IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена отбелязва повишения

Поредната ескалация на напрежението около Северна Корея и САЩ изведе валутата рязко нагоре

12:06 | 26.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Японската валута направи рязък скок в обменния си курс срещу кошницата от валути, след като в понеделник външният министър на Северна Корея обвини САЩ в обявяване на война, което дава право на държавата му да предприема действия по отбрана, включително сваляне на самолети на САЩ. Тъй като Япония е най-голямата държава кредитор, трейдърите приемат, че във времена на криза японските инвеститори ще изтеглят активите си, което би вдигнало курса на йената. Други обаче се чудят дали японските акции биха били положително оценени при война в Азия. Доларът се задържа на нивата около 111,75 йени, а едно евро се обменяше за 132,46 йени. Швейцарският франк, който е друга популярна валута убежище, също записа повишения, покачвайки се с 0,3% през нощта до 0,9663 франка за 1 долар.

Доларът записва понижения при подобни геополитически ситуации, но изглежда, че най-важният фактор, който се отразява в цената в момента е предстоящото решение за лихвения процент. Зелените пари останаха на стабилни нива срещу кошницата от валути, доларовият индекс остана близо до 3-седмичният връх на 92,72 пункта, достигнат в понеделник. Единната валута записа леко покачване от 0,1% до 1,1856 долара, но все още е близо до дъната, достигнати след изборите в Германия. Валутата беше допълнително натисната от изказване на Марио Драги, в което той заяви, че волатилността при валутата също е повод за притеснение и се нуждае от мониторинг и контрол. Банкерът недвусмислено посочи, че икономиката има нужда от стимули и преждевременното им оттегляне би обезсмислило цялата програма. Надеждите за скорошно оттегляне на стимулите бяха възприети положително от пазарите. Благодарение на тях беше достигнат 2-годишен връх на еврото спрямо долара при 1,2092 на 8-ми септември.

Златото започна ранните часове на днешния ден с понижение, но все още се намира близо до нивата от предходната сесия, когато спот цената се покачи с повече от процент, благодарение на геополитическото напрежение. Спот цената записа най-голямото си дневно покачване за последните две седмици, а в ранните часове на днешния ден златото се търгуваше при 1 308,9 долара за тройунция. Декемврийските фючърси поскъпнаха с 0,1% до цена от 1 312,60 долара. Благородният метал беше подпомогнат и от изказването на влиятелния член на Фед Нийл Кашкари, известен с резервираната си позиция към лихвените увеличения. Той заяви в понеделник, че данните за инфлацията са слаби и не оправдават покачване на лихвения процент през декември.

След покачването от повече от 3% в понеделник, днешният ден започва спокойно за петролния пазар. Сортът Brent достигна 2-годишен връх в понеделник, подпомогнат от ограниченията в производството на ОПЕК и други държави. Лекият суров петрол сорт WTI отбеляза понижение от 11 цента за деня до цена за барел от 52.11 долара, а сортът Brent поскъпна с 8 цента до 59,10 долара. Спредът в цената на двата сорта е около 7 долара, което е най-голямата разлика от 2015-та година насам. Предварителните данни показаха увеличение в запаса на суров петрол на САЩ с 2,3 млн. барела за миналата седмица.

Технологичният сектор изведе Wall Street на червена територия в понеделник, въпреки положителното представяне на компаниите от енергийния сектор. Движенията бяха провокирани от политическото напрежение между САЩ и Северна Корея, което предизвика и скок в цената на златото и на облигациите. И трите главни индекса отвориха рязко надолу в понеделник, но възвърнаха част от загубите до края на сесията. Индустриалният Dow Jones приключи деня с 53 пункта по-ниско при 22 296,09 пункта. Акциите на MCDonald's, Visa, Apple и Boeing имаха най-голямо негативно влияние в индекса. Енергийният гигант Exxon Mobil беше една от най-добре представилите се компании. Информационният сектор спадна с цели 1,45% в широкия индекс S&P500, който приключи с 5,56 пункта по-ниско на 2 496,66 пункта. Енергийният сектор беше водещ и се покачи с 1,5%. Технологичният Nasdaq изгуби повече от процент по време на сесията, но възвърна и затвори с 0,88% по-ниско на 6 370 пункта. Денят беше лош за технологичните гиганти като Apple, Facebook и Amazon, които записват най-слабите си дни за годината.

Най-следеното събитие днес ще бъде изказването на Джанет Йелън в 19:45 часа българско време. Потребителското доверие на домакинствата в САЩ е важен индикатор, данни, за който ще бъдат налични в 17:00 часа. Ръстът в стойностите на индекса е положителен фактор за развитието на икономиката и води до ръст в курса на долара. Стойностите, които се публикуват представляват процентната разлика между оптимистичните и песимистични отговори, посочени от анкетираните.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/GBP

Имаме интересна ситуация при тази двойка, стабилно триседмично поевтиняване и към момента се формира потенциална трендпотвърждаваща фигура. Дилемата тук е дали фигурата ще се изпълни или купувачите ще се активизират и ще удържат цената около текущата цена. Така или иначе в момента е почти невъзможно да си отговорим на такъв въпрос, при пробив на подкрепата ще търсим продажби. Но за да отворим къси позиции ще търсим ясно изразен низходящ момент. Разчитаме лирата да остане пасивна, докато еврото реализира низходящ импулс след половин годишно покачване.

GBP/JPY

На 18 септември публикувахме идея за покупка на gbp/jpy при пробив на хоризонталния канал. Покачването се отложи два дни, но не наруши диапазона и в четвъртък миналата седмица цената се задържа над горната граница и достигна нашата цел около 153,01.

USD/TRY

Имаме добра възможност за дългосрочна покупка на щатски долар срещу турска лира. Клиновидната корекция изглежда върви към своя край. Увеличаването на лихвения процент за САЩ и свиването на баланса ще окажат необходимата подкрепа за USD. От другата страна е турската лира, която към момента няма причини да поскъпва драстично и тенденциозно. Ще наблюдаваме движението на двойката през следващите месеци, ако цената се задържи над горната линия или видим ускорение, ще започнем да купуваме първоначално с малки обеми. За дългосрочна позиция не бива да подценяваме суапа, тъй като при тази двойка е сравнително висок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още