IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите акции в САЩ скочиха след успешните срес тестове

За пръв път от 7-годишната история на стрес тестовете, въведени по време на финансовата криза, всички банки успяват да преминат успешно теста

11:45 | 30.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Тридесет и четири банки бяха под наблюдението на Федералния резерв (Фед) по време на втората фаза на годишния стрес тест в САЩ. Всички те успяха да получат одобрението на централните банкери за обратното изкупуване на капитал и увеличенията на дивидентите, извършени от тях. За пръв път от 7-годишната история на стрес тестовете, въведени по време на финансовата криза, всички банки успяват да преминат успешно теста. Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup и Bank of America отчетоха ръст от поне 1%.

JPMorgan обяви програма за обратно изкупуване на капитал с размери до 19,4 млрд. долара, като това е най-големият размер от финансовата криза насам. Citigroup също въведоха най-голямата си програма за обратни изкупувания с размер до 15,6 млрд. долара и удвоиха дивидентите си. Bank of America и Morgan Stanley повишиха тримесечните си дивиденти респективно с 12 цента и 25 цента на акция. „Въпреки че цените им се възстановиха напоследък, продължаваме да харесваме акциите на големите банки, поради потенциала за голямо обратно изкупуване на капитал, увеличаването на дивидентите и ползите от регулаторните реформи, които ще бъдат извършени през следващите години. Също така потенциалните допълнителни повишения на лихвените равнища в САЩ отместват слабия кредитен ръст и скромния ръст в приходите от такси, коментира анализаторът от JPMorgan Вивек Юнея. Статистиката показва, че цените на акциите обикновено се повишават покрай провеждането на годишните стрес тестове.

Доларът се търгуваше около почти 14-месечно дъно спрямо еврото в четвъртък, поради покачващите се очаквания за допълнителни бичи монетарни политики в Европа и Канада, както и скептицизмa около евентуално допълнително повишение на лихвените равнища тази година от страна на Фед. Припомняме, че първоначалната причина за това рязко повишение в цената на еврото бе речта на Марио Драги, която убеди пазарите, че политиката за количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде прекратена в края на годината, когато е предвидено.

Единната валута последно се търгуваше спрямо долара с ръст в стойността от 0,55% при 1,1438 долара за евро. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, се търгуваше с 0,46% надолу на ниво от 95,57 пункта. Зелените пари достигнаха и 5-месечно дъно от 1,2987 спрямо канадския долар.

Петролните фючърси се отдръпнаха от 2-седмичния връх, който бе достигнат в четвъртък, но лекият суров петрол все пак записа шеста поредна търговска сесия на зелена територия. Спад в седмичните запаси на лек суров петрол временно намали притесненията около задълбочаващите се проблеми с пренасищането на петрол. Въпреки това е неясно дали мечият сантимент се е наложил на пазара, имайки предвид по-големите от обичайното запаси в САЩ, както за лекия суров петрол, така и за основни продукти като бензина. Лекият суров петрол поскъпна с 19 цента, приключвайки търговската сесия на 44,93 долара за барел, като успя да достигне връх от 45,45 долара за барел по време на вчерашната търговия. Сортът петрол Brent записа спад от 7 цента до 47.24 долара за барел, достигайки 2-седмичен връх от 48.27 долара по-рано през деня.

През изминалите седмиците фондовете започнаха да затварят своите дълги спекулативни позиции, докато брокери, включително Goldman Sachs и Barclays, са намалили прогнозите си за цените на лекия суров петрол за 2017 г. Goldman в сряда намали прогнозата си за следващото тримесечие на 47,50 долара за барел, която първоначално беше за цена от 55 долара за барел.

Златото поевтиня през изминалия ден след знаците, че централните банки ще се върнат към по-агресивната монетарна политика. Това от своя страна увеличи доходността по облигациите, въпреки спада в долара. Спот златото записа спад от 0,19% до 1246,42 долара за тройунция, докато фючърсите за август приключиха търговската сесия на цена от 1245,80 долара за тройунция, което е спад от 3,3 долара. Множество коментари от централните банки тази седмица сигнализира за край на ерата на лесните пари, която помогна на златото да достигне върхове от 1920,30 долара за тройунция през 2011 година. Това твърдение е подкрепено и от ръста в доходността по 10-годишните държавни облигации на Германия, която достигна 5-седмични върхове, както и 14-месечния връх при еврото след нагласите на инвеститорите за отдръпване на ЕЦБ от политиката за количествени улеснения.

Европейските борси приключиха търговската сесия в четвъртък на червена територия. Европейският индекс Stoxx 600 записа спад от 1,34%, като повечето сектори затвориха на червено. Базовите ресурси бяха от най-добре представящите се сектори след банките, записвайки ръст от 0,3%. Акциите на Rio Tinto поскъпнаха с 2,4%, след като акционерите се съгласиха да продадат активи на стойност 2,69 млрд. долара на компанията Yancoal. Всички големи европейски индекси записаха спад в стойността си, като германският DAX30 приключи търговската сесия на 12 416,19 пункта, а FTSE100 загуби 0,51% от стойността си, търгувайки се на 7 350,32 пункта.

Днес по-интересните данни ще засегнат канадския долар и британската лира. В 11:30 часа ще бъдат публикувани данните за търговския баланс на Великобритания, като преобладаващите очаквания са разликата между вноса и износа да се увеличи на минус 17,2 млрд. британски лири, което е негативна новина за паунда. В 15:30 часа българско време ще бъдат публикувани данните за брутния вътрешен продукт на Канада. Очакванията са БВП на Канада да се увеличи с 0,2%, което е по-малко в сравнение с увеличението от 0,5% миналия месец. Това от своя страна може да повлияе отрицателно върху канадския долар. В 17:30 часа българско време ще бъде проведено проучване за бизнес условията в Канада, което се провежда на тримесечие. Проучват се около 100 бизнеса, като се питат участващите да оценят относително ниво на бизнес условията, като например ръст в продажбите, инвестиции в оборудване, заетост, очаквания за инфлация и кредитни условия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

AUD/USD

Цената достигна до очакваното ниво при 0,7716, като в момента вече се намира в низходящо движение. Очакванията са за корекция до зоната на подкрепа при 0,7530. В допълнение трябва да се отбележи, че там се намират и двете пълзящи средни, които може да окажат допълнителна подкрепа за оттласкване на цената във възходяща посока.

AUD/NZD

Двойката се намира до възходящата тренд линия, като през последните дни се движи в диапазон от 130 пипса, от 1,0360 до 1,0490. Продължителната консолидация може да генерира възходящ импулс, който да премине над сформиралата се зона на съпротива и да отведе цената до низходящата тренд линия при нива от порядъка на 1,0850.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:51 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още