IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Играта на санкции - три години на загуби и нови перспективи

В отговор на санкциите и контрасанкциите руският бизнес се обърна към алтернативни пазари. Същото прави и европейският

13:46 | 18.03.17 г. 50
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

На 17 март 2014 година ЕС и САЩ въведоха първите санкции срещу Русия във връзка с анексирането на Крим и град Севастопол. Първоначално те бяха ограничени, но през следващите месеци списъкът на лицата се разшири, самите ограничения - също.

Няколко месеца по-късно, през август 2014 година Русия въведе своите контрасанкции и ограничи вноса на селскостопански продукти от Запада.

Какво донесе тази игра на санкции анализира ТАСС. Агенцията цитира думите на руския президент Владимир Путин по време на форум от есента на 2016 година.

"Ние често повтаряме като мантра, че санкциите не ни влияят, но ни влияят. И преди всичко заплахата е в ограничението за получаване на технологии. Но трябва да признаем, че това е в ущърб не само на руската, а и на световната икономика като цяло, защото руската икономика е важна част, сектор от световната икономика", каза руският президент.

Анализите на ТАСС показват, че индивидуалните санкции, наложени от САЩ и Европа имат нищожен икономически и политически ефект. За физическите лица санкцията е значителна, особено замразяването на активите в чужбина, на които разчитат , но на фона на Русия, това е пренебрежимо. Експертите посочват, че дори напротив - тази стъпка е "национализирала" руския елит.

Западът обаче спря и възможностите на руските банки да набират капитал от пазара, което рязко ограничи евтиното кредитиране за бизнеса в Русия. Изчисленията на PWC показват, че през 2013 година руски емитенти са набрали 46,4 млрд. долара с помощта на еврооблигации. През 2015 година сумата е вече едва 5 млрд. долара.

Но това даде и нови възможности на руските компании - от Изток. Бизнесът излезе на азиатските пазари. "Газпром" например получи 1,5 млрд. долара от консорциум от китайски банки през 2015 година. През февруари 2017 година US Rusal успя да емитира облигации за 1,5 млрд. долара чрез Шанхайската фондова борса.

Тежки са последствията за Русия от ограничаването на обмена на технологии. Москва например не може да завърши строителството на кораби за военно-морския флот, защото не може да получи украински агрегати за газови турбини, признава вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин.

Но зависимостта на Русия от вносните технологии в енергетиката е още по-значима. При най-негативните сценарии на руските експерти към 2030 година добивът на петрол в Русия ще бъде ограничен с 15% при липсата на западните технологии.

Липсата на сътрудничество със Запада в областта на технологиите обаче даде тласък на научните организации в Русия и различните програми за замяна на вноса.

Контрасанкциите, по силата на които Русия спря вноса на селскостопански стоки от Запада, на първо време доведоха до ръст на инфлацията на храните. През 2015 година инфлацията в Русия достигна до почти 13%. На следващо място обаче идва въпросът с качеството на храните - 11% от млечните продукти в Русия се оказват фалшификати, а в някои групи процентът достига дори до 50.

Наложените от Путин ограничения обаче повлияха негативно и на европейските производители, пише ТАСС - износът им към Русия намалява с 29% през 2015 година. Неполучените приходи са на стойност 2,2 млрд. евро.

Русия вижда и тук положителен ефект - програмата за замяната на вноса сработва. Страната до голяма степен успява да осигури на вътрешния си пазар достатъчно количества месо и млечни продукти. По данни на статистиката 100% от пилешкото месо на руския пазар е местно производство, както и 90% от свинското и 65% от говеждото. Руските производители осигуряват 75% от млякото в страната.

Не бива да пренебрегваме обаче, че ограниченията на Русия също имат и положително влияние, наред с негативите, и в ЕС. По-късно обаче започнаха програми за търсене на алтернативни пазари, на които европейските производители не обръщаха особено внимание доскоро.

Резултатите са видими - през 2016 година общността е изнесла храни и напитки за рекордните 131 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 3 rate down comment 1
Longin
преди 7 години
Президентът Медведев настоява, че страната има уникален за цялата си история шанс да не повтори миналото си, а да стане по-цивилизована по ненасилствен път. "Впечатляващите показатели от двете най-големи модернизация в историята ни - тази на Петър Велики и съветската - са платени с разорение, унижение и унищожаване на милиони наши съотечественици".(това е отпреди 8 години....)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 1
Longin
преди 7 години
"Смешно - наистина ли мислите, че Русия не може сама да започне да си произвежда някакви джаджи, правени от украйна "смешно е нааистина: Медведев: Ще създадем нова Русия, независима от суровините (2009)Оценката на Медведев на ситуацията е доста мрачна: "20 години бурни преобразования така и не ни избавиха от унизителната зависимост от суровините. Днешната ни икономика наследи от съветската най-тежкия порок - в значителна степен тя игнорира нуждите на хората. Родният бизнес с малки изключения не изобретява, не създава стоки и технологии, търгува с това, което не е произвел - суровини или вносни стоки. Произведеното в Русия се отличава с изключително голяма неконкурентоспосбност. Затова и в сегашната криза затънахме толкова"Според него енергоефективността и производителността на повечето руски предприятия са позорно ниски и бедата е в това, че това не вълнува особено собствениците им, директорите, главните инженери и чиновниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 6
copper
преди 7 години
кокетка ебърза да изблее "нема да са дам", а точи ллиги, като варан довечера ще размесва сама подлумбалните си телеса, хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
хер.мафродит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
Моме, какъв масур *** малката. Да не си ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Тебе и Истовен даже и масур нема да ви остава да ми извъртите ...смърдят ви устите ! : ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
А може би целта на глупостите които пишат е точно да ги челастрим? Като ги набримчим ние си мислим че ги наказваме, а всъщност удовлетвореваме най-съкровените им момински мечти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 4
copper
преди 7 години
аз мое да се жертвам за minjata, иженарицаемия ing5rovщо да блее самотно оффцата, като и тя е натежала от похот, нега и мераклийски сокове, хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Ти си един обикновен , даже и неплатен гллупак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 10 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 7 години
За твое съжаление съм обикновен хетерак. Каквато си нежна и мила, възможно изключение единствено и само за теб, красива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още