IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достигна ли предела си руската икономика?

На Международния икономически форум в Санкт Петербург управляващите търсят отговори на въпроса защо икономиката на Русия се забавя

15:50 | 21.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Днес на Форума се очаква Владимир Путин да обяви намеренията си за увеличаване на разходите за инфраструктура с цел стимулиране на икономиката.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Днес на Форума се очаква Владимир Путин да обяви намеренията си за увеличаване на разходите за инфраструктура с цел стимулиране на икономиката. Снимка: Ройтерс

Икономически ръст от 7% на година и член на БРИК. Такова беше състоянието на Русия, когато през 2006 г. за пръв път се проведе Международният икономически форум в Санкт Петербург.

Днес, седем години по-късно настроенията на Форума са доста различни. Растежът на икономиката в периода януари-май регистрира спад до 1,8% в сравнение с 4,5% във втората половина на миналата година. Това разкри министърът на икономиката Андрей Белоусов пред делегатите на Форума, предава Financial Times.

Речта, която той произнесе, трябваше да е посветена на ролята на централните банки в световната икономика. Вместо това той търсеше отговори на въпроса защо икономиката на Русия се е забавила. Отчасти този спад се отрази на търсенето на енергията и суровините – основните двигатели за растежа на руската икономика.

Много участници в конференцията изказаха притесненията си, че ниските инвестиции в нови мощности означават, че руската икономика няма накъде повече да се разширява. През първите пет месеца на 2013 г. инвестиционният растеж спадна до нулата, след като през втората половина на 2012 г. той бе 13%.

„Забавянето очевидно е притеснително. Някои от причините за това са по-глобални, докато други са местни“, каза Юрий Соловьов, първи вицепрезидент на VTB, втората държавна банка на Русия. „Инвестициите в Русия се забавят доста бързо. Това се дължи главно на ниската кредитна активност в корпоративния сектор и забавянето във финансовия сектор.“

Очаква се днес президентът Владимир Путин да разкрие намеренията си за увеличаване на разходите за инфраструктура с цел стимулиране на икономиката. Влошените инвестиционни условия отразяват притесненията на някои от участниците, че ще последва по-авторитарно управление на страната.

На краткия форум ще бъде обсъдено и дали ниските лихвени проценти, които в момента отслабват рублата, са полезни за икономиката.

През тази седмица Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за растежа на руската икономика през 2013 и 2014 г. Институцията предупреди, че паричните стимули „по всяка вероятност ще се окажат неефективни и могат да ускорят инфлацията“. МВФ прави това заключение, визирайки намаляването на безработицата в Русия и достигането на пълния капацитет на икономиката.

Много инвеститори очакват Елвира Набиулина, бившата икономическа министърка и предложена от Путин за бъдещ гуверньор на Централната банка на Русия, да води по-свободна политика в сравнение с нейния предшественик Сергей Игнатиев.

Според Юрий Соловьов от VTB по-свободната парична политика ще спечели време за осъществяване на дългосрочните структурни реформи, насочени към подобряване на бизнес климата и към стимулиране на инвестициите.

На форума Елвира Набиулина показа миролюбива нагласа. Според нея забавянето на икономиката се дължи на края на „възстановителния растеж“, който страната изпълни, за да стъпи на краката си след руската криза през 1998 и световната рецесия през 2009 г.

„Икономиката трябва да намери нови стимули за растеж – увеличаване на производителността и частните инвестиции и съкращаване на производствените разходи. Тук говорим за институционални и структурни реформи, а не за парична политика“, обяви намеренията си Набиулина.

Бизнесмените са единодушни, че такива структурни реформи са от съществено значение. Соловьов сподели, че икономиката се нуждае от приватизация, за да се намали влиянието на контролираните от държавата предприятия в много сектори и за да се стимулира конкуренцията.

Много анализатори очакват да видят дали правителството ще предприеме политически непопулярни мерки за извършване на структурните реформи.

Соловьов от VTB сподели, че безработицата в Русия не е просто ниска, а е твърде ниска. А това увеличава разходите за работни заплати и според него това не е ефективно за икономиката. Според банкера решенията, които могат да повишат нивото на безработица в краткосрочен план, могат да се окажат политически невъзможни, ако Путин иска да запази поста си, защото популярността му отслабва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още