IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Луксозният" проблем на говорителя на Кремъл

Дмитрий Песков и приближените му изпаднаха в противоречия в опита да оправдаят луксозния му начин на живот

08:41 | 06.08.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дмитрий Песков често попада под медийните прожектори. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дмитрий Песков често попада под медийните прожектори. Снимка: архив Ройтерс

В началото на август говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се ожени за олимпийската медалистка по фигурно пързаляне от Торино 2006 Татяна Навка. От години 40-годишната вече спортистка участва в шоу програми на леда. Един вид – руската Катарина Вит.

Знаменитата двойка не се чувства неудобно в светлината на прожекторите, в крайна сметка Песков и Навка разказаха напоително за себе си дни преди сватбата в голямо интервю в известното клюкарско местно издание Tatler.

За самото празненство целият руски политически елит се забърза към Сочи. Снимки показват звездния дизайнер Валентин Юдашкин и губернатора на провинция Ингушетия Юнус-Бек Евкуров. Дори се твърди, че и президентът Владимир Путин лично е поздравил своя говорител. И снимки от церемонията се появиха бързо в медиите. Но изведнъж цялото отразяване на иначе щастливото събитие излиза извън контрол, а специалистът по комуникациите Песков не се справи добре именно с коронната си роля, пише в свой анализ Der Spiegel. 

Причината за това е часовникът, който Песков носи на сватбата си. Вместо от нормален циферблат, часовникът му се краси от стилизиран череп. За блогъра и политика от опозицията Алексей Навални това представлява точен пас към волето му - той идентифицира екстравагантния аксесоар като Richard Mille RM 52-01, един модел, от който са произведени само няколко десетки броя. В интернет за наличните бройки от луксозния часовник се искат между 600 000 и 800 000 долара.

Навални вижда това като ясен знак, че говорителят на Путин е незаконно забогатял. Неговата годишна заплата официално възлиза на около 140 000 долара. А случаят стана още по-интересен, защото Песков е повече от просто прессекретар. Той е считан за близък довереник на президента. Песков коментира световните дела от името на Кремъл - когато той говори, неговите изказвания имат практически ранга на изявления на президента.

В годишната класация на най-влиятелните политици в Русия Песков е класиран на 13-то място, далеч пред много руски министри. Неговите отличителни мустаци му спечелиха култов статут поне в руското интернет пространство. В Twitter майтапчии са му направили отделен акаунт, наречен "Мускакът на Песков".

Песков е в държавната администрация от 1989 г. насам. Не е възможно да си купи луксозния часовник с официалната си заплата, разкритикува Навални. Лагерът на Песков веднага се опита да организира защита, но изпадна във взаимни противоречия.

Първоначално под опеката си го взеха гости на сватбата му. Олег Митвол, допреди няколко години високопоставен служител на градската управа в Москва, твърди, че се касае за майтап. Песков е сложил часовника на ръката си специално, за да привлече вниманието на блогърите. Този часовник обаче съвсем не принадлежал на него, казва Митвол.

Булката обаче обясни произхода на часовника по доста по-различен начин. Татяна Навка се изказа донякъде раздразнена, че е подарила часовника на съпруга си за сватбата. „Аз съм олимпийски шампион. Аз работя много. Разбира се, мога да си позволя да направя добър подарък. Преди сватбата бях изправена пред въпроса какво да даря  на любимия си съпруг. Открих изход с този прекрасен часовник“.  Освен това цената му била много по-ниска, отколкото твърдели слуховете.

Версията за подобен сватбен подарък обаче е в противоречие с факта, че в интернет циркулират снимки от пролетта, на които Песков вече носи часовника.

Критикът на Кремъл Навални обаче не се отказва лесно. По закон Песков бил задължен да декларират подаръци на стойност над 3000 рубли (50 евро). Той трябва или да ги предаде на държавата за отговорно пазене, или да ги изкупи по пазарната им цена.

Но освен това по всичко изглежда, че слабостта на Песков към скъпите часовници не е никак нова. В своя блог Навални качи снимки на прессекретаря на Путин, на които той носи още луксозни часовници. Тяхната обща стойност възлиза на около 150 000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Бе и това не е съвсем така :) Не е толкова важно на кого рапортуваш ТИ а колко рапортуват на теб :) Щото.. аз не рапортувам на човек, който рапортува на CEO, аз СЪМ самия CEO ама... моя е за 15 евро както вече казах, защото .. малко хора ми рапортуват :)А иначе RAV е точно в целта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
marto76
преди 8 години
И тези явно си нямат работа и се занимават с глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
ceneto
преди 8 години
бизнес инсайдър - ръководител за часовниците на уол стриит казва:Richard Mille & Franc Muller These watches can be whimsical and fun, especially the Franc Mueller Secret Hour or Crazy Hour. But, if your job ever requires a uniform (a suit) and you dont even report to the guy who reports to the CEO, you cant have one.These watches are best left to the RAVs (Russians, Arabs, and Villains).демек точно по мярка си му е :) Read more: http://***.businessinsider.com/a-wall-street-guide-to-watches-2015-8#ixzz3i38BrcaE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
"Е да им имам подаръка бе...."Ти мани майтапа, ама я си представи, че му е подарък точно от Путин? хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Жалките червени тролчета по цял ден си чупят пръстите на клавиатурите, а господарите им в Москва си купуват часовнизи за по 600 хилки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Навални е крал 1-2 пъти а пък Песков никога не краде защото взема от своето си, нали така? Точно на принципа на любимата комунистическа ценност, че когато крадеш от държавата не е грях, понеже тя е твоя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 8
dakl
преди 8 години
Навални- два пъти осъждан за кражби и престъпления е източникът на информация. Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 6
SSIW
преди 8 години
От абсолютно сигурно място знам : часовника му е реплика! Случката става едно лято , няколко години преди санкциите и обтягане на отношенията. Песков е на палатка на Каваците с Алексей Милер и инкогнито оглеждат от къде е най-добре да прекарат Южен Паток. От казаци обаче, какво може да очакваш ? така се наквасват една вечер, бъркат пътя и попадат в *** махала в кв.Победа - Бургас, където питали за пътя и едно наше момче им скочило с офертата за часовника: Бате, за 2000 леа ти го давам, кат нов е поне двойно!И те така, както казваше класикът вДянков руснаците кога не сме ги пляскали?! Показахме им кукиш за ЮП и оскубахме и последния лев на висшите им чиновници за менте-стока ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
То яденето, пиенето и задоволяването на всякакви нужди за сметка на държавните разноски си е почти стандартна процедура за длъжности от подобен ранг. Това си му е специален подарък от "специален" човек.Обаче със заяжданията си Алексей Навални си заслужи подарък часовник със стилизиран череп произведен в Русия, 3-то качество, на стойност 750 рубли. Надписан с името на получателя на челото на стилизирания череп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Е да им имам подаръка бе.... един мой даскал викаше "Цветя и бонбони не пия" :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още