IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След битката за Алепо

Различните интереси и сложната обстановка в разорената от война Сирия правят бъдещето й неясно

09:20 | 18.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Силите на официалната сирийска власт успяха да си върнат контрола над град Алепо. Преди началото на гражданската война това бе икономическият център на страната. Много анализатори и хора, сред които и президентът на Сирия Башар Асад, сравняват битката за Алепо с тази за Сталинград през Втората световна война. Коментарите и мненията на различните държави за победата на сирийската армия са коренно различни.

Руската информационна агенция ТАСС съобщава, че според постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин  е преувеличено да се говори, че след освобождаването на Алепо конфликтът в Сирия ще е към своя край. Подобна позиция преди дни изрази и германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер, а по-рано през миналия месец и самият президент на Сирия Башар Асад.

В анализ на RT се припомня, че в Сирия има различни групировки със свои собствени виждания, а в същото време множество страни имат различни интереси в близкоизточната държава. От медията смятат, че освободеният град ще бъде мишена на джихадистки атентати. Анализаторите виждат два сценария на развитие – военен и мирен.

Военен сценарий

Победата в битката за Алепо ще вдъхне сили и самочувствие на редовната сирийска армия и на нейните съюзници. Преди намесата на Русия в конфликта, военните, лоялни на Асад, се намираха в изключително тежко положение. Благодарение на руските военни за сравнително кратък срок те се превърнаха от „опълченци“ в боеспособни формирования, смятат от RT.

В интервю за RT военният експерт Михаил Ходарьонок заяви, че днес на страната на проправителствените сили се сражават и палестинци, и специалните части „Тигри“, и отрядите на полковник Сухейля, и сирийското опълчение. Той добави, че преди битката за Алепо всички те са преминали през сериозна подготовка, което си е проличало в хода на битката.

Президентът на Обществото за дружба и делово сътрудничество с арабските държави Вячеслав Матузов изразява мнение, че по-нататъшното продължаване на военните действия ще бъде значително по-лесно за сирийската армия. Според него следващата стъпка ще е деблокирането на Деир ез Зор, Ел Хасака и установяването на правителствен контрол над "столицата" на Ислямска държава (ИД) Рака.

Той смята, че опозиционните групировки вече разбират, че официалните правителствени сили действат решително. Експертът изразява мнение, че, за разлика от Алепо, провеждането на операции по освобождението на териториите, които понастоящем са под контрола на ИД, е значително по-лесно, тъй като това са пустинни и слабонаселени райони, където е сложно за терористите да се укрият от въздушни удари.

Много експерти обаче са на друго мнение. Те смятат, че сирийското правителство ще се заеме с отвоюването на отделни малки анклави и ще започне преговори с умерените опозиционни групировки.

„Много вероятно е да се продължи с ликвидирането на анклавите около Хама, Хомс и Дамаск", казва изследователят на близкоизточните конфликти от Института за иновационно развитие Антон Мардасов. По негово мнение в Южна Сирия има 30 000 въоръжени опозиционери, сред които около 3-4000 са екстремисти, а с останалите е възможно провеждането на диалог. 

По негово мнение сирийската армия няма ресурса да се сражава с ИД, тъй като терористите от тази групировка са изключително добре обучени. Поради тази причина сирийската войска се нуждае от съюзници.

Според директора на Центъра за изучаване на страните от Близкия Изток и Централна Азия Семьон Багдасаров кюрдите нямат интерес да се сражават за тези райони. Той счита, че възможно решение за освобождението им би било създаването на коалиция със САЩ, но според него все още е рано да се говори за такъв вариант.

Друг проблем пред сирийската власт е град Идлиб. Там опозицията е изградила различни властови институции, с които се стреми да покаже как тя би управлявала Сирия. Най-важното нещо, което трябва да се вземе под внимание е, че в района на Идлиб се намират около 2 млн. сунити. Освен това в този район има множество и всякакви групировки. Атакуването на подобен град би довело до множество усложнения.

Всяка една война завършва с мир. Сирийският конфликт също няма да е изключение. Освобождението на Алепо се явява удобен момент за враждуващите страни да седнат на масата за преговори и да стигнат до компромис за мир, колкото и да е сложно това, смятат от руската медия.

Като метод за преодоляване на междуетническите противоречия, които раздират страната, някои експерти предлагат да се създаде всесирийски форум за нова Конституция. Главната негова задача трябва да бъде запазването на териториалната цялост на Сирия, като единна светска държава под управлението на светска власт. Те смятат и че е изключително важно да не се допуска федерализация на страната.

Не всички страни в конфликта са склонни да се стигне до такъв изход на войната. Според Багдасаров друг възможен вариант е създаването на федерална Сирия, състояща се от три части - територия под контрола на официалната сирийска власт, територия на Свободната сирийска армия и федерация Северна Сирия.

В анализа се обръща особено внимание и на кюрдската позиция. Именно кюрдите са най-големите противници на възстановяването на Сирия в старите й граници. Те няма да отстъпят от исканията си да имат отделна държава. В преговорите за бъдещето на страната те най-вероятно ще получат независимост. Възможно е това да не стане веднага, а да се премине през етап на автономия.

Сирийското правителство добре разбира тези реалности и е наясно, че воденето на война с кюрдите е лудост. Поради това правителството ще трябва да прави отстъпки при преговорите с тях, смятат анализаторите. 

В анализа се коментира и въпросът за съдбата на Асад. Мардасов смята, че след като официалното правителство установи контрол над Западна Сирия, то въпросът за оставането на Асад ще е ключов. За много от страните в конфликта този въпрос ще е много тежък. 

Въпреки всичко, въпросът за оставката на Асад няма да бъде разгледан веднага. Това би било нееднозначно възприето от сирийците, които се сражават под знамената му. Преходът може да започне с постепенно преразпределение на пълномощията между президента и премиера.

В момента Асад не е готов да прави компромиси, но необходимостта от привличане на инвестиции за възстановяване на страната ще го накара да прояви по-гъвкава политика. Зависимостта на Асад от руската военна сила също ще го направи по-сговорчив, твърдят експертите. 

От RT изразяват мнение, че след превземането на Алепо Русия може до голяма степен да счита своята задача в Сирия за изпълнена.

„Освобождаването на Алепо означава, че ние изпълнихме основната си задача – Асад остава на власт и контролира основна част от територията на страната“, заяви и Багдасаров.

В статията се изразява мнение, че руската армия се е сдобила с полезен боен опит от конфликта, Русия е показала на света боеспособността на армията си и е успяла да се сдобие с две бази в Сирия – военноморската в Тартус и военновъздушната в Хмейм.

От Guardian пък се концентрират върху страданията на хората в Алепо. Тяхното мнение е, че бунтовниците няма да успеят да се справят с понесените загуби, тъй като външната подкрепа за тях е намаляла. Те самите се опасяват, че отделни техни анклави ще бъдат превзети от сирийската войска.

Изданието припомня, че победата на Асад в Алепо му подсигурява контрола на петте най-големи града на държавата, но само на една трета от територията. И коментира, че засега сирийската армия няма ресурсите да си върне контрола над цялата страна.

В анализа се допълва, че Асад успява да оцелее не благодарение на некомпетентната си и изтощена армия, а благодарение на подкрепата, оказана му от Иран и Русия. Те също така считат, че руската страна няма намерение да продължава до безкрай участието си в конфликта, докато Иран е „за“ постигане на решение по военен път, тъй като иска да затвърди влиянието си в региона.

От британското издание смятат, че нито Русия, нито Иран имат финансов ресурс да осъществят мащабните проекти по следвоенно възстановяване на страната. Икономиката на Сирия, също както по-голямата част от градовете й, е в руини. Бедността, нестабилността, дезинтеграцията на държавата, появата на местни военизирани групировки, загубата на умерената опозиция, дългосрочното присъствие на ирански шиитски милиции (които понякога се саморазправят с нешиитско местно население) и омразата между различните групировки, породена от продължаващата гражданска война, са предпоставки за появата на екстремизъм.

Въпреки огромния натиск, който се оказва върху ИД, тази терористична групировка е в състояние да праща ясни сигнали към сунитските групи, че те могат да разчитат само на нея, а не на Западните държави или на други сунитски държави като например Саудитска Арабия. Потенциалното отражение на конфликта в целия нестабилен регион вече е видно (от Guardian визират атентатите в Турция). От медията се опасяват, че Европа също ще усети тези последици, тъй като сигурността на Стария континент е застрашена от тероризъм и от нова бежанска вълна. И от други медии изразяват подобни опасения.

Райнер Солих от DW  изразява възмущението си от бруталността на битката за Алепо. Той смята, че и двете воюващи страни са си поставили за цел пълното унищожение на противника и не се интересуват от съдбата на хората. По негово мнение официалната власт може да се стреми да превземе района на Идлиб. Той е убеден, че войната ще продължи и ще има още много жертви. По негово мнение за касапницата в Сирия е виновна бездействащата международна общност.

След битката за Алепо едно е ясно - войната продължава. Нейният изход зависи не само от вътрешните фактори, но и от интересите на различните големи играчи в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
21st Century Wire: Сирийската армия залови в Алепо чужди военни инструктори от НАТОДамаск държал пленени офицери и от Германия, Франция и Великобритания-----------------------------------------------------------------------------даааам тва пишат блицаджиите то стига и наполовина да е верно ...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
http://***.glasove.com/categories/intervyuta/news/kanadska-zhurnalistka-razkriva-medijnata-vojna-v-alepo-videoМнението на една канадска журналистка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още