IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският индекс Nikkei 225 продължава да изкачва 21-годишен връх

На петролния пазар трейдърите остават притеснени за потенциалната опасност от спиране на доставките от Иракски Кюрдистан

11:12 | 17.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските фондови борси отчетоха ръстове на основните си индекси във вторник след по-добри от очакваното данни за производствените цени в Китай, съобщава CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 се повиши с 0,38%, разширявайки 10-дневната си положителна серия. През миналата сесия бенчмаркът достигна нов 21-годишен връх. По-голяма част от автомобилните производители и компаниите от индустриалния сектор отчетоха ръстове в цената на акциите си, докато технологичните имена се търгуваха смесено. Книжата на SoftBank Group поевтиняха с 0,83%, а тези на Line отчетоха спад от 1,78%.

На Корейския полуостров Kospi прибави 0,17% към стойността си. Технологичните акции записаха ръстове, като тези на Samsung Electronics поскъпнаха с 2,15%, а на SK Hynix повишиха цената си с 0,12%.

Австралийският ASX 200 нарасна с 0,73%, като подиндексът на производителите на основни ресурси се повиши с 1,21%. Компаниите от минната индустрия, банките и петролните играчи също отчетоха ръстове по време на сесията.

Китайските пазари успяха да превъзмогнат първоначалните загуби, като отбелязаха леко покачване на индексите. В Хонконг Hang Seng нарасна с 0,08%, докато на континенталните пазари Shanghai Composite се понижи с 0,15%, а Shenzhen Composite нарасна с 0,37%.

Източник: CNBC

Цените на петрола останаха стабилни, след като иракската армия превзе богатия на петрол град Киркук. Фючърсите върху сорта Брент останаха почти без промяна на цена от 57,82 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол понижиха цената си с 0,13% до 51,80 долара за барел.

„Трейдърите продължават да се притесняват за потенциалната опасност от спиране на доставките от Иракски Кюрдистан. Заплахата от ескалация на напрежението в региона ще продължи да оказва подкрепа на суровия петрол до края на седмицата“, коментира Джефри Хейли, анализатор в компанията за онлайн търговия OANDA.

От сектора на суровините цената на медта остана стабилна, след като се повиши в понеделник, когато излязоха данни за по-високите от очакваното производствени цени в Китай.

Производствената инфлация възлезе на 6,9% на годишна база, което е над прогнозите за стойност около 6,3 на сто. Това е сигнал, че активността в промишленото производство и в строителството остава силна.

На валутния пазар зелените пари поскъпнаха спрямо кошницата от валути, като доларовият индекс се търгува на ниво от 93,359 пункта. Американската валута поевтиня спрямо японската йена, като един долар се разменяше за 112,07 йени.

Еврото поевтиня за пета поредна сесия след изборите в Австрия и победата на Австрийската народна партия на Себастиан Курц, който е напът да стане най-младият канцлер в историята на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още