IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ държат дял от 19% от потребената енергия у нас през 2013 г.

България предсрочно изпълнява заложените цели, отбелязва последният доклад на ЕК за развитието на зелената енергетика

13:44 | 16.06.15 г. 4
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Към 2013 година делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в общото потребление на енергия в България възлиза на 19%. По този показател страната преизпълнява заложените от Европейската комисия цели за стимулиране на производството на зелена енергия до 2020 година, става ясно от последния доклад за развитието на сектора у нас. Брюксел поиска от България поне 16% от потребяваната енергия да идва от ВЕИ централи. 

Анализите се основават на статистиката на Евростат. Според нея към 2012 година делът на ВЕИ в българската енергетиката е бил 16 на сто.

Като цяло делът на енергията от възобновяеми източници в ЕС през 2013 година е 15%. До 2020 година той трябва да достигне до 20 на сто от общото потребявано количество енергия. От доклада става ясно, че целите за ВЕИ са преизпълнили още държави като Дания, Германия, Финландия и Швеция.

От Европейската комисия коментират, че общността е напът да постигне заложените цели, определяни преди години като „амбициозни“ и преди крайния срок. Очакванията са в периода 2013 – 2014 година общо 25 държави в ЕС вече да са постигнали собствените си цели.

Освен повече ангажираност към околната среда, зелената енергия носи и допълнителни печалби, обясни и комисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

„Над 1 млн. души работят в сектора на възобновяемите източници на енергия, който е на стойност над 130 млрд. евро годишно. Всяка година изнасяме енергия от възобновяеми източници на стойност 35 млрд. евро“, каза той при представянето на доклада.

Предизвикателство обаче е постигането на заложените цели в сектора на транспорта. Европейската комисия заложи дял на възобновяемата енергия в транспорта в ЕС от 10%, но към 2014 година той е 5,7 на сто.

Брюксел отчита забавяне в отделни държави, но все още е възможно изпълнението на тези цели. По тази причина и Комисията призовава за повече усилия при изпълнението на подцелите, както и активно сътрудничество между държавите в ЕС. 

Източник Евростат

Данните на Евростат показват, че водещите производители по сектори са водните централи и вятърните турбини. производителите от соларни панели заемат дял от 10% в целия ВЕИ-сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://media365.info/?p=65702&oid=1770819
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
MZ/X
преди 8 години
Единственото положително в цялата новина е, че практиката доказа, че системата работи безотказно и при 19% ВЕИ, въпреки че не винаги грее слънце и духа вятър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
Жалкото е, че ВЕИ стана *** дума в България, а можеше и по много по интелигентен и евтин начин да се постигнат целите.Най-бедната страна в ЕС плати най-високата цена в ЕС за въвеждане на ВЕИ, но може би това е и една от причините да сме най-бедната държава в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още