IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският опозиционер Навални получи условна присъда

Яростният критик на президента Путин твърди, че обвинението е скалъпено

10:22 | 30.12.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руският опозиционен лидер и анти-корупционен блогър Алексей Навални (дясно) и брат му Олег по време на процеса срещу тях. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският опозиционен лидер и анти-корупционен блогър Алексей Навални (дясно) и брат му Олег по време на процеса срещу тях. Снимка: Ройтерс

Основният опозиционен лидер в Русия Алексей Навални бе осъден в нашумяло дело за измама, предава BBC.

Навални бе осъден условно на три години и половина за ощетяване на две фирми. Брат му Олег пък бе осъден ефективно на лишаване от свобода за три години и половина в същото дело.

Блогърът Навални е известен с обвиненията си в корупция към правителството на президента Владимир Путин. Той заяви, че присъдите са политически мотивирани.

Братята бяха осъдени за кражбата на 30 млн. рубли (518 100 долара към този момент) от фирмите. Една от тях е свързана с френския козметичен гигант Yves Rocher.

Присъдата трябваше да бъде обявена в края на януари, но сесията на съда бе преместена изненадващо във вторник, точно преди Нова година. Неговите поддръжници бяха насрочили голям протестен митинг в негова подкрепа за 15 януари.

Алексей Навални от години е един от най-яростните критици на Путин. Той водеше масовите протести срещу президента през 2011 г. Повечето от другите лидери на протестите също имат издадени присъди или са напуснали страната.

Присъдата от вторник е последната от серия от криминални дела, включително т.нар. процес „Киров лес“, срещу Навални. Той твърди, че те са изфабрикувани, за да бъде нeутрализирано политическото му влияние.

Блогърът вече е под домашен арест заради петгодишна условна присъда за предполагаемото присвояване на 16 млн. рубли (273 000 долара към днешна дата) от фирма за дървесина през 2009 г.

Кореспондентът на BBC Стив Розенберг в Москва заяви, че Навални е видимо шокиран от присъдата на брат си. „Защо го вкарвате в затвора“, пита той съдията. „За да ме накажете още по-жестоко?“

Навални мобилизира хиляди от своите привърженици в социалните мрежи. Те планират шествие под надслов "Встреча на Манежной" на 30 декември в 19:00 часа московско време на Манежния площад в Москва, близо до Кремъл, обявява събитието им във Facebook.

В редица страни също се организират протести в подкрепа на Навални. Акции ще има в Бостън, Ню Йорк, Париж, София и други градове по света. В София срещата ще се проведе от 18:00 часа пред посолството на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
sisi333
преди 9 години
Тоя *** Навални трябва да го обесят а е да условна присъда ! тоя е агент на ЦРУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още