IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойственият стандарт на Apple

В Китай правителството така или иначе има достъп до данните на калифорнийския концерн

18:54 | 16.03.16 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бунтът на Apple срещу ФБР предизвиква сериозно отразяване в медиите. Най-сетне, поне така изглежда, IT концерните се опълчват срещу интересите на властите да следят потребителите. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук говори все по-често за свобода и демокрация. Той не дава и да се продума за начало на даване на възможност за подслушвания на iPhone. Ако това се случи в САЩ, то какво остава за страни с репресивен режим, казват в един тон и Кук, и адвокатите на компанията.

Точно с това изказване обаче Apple премина през една червена линия. Защото в обкръжението на специалистите по сигурност компанията е известна, че си сътрудничи с репресивни режими в името на печалбата. Преди всичко в Китай – вторият по големина пазар. 



Това е една история с начало отпреди години. Когато iPhone 4S се появи на китайския пазар, устройството трябваше да бъде снабдено с китайски чип за Wifi, т. нар. WAPI. Това е чип, който изключва кодирането на Apple и използва свое собствено, чиито алгоритми никога не са ставали обществено достояние. И който освен всичко друго изпраща и допълнителни данни на непознати честоти. Международният пазар никога не призна този чип, считан за сигурен кандидат за „задни вратички“. Apple го вгражда в Китай без никаква съпротива или допълнителни обяснения.

И това не е всичко. По-скорошен пример е iCloud. От 2014 г. данните на китайските потребители на iCloud се съхраняват само в Китай. Това бе сделка между Apple и Пекин, вероятно за да може американският концерн да продава своя iPhone 6, който бе пуснат на пазара скоро след това. И сделка, която не бе толкова публично прокламирана, колкото героичната борба срещу ФБР, и бе потвърдена едва след изтичане на информация. Тогава Apple заяви, за да спаси честта на Запада, че доставчикът, който пази данните няма достъп до съдържанието заради криптирането. 


Но това изявление следва да се чете с повишено внимание. China Telecom не може да има достъп до данните. Но властите - със сигурност. Законите са повече от еднозначни. Американски източници от сферата на сигурността твърдят, че криптирането на Apple в Китай е било променено чрез наложени от държавата вариации. Но дори и да не се е случило това, Пекин има достъп до данните.

И тук идва още един куриоз при сегашното разследване на ФБР. Apple поддържа винаги тезата, че дори и тя не може да пробие собственото си криптиране. Ако това е така - защо все още спори с ФБР? Очевидно е, че криптирането може да се отстрани от компанията. Това поне го знае вече и китайското правителство и се възползва от факта.

Също и по отношение на комуникацията на клиентите си в Китай Apple е далеч по-малко либерален и отворен, отколкото при настоящия спор. Така например малко след старта на продажбите на iPhone 6 се стигна до сериозна атака към данните между iPhone и iCloud, при която нападателят, вероятно служители на китайското правителство, чрез фалшиви удостоверения за Apple се е добрал до всички потребителски имена и пароли на китайските собственици на iPhone. На всички потребители на iPhone в Китай. Но Apple не възропта, а се задоволи с успокояващо послание към потребителите: сървърите на iCloud не са били компрометирани, iCloud и IOS си работят. А фактът, че всички пароли са били установени, не се споменава. Точно както и доказателствата за намесата на китайското правителство.

И така внезапната ангажираност към неприкосновеността на личния живот и правата на потребителите е по-скоро просто двоен стандарт. Единствената ценност и стойност, на която Apple наистина се покланя, е печалбата. Ако за целите на печалбата на Изток трябва да се позволи да има мониторинг, то има мониторинг. Ако за същите цели на Запад трябва да се пазят правата на потребителите, те се пазят. Жалко, ако две толкова противоречиви поведения се сравняват толкова директно. Но най-вероятно на американците не им пука. Защото, както и при всички други съмнителни дейности на концерна, неговите фенове ще му простят и този път. В мишмаша от нравствени стойности на средностатистическия фен на Apple моралът хронично отстъпва пред дизайна. А това е добре за Тим Кук.

Още по темата - тук!

Подробности вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 31 rate down comment 0
lozkhris
преди 8 години
Неведоми са пътищата инветсторови..Може да са го прочели като Този Истеричен Манг***л.... А това е растистко, нетолерантно...!! Освен това е и името на трибуквената групировка, собственик на сайта, телевизияТА, авиокомпанияТА...Capisci?....):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 34 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
също и аз не виждам защо ФБР тряя да краква Ябълката като тя върви директно с врабчето и фейсбоклучарника и тея си предават всичко като са активирани, къде си, що си, с коя си, кво си пил, с кой си ял, къде си е.бал ..... Смартпхоне има ли, нема криене те тва е истината .... да не казвам, че и камерите на "умните телефони" и те предават без некой да ги е питал ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 35 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
за мен лично иФонья е лъскава и прескъпа играчка тояга, при която все искат кредитни карти все регистрации, все треа се плаща, акаунт в Аплите та кръщелно, аре нема нужда. Служебния ми тел нема активиране на акаунт без кредитна карта - *** селяните, добре, че ги убедих и си го взеха. Мне за мене свобода и сигурност е тогава когато никъде никой не ти иска никви регистрации .... с иФонята не е такъв случая ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 34 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ми NSAта има няколко супере-машинарии за подслушване и сега развива и една квантова джаджа където ше смята някакви космически числа в секунда. Тези минават през всеки техен уред нема скрито покрито не е хипотеза просто какво да излязат по новините и да кажат "Ем да ние днеска подслушахме толко и толко разговора на тея и тея бизнесмени с Апъли" Нека си мислят, че Ябълките са "сигурни" и нека си ги купуват все пак същите тея медии сеят и друга пропаганда нали я виждаме ..... И тея Anonymous не бяха ли "хакери доброволци" де хакваха всичко и IPhonя и правителства и ИД, от как почнаха да пускат съобщения по TV срещу Тръмп сещай се кои са им работодателите ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 43 rate down comment 1
Jay Gould
преди 8 години
Само не разбрах защо името *** ... е цензурирано :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 38 rate down comment 2
Jay Gould
преди 8 години
Добрутро..... забелязал съм, че ''най-принципните'' са обикновено такива само в общество което им го позволява... Да вадят на умряло куче нож... да, ама иначе не им стиска.. :)) Толкова за феновете на *** Кук които му ръкопляскаха в последните седмици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 34 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
И нека уточним нещо: подслушването и следенето нямат нищо общо с обекта на тази статия - леснотата на бърникане в лични мобилни устройства с криптирано съдържание - напр. контейнери с контакти, номера и кодове на банкови сметки, данни за разни поверителни акаунти, лични записки и пр.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 37 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Еми, аз няма как да знам какво правят в тайните си бърлоги американските тайни служби. И твоето твърдение е само хипотеза - няма как и ти да си сигурен. Аз коментирам до там, до където имам инфо.Тук се завърза полемика за "двоиствения стандарт на Епъл" и аз опонирах, че това е регулярна практика на бизнеса - всеки си тунингова регионалните настройки според множество местни фактори, но с единствената цел да извлича максимум печалба с минимум разходи и главоболия! Нито един китаец няма да се откаже от айфона си, защото не е сигурен в неприкосновеноста му, съответно продажбите си вървят, без Епъл да си има ядове с инатливите китайски власти, докато в Америка и Европа точно продажбите ще се сринат, ако се компрометира сигурността.Китайците също имат различно качество за САЩ и за нас - моите китайски маратонки Найк, купени в България, немат нищо общо с тези на брат ми, дето си ги купува в Америка - пак китайски.Изобщо, кой е казал, че капитализмът е справедлив? Бойчо, ти ли? хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 32 rate down comment 2
IvanTerziev
преди 8 години
Страхотна статия!А тая патардия с Епъл е поредният им рекламен трик. Последният "патриотичен" акт на ФАЩ повелява тотално подслушване и следене, на всички поголовно. Не вярвам Епъл да не са дали достъп, срещу някой долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 38 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
бат Mavi ако си мислиш, че NSA или FBI "немогат да проследят" какво става в iPhonя, много се лънготиш, просто искат да го направят легализирано. Всичко де що минава през електроника -> може да се отвори и да се следи. Нищо, че MacOS е копирала UNIXa а той е най-сигурния. Ябълките се дърпат само в новините иначе ше предоставят инфо къде ше ходат инак джамбазите ше си го вземат това инфо по един или друг начин .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още