IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси получиха тласък от свиването на лихвите в Китай

Хонконгският индекс Hang Seng се покачи с 1,9% до шестседмичен връх

11:37 | 24.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Азиатските индекси получиха тласък от свиването на лихвите в Китай

Изненадващото свиване на лихвите в Китай в края на миналата седмица даде тласък на водещите азиатски индекси в понеделник.

Китайската централна банка неочаквано понижи основните си лихвени проценти за първи път от повече от две години, като решението влезе в сила официално от събота. 

Централната банка посочи, че намалява едногодишния лихвен процент по кредитирането с 40 базисни пункта до 5,6% и понижава едногодишната депозитна ставка с 25 базисни пункта.

Ходът е разглеждан като отговор на данните, които показаха, че икономическият растеж в Поднебесната империя се е забавил до 5-годишно дъно от 7,3% през последното тримесечие. Темпът на икономическа експанзия се оказа най-бавният за последните повече от 25 години.

"Свиването на номиналната стойност на ставките е предназначено да поддържа неутралитета на китайската парична политика. С понижаването на инфлацията реалният лихвен процент остава малко или много непроменен от миналата година", посочва пред CNBC Бил Aдамс, старши международен икономист в PNC.

Японската фондова борса остана затворена в понеделник заради честването на Работническия ден на благодарността.

Китайските акции напреднаха с близо 2 на сто, докосвайки 3-годишен връх в първата търговска сесия от седмицата. Ръстът дойде, след като пазарът аплодира свиването на лихвите от централната банка на страната.

Сред печелившите бяха имотната компания Poly Real Estate и Founder Securities, които добавиха по 10%.

Bank of China приключи със спад от 0,3 на сто, докато Industrial and Commercial Bank of China изтри първоначалните печалби, за да затвори без промяна.

Междувременно в Хонконг Hang Seng добави 1,9% до шестседмичния връх от 23 883 пункта.

"Инвеститорите гледат към Китай, тъй като този ход (по свиване на лихвите – бел. ред.) наистина ще подкрепи икономиката", посочва Фредерик Нойман, съдиректор на звеното за Азия в HSBC.

Австралийският индекс S&P ASX 200 прекрати петте си поредни сесии на спад в понеделник, след като добивните дружества се оттласнаха от многогодишните дъна след свиването на лихвите в Китай.

Капитализацията на Fortescue Metals се покачи с почти 10 на сто, докато Mount Gibson и BC Iron затвориха с разширения от по 6%.

Книжата на BHP Billiton поскъпнаха с 3,8%. Най-голямата добивна компания в света представи плановете си за намаляване на разходите.

В Южна Корея KOSPI докосна най-високото си ниво от 10 октомври.

Hyundai Motor отчете ръст от 4%, докато Kia Motors спадна с 0,7%. Samsung Electronics пък изтри 0,3%, след като The Wall Street Journal съобщи, че гигантът готви промени в ръководството си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още