IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple мести данните на китайските потребители на сървъри на China Telecom

Ходът е опитът на компанията да отговори на опасенията на Китай, свързани със защитата на личните данни

17:35 | 18.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Технологичният гигант Apple мести данните на потребителите от континенталната част на Китай на сървъри на China Telecom – ход, с който може да отговори на опасенията на властите в азиатската страна, че информацията може да бъде уязвима, пише Bloomberg. По този начин Apple става първата западна технологична компания, която съхранява подобен вид данни в известната с противоречивите политики по отношение на защита на информацията държава. 

Данните са криптирани, така че държавната компания China Telecom, която е и третият по големина доставчик на безжичен интернет в страната, няма да има достъп до нея, разкрива имейл, изпратен от компанията от Купертино, Калифорния.

Услугата на Apple – iCloud, позволява на потребителите да съхраняват контакти, имейли, снимки и друга лична информация на външни системи.

„Apple приема сигурността и неприкосновеността на личния живот на потребителите много сериозно“, посочва компанията. „Добавихме China Telecom към списъка на доставчиците на центрове за данни, за да подобрим услугите за нашите клиенти в континенталната част на Китай“.

Производителят на iPhone и iPad разчита на по-голям растеж в страната с най-голямо население в света, дори и в момент, в който китайското правителство засилва контрола над технологичните компании от САЩ.

Приходите от продажби от китайския регион, включително в Хонконг и Тайван, възлизат на 16% от общите приходи на Apple за последното тримесечие, които са общо 37,4 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg. Продажбите на iPad в страната са се увеличили с 51%, докато тези на Mac – с 39%, разкри на 23-и юли главният изпълнителен директор Тим Кук.

Apple се присъедини към американските компании, които са извадени от доверения списък за обществени поръчки, тъй като напрежението между САЩ и Китай ескалира. Причината за това са твърденията за хакерство и кибершпионаж от страна на Америка.

През последния месец държавната China Central Television постави под въпрос сигурността на продуктите на Apple, подчертавайки, че софтуерът на iPhone може да доведе до изтичане на държавни тайни. Apple отхвърля тези твърдения.

През юли китайското правителство забрани 10 продукта на Apple, включително iPad и MacBook, сочат източници, запознати с въпроса. Отделен списък с поръчки включва част от компютрите на Apple, които могат да бъдат купувани от администрацията, но в по-малки обеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още