IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото отчете седмична печалба за пръв път от февруари

Внимателният тон на Фед доведе до разпродажба на долари и покупки на злато

11:54 | 20.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Миналата седмица доларът понесе най-голямата си загуба от 5 седмици насам, след като Федералният резерв вдигна основния лихвен процент, но разочарова пазарните участници с умерения си тон. Лихвеното повишение беше дългоочаквано, но икономическият изглед на централната банка на САЩ се очакваше да е по-оптимистичен. Вместо това, оценката не се е изменила спрямо декември, когато беше миналото увеличение. В същото време в Европа излизат новини, които сигнализират, че облаците се разсейват. След позитивни макроикономически данни и положителна оценка на ЕЦБ миналата седмица станахме свидетели на убедителната победа на управляващата проевропейска партия на парламентарните избори в Холандия, което веднага се отрази в цената на единната валута. Златото също записа интересна седмица, след като благородният метал завърши със седмична печалба за пръв път от февруари.

В петък беше отчетено поредно повишение в потребителското доверие в САЩ. Индексът на Мичиганския университет е нараснал до 97.6 пункта, спрямо 96.3 през февруари. Истински положителната част е, че за повишението допринасят по-високите доходи на домакинствата, което е най-надеждният фактор, водещ до увеличено потребление. Индустриалното производство в страната също отбеляза растеж, вече за шести пореден месец. Въпреки положителните петъчни данни, доларът остана под напрежение за трета поредна сесия на фона на заседанието на Фед. Щатската валута достигна 5-седмично дъно спрямо кошницата от валути, след като беше разпродадена в сряда вечерта. Доларовият индекс загуби 1.2% от стойността си от решението в сряда до петък, стигайки до 100.26 пункта. Повечето стратези са съгласни, че това е фаза на техническа корекция и дългосрочно са с бичи настроения спрямо щатския долар, тъй като се оформя доста осезаем лихвен диференциал между САЩ и останалите водещи централни банки. Този диференциал е най-осезаем с Япония, където основната лихва е отрицателна. Въпреки това, в петък йената се търгуваше на най-високите си от две седмици насам позиции спрямо зелените пари, до ниво от 112.62 йени за 1 долар.

Златото записа първата седмица на зелена територия от месец насам. Внимателният тон на Фед доведе до разпродажба на долари и покупки на злато. Според много анализатори предпазливостта на Фед се дължи на неясната все още фискална реформа. Рисковете са най-добрият магнит, привличащ инвеститорите към най-стария актив-убежище. Благородният метал се повиши с 0.26%, завършвайки на 1 229.56 долара за унция, а фючърсите с доставка в април завършиха сесията с повишение от $3.10, достигайки 1 233.13 долара за унция.

Петролът също беше подкрепен от слабия долар. Американският сорт WTI записа седмично повишение от 0.6%, завършвайки петъчната търговска сесия на 48.78 долара за барел. Преди това суровината загуби около 10% от стойността си, след като споразумението за ограничаване на добива, постигнато от ОПЕК, беше сериозно подкопано от увеличаващия се петролен резерв на САЩ. Има и изгледи за повишаване на производството в САЩ, което беше контрирано от намеренията на Саудитска Арабия да прокара още ограничения. Цената на сорта WTI се смята за нестабилна, когато е под психологическото ниво от 50 долара за барел. Засега нито слабият долар, нито ОПЕК успяват да я върнат в целевите граници.

Доларът отвори плахо азиатската сесия в понеделник сутрин. Изглежда, че инвеститорите още оформят оценката си спрямо провеждащата се в момента среща на Г-20. Инвеститорите от САЩ не очакват важни макроикономически данни пред себе си тази седмица, освен данните за безработицата в четвъртък. Доларът ще бъде задвижван от изказванията на членовете на паричния комитет към Фед. Седем от тях, включително Джанет Йелън, ще изразят позицията си спрямо бъдещата монетарна политика на страната. По-твърда позиция ще е добре дошла за инвеститорите и би възвърнала загубите, отчетени от долара. Можем да очакваме волатилност и при данните за петролните запаси на САЩ, които излизат в сряда.

Очаква се седмицата да бъде добра за еврото, след позитивните новини от политическата сцена. Германският производствен индекс ще грабне вниманието в понеделник, а текущата сметка на еврозоната ще бъде водещият измерител за Европа в сряда. В четвъртък ще видим месечния доклад на ЕЦБ, на който ще чуем обновения коментар за икономическия изглед и монетарната политика.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Здравко Пиринлиев

EUR/USD

Валутната двойка достигна съпротивата от нивото на 1.0774. Отчитайки ускорението от миналата седмица, е много вероятно до видим пробив. Това би било добър момент за покупки с потенциална цел следващата зона на съпротива от 1.0870. Припомняме, че през изминалата седмица доларът беше изключително волатилен. Вдигането на основната лихва и същевременната липса на конкретика по отношение на дългосрочната монетарна политика на Федералния резерв, регистрира корективен импулс при зелените пари. В същото време Марио Драги, председателят на Европейската централна банка, зареди с оптимизъм инвеститорите, намеквайки за евентуално вдигане на лихвените проценти. Това възвърна интереса към единната европейска валута. В четвъртък тази седмица централният банкер в СЪЩ, Джанет Йелън, в 14:45 българско време ще говори във Вашингтон.

USD/CHF

Петъчното ценово движение консолидираше без ясно обособена посока. На пазара нямаше публикуване на новини, което от своя страна направи последния петък ниско-волатилен. В началото на новата седмица обаче има голяма вероятност цената да продължи низходящото си движение, съобразявайки се със събитията от изминалата седмица. От чисто техническа гледна точка, валутната двойка има възможността да достигне зоната на подкрепа от 0.9874.

USD/CAD

 При тази валутна двойка сме в процес на развитие на 5-та вълна от гледна точка на Вълновата теория. Цената е минала отново под пълзящата средна и в комбинация с пробива на диагоналната подкрепа, минаваща през последните две дъна, създава потенциал за къси позиции. Може да се очаква движение минимум до зоната около 1.32560.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още