IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Азия бяха натиснати от лоши икономически данни

Японският индекс Nikkei 225 поведе губещите в региона след новините за нулева инфлация през февруари

12:46 | 27.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсите в Азия бяха натиснати от лоши икономически данни

Водещите индекси на борсите в Азия приключиха търговията в петък в различни посоки заради продължаващото напрежение в Йемен и незадоволителните икономически данни, пише CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 поведе губещите в региона. Бенчмаркът се смъкна с 0,95% до 19 285,63 пункта, за да затвори на 11-дневно дъно. В Китай Shanghai Composite днес е нагоре с минималните 0,27% до 3 691,95 пункта, което е близо до 7-годишния връх. Хонконгският Hang Seng остана на практика без промяна при 24 486,20 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът KOSPI се понижи с 0,14% до 2 019,80 пункта. Австралийският S&P/ASX 200 е нагоре с 0,70% до 5 919,94 пункта, като се възстанови от едноседмичното дъно, на което попадна във вторник.

Анализаторите отдават спада в Япония на незадоволителните данни за инфлацията и края на тримесечието, в което инвеститорите прибират печалбите. През февруари инфлацията в Япония се върна към нулевото равнище (без да се отчита влиянието на повишения миналия април данък върху подажбите) за първи път от май 2013 г. под влияние най-вече на поевтиняването на петрола.

Банките бяха най-големите губещи. Книжата на Mizuho Financial поевтиняха с 3,5%, а тези на Sumitomo Mitsui Financial и Mitsubishi UFJ - с над процент.

Panasonic увеличи с 3% капитализацията си, след съобщението, че ще похарчи 1 трлн. йени за сливания и придобивания в следващите 4 години.

В Китай инвеститорите останаха разочаровани от данните за печалбите на индустриалните компании. За първите два месеца на 2015 г. те спадат с 4,25% на годишна база. Това е най-голямото понижение от три години насам.

Имотните компании все пак подкрепиха индекса Shanghai Composite. Книжата на China Merchants Property поскъпнаха със 7,6%, а тези на Shanghai Shimao - с над 5 на сто.

Енергийните гиганти PetroChina и Sinopec изгубиха по 2% от цените на акциите си, успоредно с поевтиняването на петрола.

В Австралия банковият сектор подкрепи общото представяне на основния индекс S&P ASX 200. Книжата на Australia & New Zealand Banking и Westpac прибавиха 1% и 0,6% съответно.

В Южна Корея KOSPI изтри печалбите, за да се настани на 11-дневно дъно. Сред сините чипове акциите на Hyundai Motor поевтиняха с 0,9%, а тези на Posco – с 1,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още