IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е следващата, която ще наложи капиталови контроли

Москва може да забрани кешовите разплащания за покупки над 300 хил. рубли

18:38 | 29.03.13 г. 3
<p>
	Руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Правителството в Москва може да сметне за уместно да копира подхода на европейската администрация. При това по начин, който едва ли би се понравил на либертарианците.

Като се вземе под внимание размера на сивата и черната икономика в Русия, достигаща между 50 и 65% от брутния и вътрешен продукт (БВП), както и фактът, че само през 2012 г. от страната са изнесени незаконно около 50 млрд. долара, едва ли ще е изненада, когато администрацията на президента Владимир Путин реши да наложи рестрикции върху кешовите транзакции.

Както съобщава изданието Russia Beyond The Headlines Русия може да забрани кешовите разплащания за покупки над 300 хил. рубли (около 10 хил. долара) от 2015 г. като първоначално - от 2014 г. - ограничението ще важи за сделки над 19,500 долара.

Ще бъде наложено и задължително плащане по банков път на всички заплати (за момента изплащаните на ръка заплати в Русия възлизат на 15% от БВП на страната). Така правителството ще се опита да изкара на светло поне част от сивата икономика. В същото време ще бъде разширен и обемът на кешовите резерви на банките.

Изглежда руското ръководство осъзнава, че границите на досегашната валутна политика са достигнати и че сега промяната на правилата, ограничаването на свободите и дори директната конфискация са единственият начин за запазване на статуквото.

Ироничното в случая е, че именно прилагането на новите правила може да се окаже катализатор на политическа промяна, тъй като основните потърпевши ще са домакинствата от средната класа.

По данни на руското вътрешно министерство и Националния комитет за борба с корупцията в Москва годишният размер на прането на пари в Русия възлиза на между 3,5 трлн. и 7 трлн. рубли (115 – 230 млрд. долара) или около  60% от федералния бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Защо ли си мисля, че едиотите от ЦРУ не са избрали най-добрият начин за правене на бъдещи събития
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Сините камъни
преди 11 години
Като стане дума за Русия, първото което се сещам е за чистката, която Сталин е направил около себе си, най-приближените! Между другото, никой вече не говори за това, или пък как Израел можеше да бъде на Азовско море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още