IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Не очакваме твърдо приземяване на Китай

Директорът на МВФ обаче заяви, че Пекин трябва да се придържа към по-пазарно ориентирана валутна политика

10:35 | 05.02.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай може да избегне „твърдо приземяване“, ако Пекин преследва реформи в държавните дружества и се придържа към по-пазарно ориентирана и добре представена на обществото валутна политика, каза директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в четвъртък.

Лагард обаче допълни, че влиянието на китайския преход към по-бавен, по-устойчив темп на растеж ще продължи да притиска износителите на петрол и суровини в цял свят, увеличавайки търсенето на финансова помощ от МВФ и други международни институции, съобщава CNBC.

Тя каза на онлайн медиен брифинг, че МВФ иска да бъде готов да се справи с всички трудности на развиващите се пазари с нови и подобрени финансови инструменти.

„Китай преминава през масивен, многоаспектен преход, но не очакваме твърдо приземяване, както се говори от много години“, каза Лагард.

Те отбеляза, че преходът на Китай все пак ще бъде труден и ще създаде волатилност на пазарите. Цените на петрола и металите, които сега са с две трети под пиковете им през 2014 г., вероятно ще останат ниски известно време.

В резултат на това международната финансова спасителна мрежа „трябва да бъде силна и готова да се изправи пред всякакви обстоятелства“, каза Лагард.

МВФ ще работи през следващите месеци, за да подобри съществуващите финансови инструменти, като кредитни и ликвидни линии, както и да създаде нови инструменти, за да намери решение на тези ситуации.

Коментарите на Лагард идват, след като няколко страни износителки на суровини, включително Перу, Нигерия, Ангола и Азербайджан, водят разговори за финансиране със Световната банка, за да се справят с нарастващите бюджетни дефицити.

В изказване по-рано в четвъртък в University of Maryland Лагард заяви, че по-голяма и по-силна финансова спасителна мрежа ще намали нуждата която и да е страна от развиващите се пазари да поддържа големи валутни резерви, освобождавайки средства за инвестиции в инфраструктурата и образованието.

Лагард каза, че развитите икономики трябва да предприемат стъпки да подкрепят растежа чрез гъвкава парична политика и разходи за инфраструктурата, докато развиващите се икономики могат да помогнат, като увеличат приходите извън суровините и позволяват по-гъвкави валутни политики.

Една област, в която развиващите се пазари може да помогнат за понижаване на фискалния натиск, е възползване от ниските цени на петрола, за да намалят или елиминират субсидии за горива и да ги сменят с по-целенасочени програми за подпомагане на бедните, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
какво стана сега нали щяха да *** и в следващите 5г. да ви "тежат" на миндера ? Запада малко ше им се наложи да се кротне защото само жълтите като бройка са повечко от Запада а още колко други има където искат да го изгърбят запада, че им е писнало от тяхното господство Лангарда си няма и идея ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Китай има вече 300% дълг (колкото и развития запад), до тук значи добре. Но този дълг е основно вътрешен (т.е. на едни китайци към други китайци) и акулите се навъртат как да го прилапат (т.е. китайците да снасят яйца не на своя елит, а на елита на международните акули). Наблюдавайте как се въртят и опипват уж по приятелски откъде да ги подхванат (като ниандеарталци около мамут са)(85% на англиски; 15% китайски; преводът от китайски е добър в сайта на Bloomberg):https://***.youtube.com/watch?v=ZHLsDRxEMGsСорос е единствен в Давос който казва че наблюдава твърдо приземяване, т.е. дава директива за предстояща голяма криза, а да не забравяме че Сорос е представител/говорител на китовете.Управляващите в Китай вече създадоха разслоение в обществото, сега китайският елит следва да бъде отслабен или сменен (за да сътрудничи дългът на китайците да е към световния елит). Едно твърдо приземяване би свършило работа, ако ли не други подходи ще се търсят (включително подкупване и приобщаване), интересни времена за китайците, явно не само за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още