IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е изправена пред десетилетие на анемичен растеж

Икономиката на страната е по-застрашена от вътрешни проблеми, отколкото от спадащите цени на суровините, се посочва в анализа на Capital Economics

14:26 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия е изправена пред десетилетие на анемичен растеж

Русия е изправена пред 10 години на анемичен растеж, смятат икономисти, според които забавянето ще е последица преди всичко от ниските инвестиции и структурни фактори, а не заради поевтиняващите суровини, пише CNBC.

Икономистите за развиващите се пазари на Capital Economics предвиждат, че годишният растеж на Русия през следващото десетилетие няма да е по-висок от 2-3% - далеч под средния растеж от 7% годишно в „златната икономическа ера“ в периода 2000-2008 г. 

През първото тримесечие на годината икономиката на Русия е нараснала с 1,1% на годишна база – пето поредно тримесечие на забавящ се растеж. Capital Economics предвиждат ръст от 2,3% през 2013 и 2,8% през 2014 г.

„От страната на предлагането доскорошният икономически бум се дължеше основно на два фактора. Първият бе разпадането на Съветската икономика, което освободи огромен капацитет, а вторият – пазарните реформи, които предизвикаха ръст в производителността. Всичко това позволи нарастване на производството, без нужда от допълнителни инвестиции“, се казва в анализа на Нийл Шиъринг и Лиза Ермоленко.

„От страната на търсенето резкият ръст в цените на петрола подкрепи доходите в Русия, а оттам и потреблението. През последните 10 г. по-скъпият петрол е донесъл допълнителни приходи от износ на страната в размер на 1,5 трлн. долара.“

Петролът и газът формират около две трети от руския износ през 2012 г. Според Fitch Русия е най-енергозависимата от 10-те най-големи световни икономики, като приходите от петрол и газ са 50% от всички приходи на правителството и към 20% от БВП.

Слабото търсенето от Китай и рекордните запаси в САЩ обаче натиснаха сериозно цената на петрола тази година. Петролът тип Брент е с 13% под пика си за годината от близо 120 долара за барел, като вчера се търгуваше за към 103 долара.

Растежът на Русия обаче е по-застрашен от вътрешни проблеми, свързани с предлагането, отколкото от продължаващото поевтиняване на петрола.

„Подобрението в производителността вече е изчерпано, а свободният капацитет, освободен с разпадането на СССР, е използван. В същото време населението намалява. За да се компенсира този натиск върху предлагането, инвестициите трябва да се увеличат спрямо сегашните нива.“

Русия трябва да се фокусира върху ускоряване на структурните реформи и подобряване на инвестиционния климат. Страната е на 117-то място от 185 държави по условия за инвестиции, според изследване на СБ от тази година.

„За разлика от други развиващи се икономики ниското ниво на инвестициите в Русия не се дължи на слаби вътрешни спестявания, а на лоша бизнес среда и липса на защита на инвеститорите. Правителството осъзнава нуждата от инвестиции, но скрити интереси вероятно ще осуетят реалната промяна.“

Бившият министър на финансите Алексей Кудрин изрази подобни опасения миналия месец. „Основните причини за икономическото забавяне остават вътрешни“, каза той.

В петък ЕБВР, която инвестира в бившите комунистически страни, предупреди, че по-слабата икономическа активност в Русия засяга Източна Европа като цяло. Банката рязко понижи перспективата си за растежа в региона през 2013 г. до 2,2%, посочвайки забавянето в големи икономики от региона, особено Полша, Турция и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още