IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси не намериха единна посока

В Япония Nikkei 225 се понижи пети пореден ден с 1,32% до голяма степен заради по-скъпата йена

11:15 | 05.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари бяха обект на натиск в петък, като индексите не намериха единна посока въпреки ръстовете в САЩ в четвъртък, пише CNBC.

„Доларовият индекс се понижи с 3,2% от петък и с 2,3% през последните два дни, като сряда беше най-лошият ден за измерителя от седем години“, посочва Еван Лукас, пазарен стратег в IG. Индексът, който измерва силата на долара спрямо основните му конкуренти, е 96,623 пункта.

В Япония Nikkei 225 се понижи пети пореден ден с 1,32% до голяма степен заради по-скъпата йена.

„Отрицателните лихвени проценти в Япония не направиха нищо, за да спрат поскъпването на йената от миналата седмица. Опитите на управителя Харухико Курода да стимулират конкурентоспособността на износа в сегашната среда са трудна задача“, казва Лукас. 

Акциите на повечето компании износителки поевтиняха, като спадовете при Toyota, Nissan и Honda бяха между 1,88% и 3,29%.

Акциите на Nikon поскъпнаха с 4,60%, като по-рано скочиха със 7,47%, след като компанията отчете 28-процентов ръст в нетната печалба за периода април – декември. Акциите на Toshiba поевтиняха с 11,18%, след като компанията прогнозира по-голяма загуба от очакваното в разгара на скъпо преструктуриране. При Sharp спадът беше 10%, като бъдещето на фирмата остава неясно. В четвъртък телевизията NHK съобщи, че компанията е приела оферта за придобиване от страна на Hon Hai Precision Industries, и е отхвърлила спасителен план от японски държавен фонд.

Австралийският индекс ASX 200 остана почти без промяна, като отчете спад от 0,08%. Понижението във финансовия сектор беше 0,7%, а енергийните компании и производителите на материали финишираха на зелена територия.

Южнокорейският индекс Kospi също приключи сесията без промяна.

В Китай пазарите изтриха слабите повишения в последния ден от борсовата търговия преди Китайската нова година. Shanghai Composite се понижи с 0,61%, а по-малкият Shenzhen Composite – с 1,15%. Хонконгският индекс Hang Seng отчете ръст от 0,62%.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още