IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един блогър се бори срещу системата на Путин

Алексей Навални няма шанс да стане кмет на Москва, но едни добри изборни резултати могат да форсират промяната в Русия

08:38 | 12.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Навални сред свои поддръжници<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Навални сред свои поддръжници. Снимка: Ройтерс

„Партия на крадци и мошеници" нарече шумно Алексей Навални руския елит по време на демонстрациите след оспорваните парламентарни избори през 2011 година. Противниците на Кремъл го поздравиха за това, а някои пожелаха той да стане следващия руски президент.

Днес бъдещето на 37-годишния антикорупционен активист Навални е далеч по-малко бляскаво. В момента Навални има по няколко скромни предизборни срещи всеки ден. Той иска да стане кмет на Москва - въпреки че шансовете му за успех са ниски. Неговите поддръжници биха били радостни, ако Навални спечели над 20 на сто, защото само с това блогърът може да избегне опасността да прекара следващите пет години зад решетките, пише в свой анализ Wall Street Journal.

„Дори и да няма никакъв шанс, аз ще гласувам за него, защото знам, че това е правилно", казва 71-годишната пенсионерка Татяна Прибилова след предизборен митинг. Тя става свидетел на това как Навални в дънки и риза приближава и заговаря хората. Москва разполага с достатъчно пари, за да реши проблемите на града, казва той пред своите потенциални избиратели. Проблемът е, обаче, „че има некомпетентно правителство, което се интересува само от лично забогатяване".

Навални се бори неотклонно за своята политическа борба - въпреки че мнозина вярват, че каузата му е загубена. Дори ако кандидатурата му за кметския пост в руската столица изглежда като съвсем обикновени избори, включително изборните изказвания, листовки, организиране на доброволци и събирания на дарения чрез интернет на стойност повече от 20 милиона рубли (около 454 000 евро), той е всичко друго, но не и обикновен.

Бившият адвокат изчерпва времето си. Руски съд го осъди заради „присвояване“ на лишаване от свобода за пет години. Присъдата бе широко тълкувана като политически мотивирано решение. Навални е на свобода под гаранция. Процесът на обжалване ще бъде малко след кметските избори на 8-и септември. А в момента момента изглежда, че Навални ще загуби вота.

Неговият пример показва трудностите, с които критиците на Кремъл се борят от масовите протести през 2011 и 2012 г. насам. Никога досега властта на руския президент Владимир Путин не е била толкова уязвима. Оттогава правителството поддържа външния вид на политическа конкуренция, като отново въведе преки избори в Русия и с това направи възможно дори за самия Навални да се включи в кметските избори в Москва. В същото време правителството обаче затегна нещата другаде, като например селективно преследване на опозиционни лидери и приемането на нови закони, които позволяват само ограничени събития като публични срещи и регистрация на изборни кандидати.

Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още