IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притеснителните планове на "Газпром" да участва в Трансадриатическия газопровод

Москва вече направи ход в Средиземно море - с участието си в разработването на "Зохр"

12:25 | 15.02.17 г. 50
<p>
	Снимка: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

В края на на януари по време на енергийна конференция във Виена зам.-ръководителят на „Газпром“ Александър Медведев коментира възможностите, които би дал Трансадриатическият газопровод (TAP) на руския гигант. Тогава от компанията оператор на проекта заявиха, че са отворени за всички потенциални доставчици.

Какво обаче ще означава за европейската енергетика намесата на Москва в този проект, коментира онлайн изданието  EurActiv. Заявлението на „Газпром“ звучи притеснително за Брюксел. „Това би било абсолютно обратното на това, което сме договори досега“, коментира източник на изданието.

TAP е част от силно подкрепяния от Европейската комисия (ЕК) проект за Южен газов коридор, чиято цел е именно диверсификация на газовите доставки от Русия. Плановете предвиждат по тръбите да тече газ от Каспийския регион.

От „Газпром“ питат дали Азербайджан ще може да запълни капацитета на Южния газов коридор и великодушно предлагат да се включат в проекта, „за да не стоят празни тръбите“.

По този начин обаче компанията ще затвърди своята доминация по отношение на доставките на газ, особено в страните от Централна и Източна Европа. Някои от тях (включително България – б.ред.) са изцяло зависими от един доставчик на газ - „Газпром“, а суровината пристига по едно единствено трасе.

Чисто технически Русия може лесно да се включи в TAP – чрез „Турски поток“. Проектът предвижда изграждането на засега две тръби по дъното на Черно море. Едната от тях може да се насочи към Европа чрез хъб на границата между Турция и Гърция.

ТАР преминава през територията на Гърция и Албания към южните брегове на Италия. Преди това обаче се свързва с другата част от Южния газов коридор – Трансанадолския газопровод (TANAP), който преминава през Турция.

С проекти като разширението на „Северен поток“ и „Турски поток“ Москва се опитва да запази своя пазарен дял в Европа. "Газпром" внимателно анализира потенциалните конкуренти и вече призна, че в близко бъдеще втечненият газ от САЩ може да се окаже заплаха за нея. В допълнение несигурност могат да внесат и плановете за добив на газ от Средиземно море и богатите находища, открити в региона.

Москва вече направи ход на газовата карта там с участието на „Роснефт“ в разработването на едно от най-перспективните находища в Средиземно море – Зохр

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Простафел, ти английски разбираш ли? Други цени ли са цитирани или, нещо много различно, ***. Всичките цени се въртят около 4.5$. Газпром можел да доставя на 3.5. Ами защо не го прави? Простафел. те руснаците може да продават и нефт на 27$ за барел, като ги принудят. Повярвай ми, "ние американците" ще ги принудим да продават и на 2.5$ газта! Хихихихихихи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Разбери ме правилно - аз нямам нищо против перфидната ти про^стотия и анадолска т^ъпотия, но защо тук? Има други сайтове с форуми, където се събират само такива като тебе и видинския смарти. Там ше блестите и наистина ше доминирате, докато си запълвате работното време. Тука не ви се получава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Ето и цялата динамика на доставките:"Other than the now four cargoes to Spain and two to Portugal, only one other US LNG shipment has been delivered to Europe -- to Italy in late 2016.There have still been no US LNG cargoes sent to the more liquid markets in Northwest Europe."Ето и един сериозен анализ на ситуацията с цените:http://oilprice.com/Energy/Energy-General/US-To-Undermine-Russias-Gas-Monopoly-In-Europe.htmlОт който есенцията е това:"But Gazprom could block a lot of those cargoes by stepping up export volumes and selling them at prices below what can be achieved by U.S. LNG. Gazprom can export pipeline gas to Europe for $3.50 per million Btu (MMBtu) while American LNG would need prices of $4 to $5/MMbtu. Currently, Gazprom sells gas to Europe at a price of about $5.80/MMBtu on average, but could lower the price to beat U.S. LNG.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Винаги съм се чудил що за и диот требва да бъдеш, за да седнеш да си смучеш от а^налните фистули матрял и с дълбоко вътрешно убеждение да го пласираш на аудитория, която се предполага, че е над нивото на футболен фенклуб?!!! А тук се предполага, че четат и пишат хора, които се занимават с некакъв бизнес и са криво-ляво ориентирани в света на парите и цените, или могат бързо да се ориентират. Дай да видим къде ги намери тези данни за цените на тези доставки - кога са доставени и на какви цени. Щото ето какво пише в сериозната преса:Platts assessed the Spanish PVB month-ahead price at as high as Eur33/MWh -- more than $10/MMBtu -- in mid-January, a significant premium to the traditionally higher Platts Asian spot LNG JKM assessment."The high prices created an incentive for US LNG to come to Spain and Portugal, proving the price responsiveness of US LNG.Since the start of February, however, the Spanish PVB month-ahead price has slumped, assessed by Platts at Eur21.95/MWh ($6.85/MMBtu) on Friday."http://***.platts.com/latest-news/natural-gas/london/spain-takes-another-us-lng-cargo-third-so-far-26661511
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Що пишеш, като не знаеш? В Европа са доставени 5 танкера американски втечнен газ-Португалия на цена 4.5$ за BTU, в Италия 6$ за BTU и Турция на 3$ за BTU. В същото време цената на тръбния руски е 4.5 за Европа, като малко по ниска е само за Германия. Извода е че втечнения газ не е американско геополитическо оръжие и всяка фирма си изнася както и излизат сметките. Истината е че средно притеглено е на цената на руския, че и по-ниска защото мисля че за Турция беше най-големия износ. PS Като че ли имаше един танкер и за Франция, но не ми се рови да цитирам абсолютно точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
защото тоя народ спи мъртвешки сън, вместо да грабне сопите и да ги избие до крак.-------------------------------------------------------Импе то нема народ у тая къща бе кой да я грабне тая сопа ?!? Има само пенсионери маннгали и бежнанци ако нещо освен бежанците се намесят щото им е скъпо може инак надали ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 7 години
По въпроса дали втечненият газ от САЩ може да се окаже заплаха ще го напиша пак заради няколкото психодесни откачени к,ухи ле,йки населяващи този сайт. Разбира се, че няма да играе роля. И след 5 години няма да играе. Как ще играе като американския вечнен газ е 2 пъти по скъп.... Ама това психо-десните тикви населяващи този сайт няма как да го разберат. Или просто им плащат предостатъчно за да говорят врели не кипели, как ще сме щели да се диверсифицираме, колко "независими" ще сме били станали и колко по добре било да купуваме американска газ за 400 долара, вместо руска за 200. Това само проста психодесна ку.ха лей.ка може да го измисли. Да плащаш двойно повече и да се кефиш, че си плащаш като поп....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
многодобре
преди 7 години
..и ти си част от ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
многодобре
преди 7 години
...моите уважения,но и ти си от този народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 5
многодобре
преди 7 години
...ти ли ме бутна или сам паднах!....що не станеш едно журналистче?...умен сиииии. Знаеш,че соросчо сксоро "ке падне" и няма да има хлебец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още