IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Москва не протегна ръка към Никозия

Според Харвардския професор Юрий Жуков Русия не е вярвала, че споразумение в последния момент би могло да промени съдбата на Кипър

14:00 | 02.04.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Последните оценки покачват загубите на Русия до 4-6 млрд. евро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Последните оценки покачват загубите на Русия до 4-6 млрд. евро. Снимка: Ройтерс

Три са причините, заради които Русия не е "избързала" да помогне на Кипър, пише Харвардският професор Юрий Жуков в своя статия за списание Foreign Affairs, цитирана от БТА.

Както вече е известно, Москва остави да изчезнат 4-6 млрд. евро, вместо да се задейства, за да защити "данъчния рай" на много нейни едри вложители.

На 19 март финансовият министър на Кипър Михалис Сарис пристигна в Москва, за да се опита да спаси банковия сектор на страната от крах. Министърът поиска нова финансова помощ в замяна на предоставянето на права за добив на природен газ, дялове в кипърски банки и търговски прерогативи в енергетиката. Два дни по-късно той си замина с празни ръце.

Последва споразумение с ЕС, което орязва милиарди евро от сметките на богати руснаци и замразява още няколко милиарда в кипърски банки, пише Жуков.

Хървардският професор изтъква още, че за мнозина западни наблюдатели отказът на Москва да приеме предложението на Никозия е било стратегическа грешка. Русия би могла да укрепи  стратегическото си присъствие в една страна със стратегическо  значение в Източното Средиземноморие. Защо обаче не го направи?

Авторът на статията дава три обяснения: първото е, че не е било ясно доколко изобщо е стояло някакво кипърско предложение на масата на преговорите, второто, че Русия не е  вярвала, че едно споразумение в последния момент би могло да промени съдбата на Кипър, и третото, че е било преценено, че загубите на Русия от рухването на кипърския банков сектор не биха били катастрофални.

С други думи, решението на Москва да отхвърли споразумение с Кипър е обслужвало дългосрочни интереси на Русия.

Според професор Жуков общото убеждение в Русия е, че решението да се промени банковата система на Кипър е било взето в Европа преди години. Фактическата дилема на Москва е била дали да загуби данъчния рай или да налее пари в едно  буре без дъно. Затова тя е избрала стратегия, с помощта на която смята, че ще минимализира загубите си. Последните оценки покачват тези загуби на Русия до 4-6 млрд. евро.

Със сигурност това е значителна сума, която обаче е много по-малък проблем от тези, пред които е изправена страната. Бягството на капитали през 2012 г. струва на икономиката 44,5 млрд. евро, а през 2011 г. - още 63 млрд. евро.

"Нашествието" на Русия в Кипър започна в началото на 90-те години, когато банковата система на страната се тресеше, плащанията в чужда валута бяха почти невъзможни, а много руснаци откриха офшорни сметки. От тогава системата се стабилизира, но използването на офшорни сметки не спря.

През декември 2012 г. президентът Путин реши да се заеме с този въпрос и предложи "офшорна" зона в източните райони на Русия.

Идеята не е нова. Русия има вече над 20 специални икономически зони, които предоставят данъчни облаги на инвеститорите. Досега тези зони не бяха особено привлекателни.

Всичко дотук не означава, че присъствието на  Русия в Кипър е свършило. Докато Кипър преживява трудни дни, нуждата от външна политическа подкрепа ще я принуди да изгради отново отношения с бившия си покровител. Излизането на Русия от острова на Афродита може би ще се окаже кратко, заключава Юрий Жуков в статията си. 

Всичко за Кипър четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 5
Ганчо Юрдечков
преди 11 години
Ами например диалог между кипърският МФ и руски депутат от рода на "Господин депутат, ако лобирате Русия да отпусне 10 милиарда нов заем на Кипър ( ДЪРЖАВНИ пари ), ние ще Ви съдействаме да си получите бързо, тихо и безпроблемно ЛИЧНИТЕ 50 милиона, които държахте по сметка в наша банка." въобще не е малко вероятен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 11 години
Уважаеми START, какво завладяване какви 5 лева. Това понятие същетвува само в болните мозъци на някои руснаци, българи и беларуси. Надявах се поне в Investor.bg да не чета подобни глупости, но жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
SPART
преди 11 години
Руснаците обмислят собствени офшорни зони в Далечния Изток - това заяви днес Медведев на заседание в Якутск. Тия 20 млрд.дето ги загубиха в Кипър са частен спекулативен капитал,който навсякъде по света е свръх-рисков (предварително прежален.....).Отделно от това обаче, киприотите няма да са в състояние да си обслужват и дълга към Русия.А всичко това е схема която ще бъде предложена от руснаците и на останалите от ЕЗ и ЕС ,щото всичките са пред фалит и не е проблем да бъдат завладени без нито един изстрел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Всъщност, пропуснах, че има там един кредит за 2.5 млрд., който хем не е някакво число за Русия, хем е достатъчно голям за Кипър, за да подръпват за топките когото трябва на острова и в ЕЗ... хаха!Всъщност май най-втрещени и пак изненадани се оказаха тези, които очакваха на Путин да му потънат всичките фрегати в Средиземно море, а май се оказа, че пак некой нещо не е догледал в партията... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Аз не мога да разбера, тези, които пишат тези статии ли са толкова ***, или вземат тези, които се очаква да ги четат, за пълни ***...?!!!Какво общо има държавата Русия с капиталите на руснаци, които очевидно не искат да си държат парите в Русия? Защо държавата Русия с нейните органи и при всички случаи бюджетни средства, по правило придобити от данъкоплатците в Русия, трябва да спасяват парите на някакви руснаци по офшорни зони...?Все едно Гриша Ганчев или Иво Прокопиев да горят с някаква пачка в Кипър и България да хукне да спасява кипърските банки... Не чух някой да коментира Англия какви загуби търпи от кризата в Кипър, а англичаните, които имат сметки там не са по-малко от руснаците, нито сметките им са по-празни...Защо постоянно повтарят като зомбирани Русия, Русия...?!Според мен руснаците, които горят в Кипър са последна грижа на Путин, да не кажа, че може и да му е дюшеш... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още