IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И японските пазари навлязоха в меча територия

Nikkei 225 отчете спад от 3,71%, а понижението спрямо 52-седмичния връх е в размер на 21,33%

10:44 | 20.01.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските акции се търгуваха на червено в сряда, като японската борса навлезе в мечи пазар, съобщи CNBC.

„Слабостта на китайския икономически ръст остава основен проблем за инвеститорите и това едва ли ще се промени скоро“, коментира Наим Аслам, главен пазарен анализатор в AvaTrade.

Преди отварянето на азиатската сесия Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2016 г. от 3,6 на 3,4%. Фондът аргументира решението си със слабия растеж в развиващите се пазари, най-вече Китай, срива в цените на суровините и повишаването на лихвените проценти в САЩ. 

В Япония Nikkei 225 отчете спад от 3,71%, а понижението спрямо 52-седмичния връх е в размер на 21,33%, което поставя индекса в меча територия.

Австралийският ASX 200 се понижи с 1,26% до най-ниското си ниво от юли 2013 г. Освен това индексът се понижава с 19,07% спрямо 52-седмичния си връх, което означава, че е съвсем близо до мечи пазар. На измерителя най-много натежаха финсовият, енергийният сектор и производителите на материали.

Южнокорейският Kospi изтри 2,34% за деня или 15,08 спрямо 52-седмичния си връх.

В Китай основният индекс Shanghai Composite регистрира спад от 1,04%, а по-малкият Shenzhen Composite финишира 1,02% надолу. CSI 300, който обединява най-големите компании на борсите в Шанхай и Шънджън, се понижава с 1,51%.

Хонконгският индекс Hang Seng отчита спад от 3,45% до над 3-годишно дъно.

Във вторник Китайската народна банка обяви, че е вляла над 600 милиарда юана (91,22 милиарда долара) във финансовата система, за да се справи с намаляващата ликвидност преди празниците по случай Китайската нова година в началото на февруари.

Междувременно регулаторът по ценните книжа одобри няколко първични публични предлагания (IPO) по новите облекчени правила, които влязоха в сила на 1 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
Bobby_bul
преди 8 години
Пак ли си мият ръцете с Китай??, смях, при положение че Shanghai е "само" -1%, а Япония се срина жестоко. Европа също е трагедия - всичко е от -3% нагоре. Да видим как ще е, когато отворят американците, но ако се съди по фючърсите нещата ще са брутални.Фед се оляха жестоко, чудя се какви оправдания и басни ще измислят този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Слабостта на китайския икономически ръст остава основен проблем за инвеститорите и това едва ли ще се промени скороТоест японци, корейци и т.н. треперят от страх, че китайските стоки по-малко ще изместват техните? А това, че потреблението в Китай расте с повече от добри темпове, някой да го споменава?Спадът на пазарите вече е причинен само от два фактора - паническите "анализи" като този и... спадът на пазарите - които падат, просто защото падат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още