IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият търговски дефицит в САЩ оказа натиск върху долара

През днешния ден вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към данните за промяната в заетостта в частния сектор на САЩ

12:06 | 06.05.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Големият търговски дефицит в САЩ оказа натиск върху долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Щатският долар губи позиции за 2-ри пореден ден, след като в сряда пазарните участници бяха разочаровани от изненадващо слабите данни за търговския баланс на САЩ за март. Докладът за пореден път потвърди всеобщото мнение, че американската икономика се е забавила чувствително през първото тримесечие.

Търговският дефицит на САЩ скочи с 43,1% до 51,4 млрд. долара през март, което е най-голямата дупка в баланса от октомври 2008 г. насам. Получилата се разлика се дължи на сериозното покачване на вноса в страната и на липсата на изменение при износа. Традиционно търговският дефицит отразява изтичане на валута от страната, което от своя страна може да доведе до обезценяване на зелените пари.

Поредната разочароваща новина отвъд Океана поднови спекулациите, че Фед може да отложи момента на покачване на лихвите. Слабите данни от първото тримесечие изместиха сериозно очакванията на пазара и докато в края на изминалата година прогнозите бяха, че централната банка може да повиши лихвите през юни, то сегашните прогнози са, че това ще се случи най-рано през септември. В зависимост от представянето на икономиката моментът на покачване на лихвите може да бъде изместен за началото на следващата година или дори за по-късен етап.

През днешния ден вниманието на инвеститорите ще бъде насочено към данните за промяната в заетостта в частния сектор на САЩ за април. Докладът е предшественик на важния правителствен доклад за промяната в неселскостопанската заетост в страната, като данните от днес ще формират очакванията на инвеститорите за петъчната новина. Предварителните прогнози са, че заетостта в частния сектор, измервана от независима агенция, се е увеличила със 192 000 през април, спрямо 189 000 през предходния месец.

Скорошни индикатори, включително понижението на молбите за помощи за безработни до 15-годишно дъно за седмицата, завършила на 25-ти април, свидетелстват за подобрение на пазара на труда в САЩ.

Другата основна новина от днешния ден ще бъде свързана с изявлението на председателя на Фед Джанет Йелън. Очакванията на специалистите са, че Йелън ще се придържа към позицията, която зае централната банка на последното си заседание преди седмица, а именно, че ще бъде следен широк набор от икономически показатели и на тази база ще се взема решение за паричната политика.

Едно евро се разменя срещу 1.1240 долара, чертаейки най-високите нива за днешния ден.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

В сряда двойката за кратко проби подкрепата на 89-дневната пълзяща средна, но в крайна сметка се задържа над това ниво. Неуспехът на долара да се завърне на печеливша територия и задържането на цената над текущата пълзяща средна и средносрочната тренд линия, тестват сериозно валидността на низходящия тренд.

От друга страна, в дългосрочен план предимството остава на страната на долара, тъй като тренд линията, построена по върховете от месец май 2014 г., когато започна поскъпването на зелените пари, към момента се намира около 1.2050.

GBP/USD

Британската лира успя да се задържи над ключовата подкрепа около 1.5070, печелейки позиции спрямо долара за 2-ри пореден ден. В случай, че поскъпването на паунда продължи, можем да очакваме нов опит за достигане на върха от 26 февруари при 1.5550. В случай, че цената не се изкачи над това ниво, двойката вероятно ще се консолидира в ценовия канал, в който се намира в момента между 1.5000 и 1.5550.

USD/JPY

Във вторник доларът направи опит да се изкачи над психологическото ниво при 120.00, но успя да се задържи над тези нива за кратко. Двойката остава в познатия тесен рейндж на движение от последните седмици, без изразено предимство за някоя от 2-те валути. Можем да станем свидетели на по-сериозни движени в полза на долара или йената, в случай, че цената се понижи под 118.30 или се изкачи над 121.70.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) го казва точно - ''Американското правителство разполага с 202 трилиона долара по-малко, отколкото са необходими за финансиране на всички ангажименти, които е поело към данъкоплатците......За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% '' - http://darikfinance.bg/***/111317#commentsАко трябва и 100% ще се вдигнат като при Рузвелт но първо забрана на офшорките с което 3% бюдж.дефицити на САЩ и ЕС изчезват т.е. стават 2-3% бюдж.излишъци но не за да се плащат лихви по държ.дългове или безразборни соц.помощи ,а за да се справим с планетарните катастрофи ,и да се подържа безработицата до 3% ,и предложението на ООН за 4 - дневна раб.седмица е за накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Търг.дефицит на САЩ спрямо БВП е около 4% като половината е с Китай - http://***.usdebtclock.org/#Проблема е ,че на България е над 8% и става все по-страшно Описал съм основното в коментар 1 и специално 8 - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsБюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за обществено полезни неща и за безработица до 2-3% - ако трябва по два пъти ще се метат и мият улиците и камъни от реката ще се вадят и шишарки от гората ще се събират за да има работа а не соц.помощи ,и предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица за намаляване на безработицата е за накрая.Г-н Хърсев го обяснява донякъде - http://***.segabg.com/article.php?id=681511Аз съм против да се раздават безразборно соц.помощи особено кеш тоест трябва ваучери за енергия и обществени кухни защото купоните за храна в САЩ за 50-те милиона американци са разхищение като енерг.ефективност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Няма значение. Ние не бързаме за никъде. Сега времето е наше. Още повече, че колкото по се бави спектакъла - толкова по-грандиозен ще бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
Няма да е тая година, пич :) И почти сигурно няма да е и следващата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
power grid
преди 9 години
Неизбежното приближава.Фалитът ще е грандиозно шоу.Аз ще го наблюдавам с голям кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
power grid
преди 9 години
Неизбежното приближава.Фалитът ще е грандиозно шоу.Аз ще го наблюдавам с голям кеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis10
преди 9 години
Големият търговски дефицит в САЩ оказа натиск върху долара--------------------------------------------------------------------------------------------------какво става колеги, нали намаляваше дефицита ......... или се бъркам нещо САЩ очакват най-ниския дефицит при управлението на ОбамаДогодина почти не се очаква промяна, а след това показателят ще поеме нагоре заради нарастващите разходи за дълг и социални грижиhttp://***.investor.bg/sasht/337/a/sasht-ochakvat-nai-niskiia-deficit-pri-upravlenieto-na-obama-188088/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още