IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой харесва Европа? Чехите не и това ще проличи на изборите през октомври

Само една трета от чехите одобряват членството в ЕС, а една четвърт искат да приемат еврото

08:20 | 06.09.17 г. 15
<p>
	<em>На снимката: Андрей Бабиш. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

На снимката: Андрей Бабиш. Снимка: Архив Ройтерс

След присъединяването си към Европейския съюз (ЕС) преди 13 години Чехия се превърна в най-богатата страна в бившия комунистически изток с по-висок стандарт на живот от по-старите членки Португалия и Гърция и най-ниската безработица в блока. Семействата пътуват свободно, студентите се учат в чужбина, а бизнесът процъфтява чрез износ в други страни от ЕС.

И все пак чехите са по-малко развълнувани от която и да е друга европейска нация за това, че са част от европейския блок. Само една трета казват, че членството в ЕС е "хубаво нещо" - по-нисък дял отколкото дори и в Гърция и Великобритания. Само една четвърт от чехите искат да приемат еврото, показват резултатите от проучване на Евробарометър, което Bloomberg цитира в свой анализ.

"ЕС не ми носи нищо", казва Павел Рицка, 38-годишен адвокат от Прага. "Блокът се ръководи от политици с много социалистическо мислене. Те искат да регулират всичко“, обясни той.

Този евроскептицизъм ще оформи общите избори през октомври и заплашва Чехия от изолационизъм, който обхваща съседите Полша и Унгария. Проучванията на общественото мнение дават широка подкрепа за Андрей Бабиш, роден в Словакия милиардер, който разби чешката политическа сцена през 2011 г. и придоби популярност, обрисувайки традиционните партии като корумпирани и некомпетентни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 6 години
Интересно , Полша и Чехия са може би най големите печеливши от ЕС и се очертават като най-големите евроскептици . Дали наистина са такива или просто се опитват да изкопчат още някой еврак ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Ама то никой не харесва Европа....само парите и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
BobyB
преди 6 години
Ми да излезнат, да ги видим колко са отворени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Aldebaran de Tauro
преди 6 години
и в оригинал...:https://***.bloomberg.com/news/articles/2017-09-05/who-likes-europe-czechs-don-t-and-that-will-shape-october-elections
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още