IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победният набег на Макрон

Новият френски държавен глава създаде своето движение като стартъп компания

16:37 | 13.06.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Победният набег на Макрон

Това беше методично организиран набег: след като превзе Елисейския дворец, Еманюел Макрон е напът да сложи ръка и върху Националното събрание само година, след като лансира своето центристко и проевропейско политическо движение.

На първия тур на парламентарните избори в неделя около една трета от гласувалите (32-33 на сто според оценките) решиха да дадат смазващо мнозинство на новия президент, който според прогнозите ще може да разчита на подкрепата на 400 до 455 от общо 577 депутати. 

Това е истински подарък за новия президент, либерален както по отношение на икономиката, така и на обществените въпроси. Той има намерение бързо да се заеме със законодателни промени, като започне с деликатна промяна на Кодекса на труда.

"Милиони от вас потвърдиха привързаността си към проекта за обновление и за обединение на президента на републиката", подчерта премиерът Едуар Филип. Самият той произлиза от дясната партия Републиканците, като по този начин въплъщава, освен всичко, динамиката на промяна на политическото реструктуриране, обхванало Франция.

Жан-Пол Делвоа, председател на комисията, изготвяща изборните листи на партията на Макрон "Република напред", който също беше от дясната част на политическия спектър, подчерта предизвикателствата пред бъдещото мнозинство.

"Този резултат ни кара да се отнасяме с голямо смирение към разривите във френското общество" и да "осъзнаем невероятната отговорност, с която ни натоварват нашите съграждани, желаещи да започнем заедно с тях необходимите за страната реформи", подчерта той.

От създаването на своята партия през април 2016 г., докато все още беше министър на икономиката в правителството на президента Франсоа Оланд, Макрон се зае да руши традиционния политически пейзаж, обещавайки "обновяване на нравите", както и на лицата.

Паралелно с впечатляващия начин, по който превзе Елисейския дворец, бившият инвестиционен банкер, станал най-младия държавен глава в историята на Франция, съчета своята либерално-социална програма с политики от всички части на политическия спектър и заложи основата, за да изгради мнозинството си, което също ще е много разнородно.
Френският държавен глава създаде своето движение като стартъп компания. Изборът на кандидати е "почти индустриален процес", който позволи да се обработят документите на 19 000 кандидати, филтрирани за "600 часа предварителна селекция", след което "проучвани в продължение на 180 часа от самата комисия", заяви Делвоа.

На финала бяха избрани 529 души, кандидатирали се онлайн. Половината от тях са жени и само 28 са депутати от сегашния парламент, в съответствие с петте критерия, постановени от Еманюел Макрон: "равно представяне", "обновление", "честност", "политически плурализъм" и "придържане към проекта" на президента. 

На хартия мисията е приключена: истински подвиг, предвид че самата хипотеза за спечелване на абсолютно мнозинство (от 289 депутати) само преди месец все още беше под въпрос. Да се залага на това изглеждаше още по-откачена идея, когато бившият финансов инспектор и бивш инвестиционен банкер на Ротшилд се включи в президентската надпревара през ноември, три месеца след като подаде оставка от правителството и осем месеца след създаването на своето "движение" "Напред!". 

Кандидатите, определени много късно, но ръководени много грижливо от партията, водиха светкавична кампания, възползвайки се от вълната на избирането на Еманюел Макрон, за да компенсират липсата на опит и популярност.

"Те дължат всичко на Макрон. В известен смисъл, не те спечелиха", анализира приближен на президента.

Само за месец се появиха някои пукнатини. Прозвучаха спорни изявления, честността на някои кандидати беше подложена на съмнения - като се започне с един от най-близките до президента, министъра на териториалното сближаване Ришар Феран, който ще се яви на втори кръг в неделя със сериозни шансове да спечели. В същото положение е и министърката по европейските въпроси Мариел дьо Сарнез, готова да спечели в Париж, макар че беше спомената в афера с предполагаеми фиктивни длъжности в Европейския парламент.

"Все още нищо не е спечелено тази вечер", подчерта снощи временната ръководителка на движението Катрин Барбару. Тя заяви, че "слабата избирателна активност трябва да ни подтикне повече от всякога да продължим опитите да засилим политическата ангажираност на гражданите, която е в центъра на проекта на "Република, напред!" и дори в основата на неговото изпълнение".

Във видеото вижте и коментар по темата на Бойчо Попов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria!

/БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 6
majnata
преди 6 години
Нещо много силно го хвалите тоя Макрон бе , Бойчо ... то ясно , че Блумбърг за туй ви плаща , ама както антирекламата е най добрата реклама , тъй и сега трябва да се внимава защо ни го навирате тоя непрекъснато !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още