IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгуби ли доларът своята привлекателност?

Икономическите данни от двете страни на Океана и скъпите суровини не успяха да помогнат на зелените пари

12:04 | 17.08.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Вчерашният ден бе изпълнен с новини и изявления, които в крайна сметка предизвикаха сериозни движения на финансовите пазари. Президентът на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли посочи, че от банката са все по-близо до вдигане на лихвените равнища по федералните фондове. Дъдли очаква икономиката на САЩ през втората половина на годината да покаже значителен растеж спрямо първата половина, което ще спомогне за решението.

Председателят на Фед за Атланта Денис Локхарт подкрепи своя колега от Ню Йорк, като посочи, че икономиката на САЩ е достатъчно силна, за да издържи поне още едно вдигане на лихвата през 2016 г.

Първоначалните данни за растеж на БВП на САЩ през третото тримесечие на годината, според Локхарт, дават увереност, че Фед ще повиши лихвата през втората половина на 2016 г.

Щатският долар не бе повлиян особено от изявленията на двамата членове на Фед, като отстъпи през вчерашния ден спрямо кошница от валути с 0,87%. Разпродажбата на щатската валута бе спряна само временно, след като Уилям Дъдли посочи, че очаква повишение на лихвените проценти през следващия месец, но веднага след това падането на валутата продължи рязко. Щатският долар загуби 0,86% спрямо еврото, като двойката се търгуваше на ниво от 1,1275. Дори коментарите на Дъдли не спряха хедж фондовете от това да отварят дълги позиции в двойката евро/долар.

Най-големият печеливш спрямо щатската валута бе британският паунд, който записа повишение с 1,25% до 1,3029, за което спомогнаха и добрите данни за икономиката, идващи от Великобритания.

Потребителските цени в страната се повишиха с 0,6% на годишна база, на фона на очакванията от ръст с 0,5%. Инфлацията на Острова се е увеличила повече от очакваното през юли, като все още е под целевото ниво от 2%, поставено от Английската централна банка. От своя страна индексът, измерващ потребителските цени в САЩ, не показа промяна на месечна база, което се тълкува от икономистите като знак, че натискът върху инфлацията остава слаб.

Днес данните, идващи от САЩ и Великобритания, се очаква пак да движат световните финансови пазари. Няколко индикатора, касаещи безработицата в Обединеното кралство, излизат преди обяд и ще движат цената на стерлинга. С най-голям интерес от пазарните участници се очаква протоколът от комисията за финансов контрол на Фед.

Златото бе повлияно сериозно от данните за икономиките, дошли от двете страни на Океана, които свалиха стойността на долара. Ценният метал записа най-голямото си покачване от 2 седмици, като стойността му се повиши с 0,34% до 1 347,70 долара за тройунция. Златото все още остава в рейнджа между 1350 долара за тройунция и 1355 долара за тройунция, като пробив над това ниво може да доведе до покачване до 1375 долара за тройунция.

Петролът също записа повишение, което продължи ралито му, започнало вследствие на спадащата цена на щатския долар и изявленията за стабилизиране на цената на „черното злато“ през септември от страна на ОПЕК. „Черното злато“ е поскъпнало с около 2% от началото на ралито, след като преди това падна под 40 долара за барел. Лекият суров петрол се търгуваше в края на вчерашния ден на ниво от 46,30 долара за барел.

Поскъпването на петрола и британската лира не помогнаха на европейските индекси, които записаха спадове през втората си сесия за седмицата. Германският DAX30 записа спад с 0,6% до 10 672,00 пункта, последван от лондонския FTSE100, който приключи деня на ниво от 6 897,80 пункта.

Индексите от другата страна на Океана също приключиха на червена територия вчерашния ден. Индустриалният Dow Jones загуби около 0,5% от стойността си и приключи деня на 18 560,00 пункта, а широкият S&P500 записа същата процентна загуба и се търгуваше на ниво от 2 180,38 пункта на фона на изказване на президента на Фед за Сан Франциско Джон Уилямс, че централните банки трябва да се фокусират повече върху растежа и да повишат целите си за инфлация.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

След положителните данни за британската икономика вчера паундът възстанови част от загубите си от последните 2 седмици. В момента двойката се търгува около ключово ниво на подкрепа 1,3050. Днес също очакваме важни икономически данни от Острова, като те ще определят посоката на GBPUSD в предстоящите дни. В зависимост от новините може да видим спад до зоната около 1,2944 и дори 1,2872, където британската лира вече намери подкрепа през изминалите дни. При положителни цифри за британската икономика може да видим възходящ импулс, който да отведе цената до нива от порядъка на 1,3364.

AUD/NZD

Двойката се търгува около зоната на подкрепа при 1,0563, като за изминалия месец е тествала два пъти нивото на съпротива при 1,0770/1,0786. Ако цената достигне нивата около съпротивата при 1,0770, ще имаме сформирал се възходящ триъгълник, който може да генерира възходящ импулс за валутната двойка, извеждайки цената до нива около 1,0900 и дори 1,1050.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Така е, не може да накараш всеки на тоя Свят да си купива по 17 къщи и 20 автомобила. Няма как да накараш хората и да имат повече от едно гърло.То може, ама треа накараш китайците, а те, милите работят за 80 цента на час....и това засега се оказва Mission Impossible...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
зелените гущери са в затишие преди буря ако това което говорят 4и4ковците на фед се слу4и което е малко вероятно затова и на никои не му дреме от изказванията на шефовете от фед кервана си вьрви а ку4етата нека си лаят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Скъпи суровини?! Много интересно мнение. Всеки, който работи със суровини знае много добре, че суровините в момента не са скъпи. Суровини да искаш на днешно време. Лошото е, че освен суровините в момента са евтини и трудни за продаване и стоките произведени от тях. Ако не беше така световната икономика щеше да процъфтява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Само не разбрах кои по-точно суровини са скъпи ? В момента имаме безпрецедентно ниски цени на почти всички основни производствени и енергийни суровини - петрол, газ, въглища, желязна руда, повечето цветни метали също... Кои точно суровини са скъпи и колко трябва още да паднат, че да са евтини. По по-сериозните издания се говори, че суперцикълът на скъпите суровини е минало. То се вижда и по състоянието на икономиките, свързани с извличането на природни ресурси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
DutyFree
преди 7 години
Я ПОРЕДНИЯ СБЛЪСЪК НА ИНТЕРЕСИ И ТО ДЕБИЛСКИ !!! ЕВРОФИНАНС НЕ ПРАВЯТ ЛИ АНАЛИЗИ, ЧЕ ПОЛЗВАТЕ ТИЯ НА ТИЯ *** ????МНОГО ИНТЕРЕСНО, КОЛКО ИНВЕСТИЦИОННИ ПОСРЕДНИКА ИМАТ В ГРУПАТА НА ХИМИМПОРТ А ВЗЕМАТ АНАЛИЗИ ОТ ТИЯ БЪКЕТ ШОПОВЕ!! СМЕШНО Е И НЕ ПРОФЕСИОНАЛНО !!! ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА АНАЛИЗА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още