IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Китай може да спести 460 млрд. доларa

За едни сватба, за други брадва, или как Пекин се възползва от евтините суровини

22:04 | 25.01.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Падащите цени на суровините предизвикват главоболие по целия свят - Русия, Саудитска Арабия и Бразилия страдат от спадащите приходи. Но има и печеливши. Най-големият от тях.... е Китай.

Около 460 млрд. долара годишно може да спести Народната република при сегашното ниво на цените на суровините, казва Кенет Кoртис, цитиран от DPA. Мениджърът е бивш заместник-директор за Азия на американската банка Goldman Sachs, а сега ръководи Startfort. Лъвският дял от почти 320 млрд. долара се пада на ниската цена на петрола, смята той. Останалата част от икономиите се падат на спада на цените на въглищата, индустриалните метали и селскостопанските стоки. 

Неговите изчисления са прости. Китай внася 12,5 млн. барела на ден (по 159 литра). С цена от около 30 долара за барел суровият петрол сега струва със 70 долара по-малко, отколкото през 2014 г. Така страната спестява всеки ден 87,5 млн. долара само от вноса на петрол, като за цялата година се получава сериозна милиардна сума. 

От намаляващите разходи се възползва цялата икономика - фабриките произвеждат по-евтино, намаляват се сметките за отопление, много храни са по-евтини. „Това води до намаляване на инфлацията и означава, че домакинствата могат да си купят повече неща", посочва и бившият икономист на Световната банка Лиус Куждис пред Bloomberg. А печалбата в производствения сектор би била доста по-ниска без спада на цените на суровините.

Но и това не е всичко. По-ниската инфлация увеличава пространството за маневри на китайската Народна банка за ново облекчаване на паричната политика и насърчаване на конюнктурата. През миналата година по официални данни икономиката на Поднебесната империя нарасна със 6,9 на сто – най-слабия ръст от 25 години. По-евтините пари по принцип би трябвало да се отразят в по-евтини кредити и същевременно – в натиск над инфлацията.

Всичко това може да помогне на лидерите на страната да променят икономическия модел. Пекин се опитва да намали зависимостта си от износа, тежката промишленост и инвестициите и възнамерява да засили вътрешното потребление и сектора на услугите. А ако китайците имат повече пари за харчене, това може да се отдаде много по-лесно.

Повече за икономиката на Китай четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
В доклада Петрол и световна икономика'' на МВФ - икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно 1400% скок на цената до 20год. - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godini Това което казват заобиколно е ,че свършва петрола и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне и глоб.затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
male
преди 8 години
Boicho!!! ne znam kak gi prepisvash tezi statii, no purvo ako smetnesh 70*12.5mm shte poluchish 875mm ne 87.5mm i vtoro Kitai vnasia pod 7mm bpd vse oshte pod USA, koito sa kaji rechi 7.3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
Ако Лукойл-Бургас преработва годишно 3-6 млн ТОНА , т.е. м/у 20 и 40 млн барела, очаквах Китай да преработва поне 120-150 пъти по толкова. Ще рече, и на месец да е, пак поне 10 - 12 пъти по толкова следва да са, или излиза, думичката "годишно" следва да е най-малко "седмично". Ама това, Журналястите сигурно, щом пишат, са по-компэтэнтни, НАЛЭ.Накратко, поне по два пъти месечно им пиша на "Инвестора" да си намерят РЕДАКТОР, че да не се излагат...А резултатът = 0,00 И вече ще взема да спра да се чудя, защо ме гонят и мачкат из форума: мислят че, изгонят ли критиката, написаните простотии някак ще спрат да се забелязват.ИЗНЕНАДА ! - НЕ СПИРАТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
Repoman
преди 8 години
Пътя на Китай е точен, вътрешното потребление е начина да се постигне по-нататъшен растеж, и те го правят. Заплатите им последните години скочиха в пъти, като това се усеща и в аграрните им райони. Отделно са 1 млрд. души и отгоре, това е огромен пазар. Отделно имат централизирано управление, което да насочва движението, за разлика от нас, където държавата само точи едни пари и данъци, а за какво отиват си е пълна мъгла. У нас никой не го интересува да се развива икономиката, това при нас не е работа на държавата а на отделния индивид, което е лошо и вече се вижда. В смисъл става за дребни бизнесчета и търговийки, но не става за ключови милиардни проекти, такива суми следва да са на държавно ниво.Така че Китай е на правия път, няма какво да се занимава с развитите страни потънали в дългове. Добре е че гледа народа и потреблението му, все пак нали целта е народа да живее добре? Поне при тях де, при нас цел не виждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
sdar
преди 8 години
Съгласен съм напълно.Но това е само крайния резултат, свиването а световните пазари, защо никой не говори за причините за това? А те са тривиални, дълги години развитите страни оутсорсваха производства в евтин Китай и трупаха нови и нови дългове заради непрекъснатия внос на стоки от Китай. И това всичкото основно защото заплатите в Китай бяха по-ниски от западните. Много по-ниски. В момоента заплатите в Китай пак са по-ниски, но са значително по-високи отколкото бяха навремето, съответно и Китай започна да аутсорсва към Африка и западнали страни като България с ниски заплати колкото за купичка ориз (нали такава беше приказката за китайците). Което реално нищо не променя с натрупаните държавни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Colossus
преди 8 години
''Неговите изчисления са прости. Китай внася ГОДИШНО 12,5 млн. барела (по 159 литра). С цена от около 30 долара за барел суровият петрол сега струва със 70 долара по-малко, отколкото през 2014 г. Така страната спестява всеки ден 87,5 млн. долара само от вноса на петрол, като за цялата година се получава сериозна милиардна сума. ''Така написано, сложни изчисления стават - 12.5млн. годишно т.е.34247 на ден, щом пести по 87,5млн на ден излиза, че петрола е струвал 2584 долара за барел. За да опростим нещата трябва да сменим ГОДИШНО с някоя друга дума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Roanoke
преди 8 години
"Китай внася годишно 12,5 млн. барела"??? На ден, а не годишно. За сравнение Нефтохим внася 4-5 млн барела на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още