано и с конкретни задължения. И затова не е редно при обсъждането на важни теми страните-членки да се държат като побойници, които само се замерят с всевъзможни (често безпочвени) обвинения. Ако правителствата на държавите от ЕС наистина са убедени, че този съюз е добър инструмент за справяне с кризите на съвремието ни, нека насочат своята политика и своята реторика тъкмо натам.

Разбира се, и в бъдеще ще има остри сблъсъци между различните мнения и интереси. Това е просто другата страна на европейската многоликост. Много важно е обаче в какъв дух и в каква атмосфера ще бъдат преодолявани тези различия. Вътрешна и външна сигурност, бежанска криза, икономически подем - европейците са изправени пред наистина сериозни задачи. И е време да се захванат с решаването им. Още повече, че кредитът на доверие сред гражданите е почти на изчерпване.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 3
studioaa
преди 7 години
Фактът, че някой леви политици като например жозе мануел барозо работят за междунарародни банки и корпорации не значи, че този политик е десен, а не ляв и даже крайно-ляв. Да си спомним фактът, че Ленин и Троцки бяха финансирани от Стандарт Ойл най-голямата американска корпорация в началото на 20-ти век, чийто монопол разбит от Теодор Рузвелт. Левите политици на Европа или т.н социалдемократи правят каквото правят не защото са мотивирани от пари, а защото не наистина вярват в глупостите като мултикултурализма, но разбира се тези политици биха си партнирали със всеки включително с бизнес магнати, за да реализират своите абсурдни идеали. Запомнете, че левите винаги на мотивирани от идеология, не от логика, и те често ползват идеологията за да обогатят себе си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
abdul
преди 7 години
ценности да, измерими в евро и в долари.Както в всяка друга криза, и тук става въпрос за пари. откраднати, покрити и пак откраднати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
dr.5rov
преди 7 години
Безнадежна работа са подобни призиви. Подозирам дори, че ако започнат да вършат работа ще стане по-лошо. Някои (елити) решиха, че могат насила да ускорят процеси, за които са нужни поколения на постепенно създаване на нова общност. Разбира се правеха го от нетърпеливост да се възползват от определени облаги, от силния си егоизъм и от и надмеността си. На всичкото отгоре налагаха норми, които са в разрез с основни разбирания и обичаи на хората от различните страни. Резултата е дискредитиране на общоевропейската идея, такава каквато беше.Сега щем не щем ще трябва да направим доста крачки назад и да се търсим нов път за обединена Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 8
studioaa
преди 7 години
Ако свободната търговия спре положението ще е подобно. Единственото нещо, което храни тези партии е омразата към мултикултурализма, толерантността и желанието за равенство между половете. Хората в Европа са категорично против идеята за многорасово, мултикултурно и многорелигиозно общество. Каквото и да правят европейските лидери тази омраза няма да изчезне, а само ще се засили още повече. Причините за това поведение са биологически, а не социални. Много ясно, че всеки родител иска неговото дете да е подобно на него, а не да е с различен цвят на кожата, различни ценности и т.н. Човешките раси са като породите при кучетата и котките, хората са различни не само външно, но и вътрешно като геном. Расата не е социална конструкция и хората от една раса не са близки до тези от останалите както се твърди от псевдоучените от 80-те години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
Европейският съюз няма никакъв шанс да оцелее, защото недоволството е насочено не срещу неговите институции(които са изпълнени с корупция и под всякаква критика), а срещу неговите ценности и принципи. Причината за възхода на партии като UKIP, AfD или Front National не е безработицата или глобализацията или дори еврото. Ако безработицата магически изчезне тези партии ще останат и няма да отслабнат изобщо. Ако свободната търгови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
scott
преди 7 години
ес, САМО ТУК И САМО СЕГА ВИ ДАВАМ БЕЗПЛАТНА РЕЦЕПТА ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА БЕЖАНСКАТА КРИЗА.Да кажем, некой кораб на бреговата охрана на Италиа ти фане у морето лодка с 5000 мигранти. Спасява ги, топла храна, одеалце и след неколко часа ги стоварва ОБРАТНО НА ЛИБИЙСКИА БРЕГ. Браговата охрана така и така е у морето. На секи кораб написваме: Сори, ЕЪ не може да бъде достигнат НЕЛЕГАЛНО. 0 НОВИ РАЗХОДИ, 100% ЕФЕКТИВНОС.....САМО МАЛКО УМ, ЖЕЛАНИЕ И ПРЕНЕБРЕГВАНЕ НА ЗАПОВЕДИТЕ ОТГОРЕ, ТРЕБВАТ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
khao
преди 7 години
статията е пълна с общи приказки и кръчмарски анализ.... нищо интересно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
А истината всъщност е, че провокацията Брекзит (защото той все пак още не се е случик) активира голям политически разлом в ЕС.и този който ще трябва да се обяснява е този който пръв направи промяна в политиката си: UK, ако напусне първи или ЕС ако тръгне в посока на политически реформи.. впрочем ЕС, на практика няма избор, защото часовника тиктака в полза на популистите.имам странното усещане, че всички чакат изборите в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още