IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващите компании, които могат да насърчат IPO пазара

Големите корпорации с дългоочаквани първични публични предлагания могат да не са толкова важни

08:26 | 04.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Компанията Snap, която стои зад социалната мрежа Snapchat, може да има едно от най-успешните първични публични предлагания (IPO) за 2017 г., с потенциал за набирането на милиарди. Но повече от дузина очаквани листвания на софтуерни фирми, насочени към бизнес клиенти – малко известни имена като Apttus, Tintri и Okta, могат да бъдат също толкова важни за раздвижването на IPO пазара, твърдят инвестиционни банкери и съветници, които работят в тази сфера. Това сочи нов анализ на Ройтерс.

Подобни фирми са „водещ индикатор“ за по-голямото инвеститорско търсене на пазарни дебюти, коментира Джъстин Смолкин, ръководител на американската компания UBS Group. По думите му те са разглеждани като онова, от което инвеститорите печелят най-много.

Такива компании за корпоративен софтуер като цяло продават услугите си посредством абонаменти, които представляват надеждни източници на приходи. Те имат за цел да подписват договори, които траят по няколко години, давайки на инвеститорите по-предвидима възвращаемост, в сравнение с голяма част от интернет компаниите или от тези, ориентирани към потребителите, които зависят от реклама или от високите обеми на отделните трансакции.

Тези фирми предоставят различни услуги, като автоматизиране на бизнес процесите, счетоводство, софтуер за обучение и управление на разходите. Въпреки че въпросните компании имат умерени оценки, между 500 млн. и 4 млрд. долара, секторът допринася за доста за доста голяма част от пазара на IPO-та, твърди Уил Конъли от Goldman Sachs Group.

„По-голямата част от технологичната IPO активност всъщност не идва от големи компании с висока пазарна оценка“, посочва Конъли. „Става дума за фирми с малка и средна оценка, които стават публични. Те са иноватори на своите пазари и помагат за задвижването на следващото поколение технология“.

Ройтерс е открила над 10 американски компании за корпоративен софтуер, които се подготвят за първично публично предлагане през 2017 г., в това число Avalara, ForeScout Technologies, AppDynamics и Yext.

През 2016 г. само шест софтуерни компании станаха публични, показват данни на Thomson Reuters.

Грег Бекър, главен изпълнителен директор на Silicon Valley Bank, кредитор на подкрепяни с рисков капитал компании, прогнозира, че между 30 и 45 такива фирми ще се листнат на борсата през 2017 г., в сравнение с 15 през 2016 г.

Тези компании също така биха могли да изпреварят технологичните гиганти Airbnb и Uber, чиито дългоочаквани IPO-та ще изискват доста долари от инвеститорите и също толкова внимание.

Ако компаниите за корпоративен софтуер имат успешни първични публични предлагания, това ще насърчи инвеститорите на ранен етап. Само 20 технологични компании станаха публични през 2016 г., което е по-малко от всяка година от 2008 г. насам, сочат данните на Thomson Reuters.

"За всички ще бъде важно те да се представят добре на пазара, за да се даде добър старт на годината“, твърди Антъни Контълиън от Credit Suisse Group.

Ако технологичните IPO-та не се представят добре, част от мениджърите на фондове за рисков капитал трудно ще могат да накарат инвеститорите да останат доволни. Стартъпите, които привличат и задържат таланти с обещанието за успешно първично публично предлагане, също могат да пострадат.

Шепата технологични компании, които успяха да се листнат в края на 2016 г,, показаха силно представяне. Книжата на Twilio, Coupa Software, Nutanix и Blackline сега се търгуват на цени, по-високи от тези от IPO-тата им. Това засилва усещането, че има търсене на подобни първични публични предлагания.

Компаниите за корпоративен софтуер разбират, че IPO-то може да бъде голямо маркетингово събитие и им дава по-голямо влияние сред потенциалните клиенти, които също са публично търгувани дружества.

"Най-голямата полза от листването е прозрачността, която създава. То идва с много по-голямо усещане за легитимиране“, твърди Роб Бернщайн, главен изпълнителен директор на Coupa Software, която стана публична през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още